Homoudelle kasvot Suomessa?

Onko Suomessa joku julkisuuden henkilö onnistunut antamaan homoudelle/lesboudelle edustavasti kasvonsa ja siten vienyt asiaa eteenpäin yhteiskunnallisesti?
  • 2 / 28
  • Public eye
  • 21.8.2003 13:55
Yksi tällainen henkilö on ainakin Jorma Hentilä, toimittaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, joka on vuosikaudet näkynyt julkisuudessa avoimesti homona, kirjoittanut edesmenneen miehensä Max Randin elämäkerran ja esiintynyt mm. lukuisissa tv:n keskusteluohjelmissa esimerkkinä täyspäisestä homosta, joka ajaa yleisiä yhteiskunnallisia asioita tekemättä niistä sen kummemmin homo- kuin heterokysymyksiä.
Taitaapi vaan olla ainoa. Ei tule ainakaan mieleen toista. Joskus aiemmin oli Uffe Mansson, joka oli Setan pj:kin, mutta lienee sittemmin kadonnut kuvioista miehensä kainaloon. Rainer Hiltunen Setan ekana pääsihteerinä oli *erittäin* hyvä ja asiallinen julkisuudessa, samoin kuin hiukan häntä ennen Haski Lehtikuusi puheenjohtajana. Eivät kuitenkaan kukaan liene saaneet valtakunnallista ykköspervon asemaa, vaikka asiallisuudellaan ja sen sellaisilla ominaisuuksillaan varmasti olisivat ansainneet.
  • 4 / 28
  • sellasii
  • 21.8.2003 22:02
Jonkinlainen julkisuuden henkilö lienee myös Pentti Holappa, mutta edustaa jo vanhempaa sukupolvea, ja on ollut aktiivinen vaikuttaja silloin kun kaikki ei vielä ollut "tv:stä tuttua."
Mutta nuorison suhteen hänellä ei ole mitään merkitystä, sen paremmin kuin Hentilälläkään.
Ai niin, ja onhan tätä sarjaa myös Pekka Haavisto, vaikkei asiasta ole vissiin puhumassa ollutkaan.
Eipä nyt just mieleen tule muita, ja tosiaankin, "asioiden eteenpäin vieminen" on sitten jo isompi kysymysmerkki.
Vivica Bandler, teatteriproffa, on puhunut lesboudestaan esimerkiksi muistelmiensa (Vastaanottaja tuntematon) viime sivuilla. Pirkko Saisio on kirjoittanut aiheesta sekä kirjoja ja ollut esillä. Jorma Uotinen ei ole ymmärtääkseni myöskään peitellyt suuntaustaan. Suuri edesmennyt shamaani oli Tarmo Manni... Löytyyhän näitä kirjallisuuden ja taiteen kentältä... Tove Jansson! Mutta ns. viihteen julkimot... missä he ovat? Kyllähän me heitä tunnemme. Kysymys kuuluukin, miksi heidän pitää olla kaapeissaan? Onko se pakko?
Eräs nimeltä mainitsemattomalla erittäin suositulla laulajalla on sopimuksessa kohta kaapissa pysymisestä
Minua nyppii se, että aina kun televisiossa on homokeskustelu tms, niin paikalla on aina Hentilä! Toimittajilta voisi odottaa vähän enemmän työtä, sillä ei se nyt ainoa homo tässä maassa ole. Kyllä niitä muitakin löytyy, joilla voisi olla jotain muutakin sanottavaa...
  • 8 / 28
  • Homopoju
  • 22.8.2003 16:47
Joopa joo, ei taida olla ketään sellasta henkilöä joka olis antanu homoudelle sellaiset kasvot, jotka nuoret tunnistais... Yllämainitut henkilöt on suht tuntemattomia 15-25-vuotiaille.

