´dtm Smash Hips´

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Helsinkiläinen homoravintola dtm tekee suomalaista homohistoriaa julkaisemalla oman kokoelmalevyn ´dtm Smash Hips´. Levy saadaan myyntiin kauppoihin 13. huhtikuuta.

Ensimmäinen suomalainen ´homolevy´ ei ´dtm Smash Hips´ kuitenkaan ole. Suomessa julkaistiin elokuussa 2000 ´Heitä Voltti´ -levy, jolla esiintyi suomalaisia homoartisteja, mm. Jorma Uotinen ja Villit Pippelit. Levy oli myynnissä mm. Stockmannilla ja Anttilassa. Osa levyn tuotosta meni AIDS-tukikeskuksen työhön.

´dtm Smash Hips´ -kokoelmalle on koottu viimeisen runsaan kymmenen vuoden ajalta gay-klubien megahittejä. Kokonaisuutena levy on suhteellisen toimiva, kenties kuitenkin hieman "ohut", eikä se ole mitenkään erikoisen "gay". Tosin ehkä tässä ei ole etsittykään mitään läpileikkausta homoklubien musiikkitarjonnasta. Joka tapauksessa ´dtm Smash Hips´ on hauska heittää CD-soittimeen vaikkapa valmistautuessa lähtemään baariin.

Mitenkähän olisi, jos tällä samalla teemalla tehtäisiin aikanaan pari muutakin levyä. Ainakin itse himoitsisin levyllistä tai tuplaakin myös vanhempia ja oikeita gay-klassikoita. Petsarit, Sylvester, Gloria Gaynor, Village people ja monet muut olisivat varmasti toisen, ihan erilaisen levyn arvoisia... Onhan noita "Gay Anthems" -levyjä toki tehty maailman sivu, mutta uskoisin, että maailmaan vielä ainakin yksi sellainen mahtuisi.

Vielä ´dtm Smash Hips´ -levyn artistit ja kappaleet lyhyesti:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kristine W - Feel What You Want

Kristine W on ottanut osaa mm. Miss America -kilpailuun, ja laulutaitojensa ansiosta tämä päätyi 1990-luvun puolivälissä tanssilattioiden suosikkitähdeksi. Kokoelmalle valittu kappale on neidon läpimurtosinkku vuodelta 1994.

Erasure - Breathe

Yazoo- ja Depeshe Mode- yhtyeissä vaikuttanut Vince Clarke sekä laulaja Andy Bell perustivat Erasuren vuonna 1985. Siitä lähtien parivaljakko on julkaissut albumeitä vuoden-parin välein. Andy Bell kertoi taannoin, että hän on ollut hiv+ vuodesta 1998.

En Vogue - Free Your Mind

1980- ja 1990-luvun taitteessa perustettu R&B-nelikko En Vogue edusti silloista girl poweria. Vaikka osa ryhmän jäsenistä on vaihtunut, on uutta musiikkia tullut näihin päiviin asti. Free Your Mind on vuodelta 1992.

Everything But The Girl - Missing

Tracey Thorn ja Ben Watt perustivat duonsa vuonna 1982 ja ottivat nimensä huonekalukaupan mainoslauseesta, jossa luvattiin toimittaa makuuhuoneeseen kaikki paitsi tyttö... Parivaljakko teki musiikkia enemmän-vähemmän pienimuotoisesti, kunnes todellinen läpimurto tapahtui vuonna 1995 kappaleella Missing.

Kylie Minogue - Your Disco Needs You

Kylli-täti aloitti uransa Australiassa TV-sarjan näyttelijänä. "Neighbours"-sarjaa näytettiin myös Britanniassa, jonka innoittamana Minogue levytti "Loco-Motion"-kappaleesta oman versionsa, ja yllättäen se nousi mm. britannian listan kärkeen.

Army of Lovers - Crusified

Yksi ruotsalaisen popin suurista nimistä ja yksi tuottaja/musiikintekijä Alexander Bardin luomuksista. 1987 perustetun ja 90-luvulla vaikuttaneen yhtyeen imago oli lyhyesti cämp. Uskonnollisia ja historiallisia tyylejä yhdisteltiin kimallukseen. Crusified oli hitti 90-luvun alkupuolella.

Geri - Ride It

Geri Halliwell vastasi vuonna 1994 ilmoitukseen, jossa haettiin jäseniä tyttöbändiin. Näin hänestä tuli yksi Spaissareista, "Ginger Spice". Vuonna 1999 Geri aloitti varsinaisen soolouransa.

Mousse T. vs. Hot´n'Juicy - Horny `98

Tuottaja Mustafa Gündogdu eli Mousse T nousi 1998 tanssilattioiden suosikiksi tällä kappaleella.

Sugababes - In The Middle

Kolmikko Sugababes, eli Siobhan Donaghy, Keisha Buchanan ja Mutya Buena aloittivat yhteisen uransa 1998 vielä teineinä. Donaghy lähti erilaisten huhujen saattelemana ryhmästä vuonna 2001 ja hänen tilalleen tuli Heidi Range.

M People - Movin` On Up

Brittiläinen house-porukka M People nousi listoille 90-luvun alkupuolella. Movin` On Up on megahitti vuodelta 1993.

Shapeshifters - Lola´s Theme

Simon Marlin ja Max Reich ovat DJ/tuottajia ja he halusivat testata kepillä jäätä, miten heidän tekemänsä musiikki vastaanotettaisiin. Hyväntuulinen kappale löi itsensä läpi.

Alcazar - Physical

Crying at the Discotheque -kappale oli tämän ruotsalaisen tanssipoppibändin ensimmäinen sinkku ja se toi ryhmän pohjolan ja muunkin Euroopan tanssilattioille.

Uniting Nations - Out Of Touch

Vanha 80-luvun Hall & Oates -hitti pistettynä ihan uuteen uskoon.

Ce Ce Peniston - Finally

Disco diva Ce Ce Peniston on aloittanut laulajanuransa 90-luvun alussa. Hänen debyyttinsä Finally nousi listoille ja yhä