Olix Tove Jansson muuten julkilesbo vai oliko kyse vaan julkisesta salaisuudesta? Oon joskus aiemminkin miettiny tätä, enkä oikein oo tullu mihinkään tulokseen...
Tove Jansson eli pitkässä "liitossa" taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa. Sehän ei voinut olla muuta kuin julkinen salaisuus: homoseksuaalisuus rikoksena poistui laista vuonna 1971 ja sairautena sitä pidettiin 1981 asti. - Tässä taustaa myös nykypäivän kaapissa ololle - tai pakolle olla siellä...
Chub kirjoitti:

"Eräs nimeltä mainitsemattomalla erittäin suositulla laulajalla on sopimuksessa kohta kaapissa pysymisestä."

Eikä taida olla edes ainoa.

Varsin huvittavaahan se on noiden "heterojen" julkkisten touhuja seurata. Esiinnytään mediassa vastakkaista sukupuolta olevien seurassa ja jopa kainalossa, että suojaavat suhdejuorut lähtisivät liikkeelle, tai sitten mennään 5 kertaa hätänaimisiin 'heterojen' kumppaneiden kanssa ja vetistellään Seiskassa bettä "Luulin hänen pitävän naisista/miehistä mutta olinkin väärässä!" bikinikuvien saattelemana.

Rahaa maailmaa pyörittää. Varsinkin lööppilehtiä.

Mutta muistaakos kukaan kuinka se Santeri Satiainen päätyi Bjuurströmin munakarvoista Seppo Hovin viiksiin? ;D
Olisiko paikalle tarvittu Antti Kasvi suihkimaan Raidia, vai? :DD
*insider insider*
Suhteellisen suuri osa viime vuosisadan alkuvuosikymmenien aikana Suomessa syntyneistä naisista jäi naimattomiksi sotien karsittua sulhaskandidaattien määrää radikaalisti. Naimattomien ystävättärien yhteiseloa on törkeää mennä leimaamaan lesboakteja sisältäväksi ihan vain sillä perusteella, että olisi kiva saada pervoperheeseen mukaan kansainvälistä mainetta niittänyt kuuluisuus. Homot adoptoivat turhan innokkaasti kuuluisuuksia.
Fakta: mistä ihmeestä tuo kommentti? Tovehan oli lepakko, kaikki sen tietävät. Menivät jopa linnan juhliin käsikädessä. Kenestäkään muusta vanhasta rouvasta ei tässä mainittu mitään.
Ei linnaan juhliin käsi kädessä meno ole sellainen lesboakti, josta olisi häkin ovi heilahtanut silloin ennen. Tove Jansson oli naimattomaksi jäänyt nainen. Lesboudesta puhuminen on törkeää panettelua.
Perheettömän Tove Janssonin yksityiselämästä on hänen kuolemansa jälkeen paljastunut se fakta, että hän ei ollut testamentannut omaisuuttaan ystävättärelleen. Omaisuuden peri lakisääteisen perimysjärjestyksen mukaan hänen edesmenneen veljensä tytär. Tämä jo kertonee jotain.

Tove Jansson ei myöskään eläessään ollut tekemisissä minkäänlaisten homoseksuaalijärjestöjen kanssa edes haastatteluja antamalla.
Minulle ei "kerro" yhtään mitään se, että Tove Janssonin omaisuuden peri hänen veljentyttärellensä. Ei myöskään se, että hän ei tiettävästi "ollut tekemisissä minkäänlaisten homoseksuaalijärjestöjen kanssa edes haastatteluja antamalla".

Tosiasia on se, että Toven elämänkumppani oli kymmeniä vuosia, hänen elämänsä loppuun saakka, Tuulikki Pietilä. Siksi on mielestäni epäasiallista kutsua häntä perheettömäksi. Tove ja Tuulikki jos ketkä muodostivat perheen, eikä sitä millään hypoteettisilla viisasteluilla voida muuksi muuttaa.
Kuinkakohan suuri osa homoista tai lesboista on yleensäkään missään tekemisissä järjestöelämän kanssa? Tuntemistani homoista tai lesboista ehkä muutama prosentti. Ei homojärjestö ole mikään "homokerho", johon kaikki homot tai lesbot kuuluvat, vaan sillä on oma yhteiskunnallinen tehtävänsä.

Entäpä kuinka suuri osa avopareista / elämänkumppanuksista yleensäkään on tehnyt testamenttia puolisonsa tai kenenkään muunkaan hyväksi? Perintöverotuksen suuruus omaisuuden määrästä riippuen (30 - 48 %) ei houkuta testamenttia tekemään...

Lisäksi siihen aikaan (kesällä 2001) ei vielä ollut mahdollisuutta rekisteröidä parisuhdetta - ja tuskinpa se meille muille mitenkään kuuluu, olisivatko koskaan rekisteröineetkään? Samaa sukupuolta olevat avopuolisotkaan eivät tuohon aikaan tainneet saada mitään perintöverohelpotuksia (en tiedä, saavatko nykyäänkään).

Mikäköhän tällä Fakta / Fakta2 / IMHO -nimimerkeillä kirjoittavalla henkilöllä on hinku noin raivokkaasti kyseenalaistaa 25 vuotta jatkunut elämänkumppanuus? Ja mitä ihmeen panettelua lesbisyydestä puhumisessa on?

PS. Tovella tiettävästi oli ainakin yksi pitkäaikaisempi rakkaussuhde naisen kanssa jo ennen Tuulikkia.
>Kuinkakohan suuri osa homoista tai lesboista on
>yleensäkään missään tekemisissä järjestöelämän kanssa?

Itse tunnen enemmän homoja, jotka eivät kuulu homojärjestöihin kuin niitä, jotka kuuluvat.

>Perheettömän Tove Janssonin yksityiselämästä on hänen
>kuolemansa jälkeen paljastunut se fakta, että hän ei ollut
>testamentannut omaisuuttaan ystävättärelleen.

Mielestäni hyvinkin fiksu teko. Tiedän useita vanhoja ihmisiä, jotka antavat omaisuutensa ennemmin nuorille (sukulaisilleen) kuin puolisolleen. Ja mielestäni se on järkevääkin: nuorille perinnöllä saattaa olla hyvinkin suuri merkitys hiedän elämässään, omalle puolisolle sen sijaan on useasti aivan sama, saako hän lisää omaisuutta vai ei.

-
Täytyy kyllä aikamoista mielikuvitusta käyttää, jos uskottelee itselleen, että Tove ja Tuulikki eivät olisi olleet pari. Jos tuolle linjalle lähdetään, niin kaikki pariskunnat, jotka eivät ole naimisissa tai joissain rekistereissä eivät olekaan pariskuntia.
Yhä jaksan hämmästellä ja harmistuakin siitä, miten aktikeskeinen näkemys homojen ja lesbojen kumppanuudesta on. Emmehän me heterotkaan akteistamme puhu puhuessamme perheestämme - ainakin oletan niin!
Kun ihmiset elävät yhdessä, heterot tai homoseksuaalit, he nimenomaan ELÄVÄT yhdessä. Eikä todellakaan ole mitään häpeämistä siinä, että liitto kestää läpi elämän.
Tove Janssonin Muumi-kirjojen pohja on lapsuudenperhe, ja itsenäisen Tuutikin takana on Tuulikki Pietilä. Heidän yhteisestä saarestaan ja elämästään on olemassa sekä kirja että tv-dokumentti, joissa tärkeintä ei ole seksuaalinen suuntautuneisuus vaan kahden ihmisen yhteinen elämä ja elämäntapa. Mitä muuta voi kuin ihmetellä (ehkä hiukan kadehtiakin) ja kunnioittaa noiden kahden luovan naisen rakkautta ja toinen toisensa omanlaisuuden kunnioittamista. Miksi meidän muuten edes pitäisi tietää heidän seksuaalisesta elämästään!

Muuten, juuri Muumimamman rakkaus sai näkymättömän Ninnin näkymään!

Samanlaisia homo- ja lesbopareja on ollut olemassa aina. Taiteilijoille on kautta vuosisatojen ollut helpompaa - ja sisäisesti pakko - (myös sanattomasti sallittua) poiketa kaikenlaisista normeista. Mutta kuten LenaK tässä keskustelussa aiemmin totesi, avointa kahden samaa sukupuolta olevan suhde ei ole voinut olla esim. aikana jolloin tämä nimenomainen pari aloitti elämänsä yhdessä. Muistutettakoon, että homoseksuaalisuus poistui rikoslaista vasta vuonna 1971. Tämä selittää myös tämän keskustelun kielteiset kannanotot ja asenteet.
Muistettakoon, että ainoastaan homoseksuaaliset teot ovat olleet rikos. Syvä kiintymys heteroseksuaalisten naimattomiksi jääneitten ystävien välillä tai homoseksuaalinen suuntaus ilman homoseksuaalisia tekoja ei ole koskaan ollut rikos. Häijyt juorut edesmenneestä Tove Janssonista rikkovat mahdollisesti intimiteettisuojalakia.

Muistettakoon, että muumiperhe on heteroseksuaalinen idylli muumipappoineen, muumimammoineen ja kaksine biologisine lapsineen. Näkymätön Ninni tuli näkyväksi päästyään pois ilkeän yh-kasvatusäitinsä luota heteroperheen kasvattilapseksi.
Vaikka en kovin syvällisesti muumien maailmaan olekaan perehtynyt, niin tuskinpa sen perhekuviota minään heteroseksuaalisen ydinperheen idyllinä voidaan pitää.

Olen ymmärtänyt muumitarinoiden perusajatuksena olevan hahmojen hyväksyminen hyveineen ja vikoineen, sellaisena kuin kukin luonnostaan on. Muumipapasta olen saanut aika ailahtelevaisen käsityksen, ja muumimamma taas pitää rakastavana ja sallivana äitihahmona koossa koko sekalaista konkkaronkkaa. Eikös Ninnikin tullut näkyväksi juuri siksi, että hänet hyväksyttiin ja häntä rakastettiin sellaisena kuin hän on? Ja eikö Muumipeikko muuten ollut perheen ainoa ("biologinen", sikäli kun peikot kuuluvat biologian piiriin) lapsi?

Jos jonkun lapsenmieli pahasti järkkyy tiedosta, että muumien luoja olisikin ollut muuta kuin olosuhteiden pakosta naimattomaksi jäänyt vanhapiika, jolla oli pitkäaikainen platoninen ystävyyssuhde toisen naisen kanssa, miksi rikkoa tätä mielikuvaa.

Yhtä häijyinä juoruina pitäisin myös mitä tahansa spekulaatioita edesmenneen kirjailijan seksuaalisesta suuntautumisesta, spekuloinnin lopputuloksesta riippumatta.
Minkä takia jonkun henkilön epäileminen lesboksi on herjaa ja panettelua? Millätavalla tämä mustaa henkilön maineen? IMHO:n asenteellisuus on läpinäkyvän törkeää. Mene hyvä ihminen itseesi. Äläkä tule takaisin.
Hyvä F/F2/IMHO/: Homous on *nimenomaan* kykyä tuntea syvää kiintymystä (ehkä sitä voisi rakkaudeksikin nimittää) toista samaa sukupuolta olevaa ihmistä kohtaan - siihen ei mitään "homoseksuaalisia tekoja" välttämättä tarvitse kuulua.

Ihmissuhde (hetero, homo tai muunlainenkin) voi olla myös platooninen ja perustua täysin muihin asioihin kuin "seksiakteihin". Toisaalta... seksin harrastaminen toisen samaa sukupuolta olevan kanssa ei välttämättä tee kenestäkään homoa tai bi:tä...

Asiasta toiseen... Juurikin tänään käsiini sattuneessa tuoressa 7päivää-lehdessä Jasmin Mäntylän poikaystävä Markku Valtasesta ollaan kovaa vauhtia tekemässä homoa. Seiskan kuuluisa vihjepuhelin oli saanut jonkun tarjoilijan kertomaan hänen ja Valtasen villeistä hetkistä vuosia sitten. Jutun mukaan muitakin vihjeitä suuntautumisesta oli puhelimeen sadellut. Valtanen kieltää asian ja Jasmin ei tiedä asiasta mitään. Muistamme toki myös Jasminin entisen miehen Mike Raution, joka mainitussa lehdessä ilmoitti pitäväns myös miehistä. Kyllä tuo julkkissirkus on hauskaa... Niin ihanan syvällistä ja pitkäjänteistä...
Hyvä smo, molemminpuoliseen syvään kiintymykseen perustuva suhde oman isoäidin tai isoisän kanssa ei ole sen paremmin homo- kuin heteroseksuaalisuuttakaan. Täysin vastaavalla tavalla ihmisellä voi olla syvään keskinäiseen kiintymykseen perustuva suhde samaa sukupuolta olevan ystävänsä kanssa ilman että kyse olisi homoseksuaalisuudesta.

Muumilaakson maailma on selkeästi heteroseksuaalisuuden ja perheenäitiyden ihannnointia. Ninni paranee päästyään yh-perheestä heteroperheeseen ja hattivatit ovat isättömiä kiusankappaleita. Muumimukilapsi on se kaikkein epäloogisin nimitys lesseitten kakaroille.
Toisin kuin nimim. Fakta (ym.), en ole nähnyt Muumeissa minkään merkkisen seksuaalisuuden ihannointia. Sen sijaan olen aistinut tarinoista kaikenkattavan rakkauden, anteeksiannon ja suvaitsevaisuuden ilmapiirin, jota hahmojen väliset sukulaisuussuhteet tai niiden puuttuminen eivät mitenkään rajoita.

En ihmettele, jos Faktalta on jäänyt tämä havaitsematta, sillä hänen kirjoituksistaan aistin kaikkea muuta, lähinnä vihaa ja katkeruutta. Niihin hänellä lienee omat syynsä, joten jankkaaminen ei vie tätä keskustelua yhtään eteenpäin. Kukin tulkoon omalla uskollaan autuaaksi...
Minun käsittääkseni Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän suhde on hyvin laajalti tunnettu tosiasia. Olin hyvin hämmästynyt, että joku ylipäänsä kiisti sen.

On tietysti monta syytä siihen, miksi asiasta ei ole puhuttu julkisesti sen omalla nimellä. Ensiksin Tove itse ei änkenyt julkisuuteen, vaikkei hän sitä varsinaisesti kaihtanutkaan. Toisekseen naisten välisiin "asuinliittoihin" on vanhastaan totuttu eri tavalla kuin miesten vastaaviin. Aina on ollut naimattomia naisia, jotka asuvat yhdessä; asiaa on pidetty normaalina eikä siihen yleensä ole liitetty spekulaatioita henkilöiden seksuaalisesta suuntautumisesta. Miesten kohdalla tällaisia puheita on vastaavassa tilanteessa syntynyt paljon herkemmin. Lisäksi lesbolaisuus ei syystä tahi toisesta ole koskaan ollut niin "mediaseksikästä" kuin miesten väliset suhteet.

Miten platoninen tai eroottinen Toven ja Tuulikin suhde oli, ei kuulu minulle eikä kenellekään vieraalle. Asiasta spekuloiminen on, paitsi asiallisesti mahdotonta, myös lievästi sanottuna mautonta. Herjauksen tunnusmerkistöä sekään ei mielestäni tosin täytä.
... unisen mielen miete muumeista ... Miten niin muka muumiperheessä on kaksi biologista lasta?
no eikös siellä olekin : Niisku ja NiiskuNeiti. Niillä ei kyllä sitten taida olla lainkaan vanhempia...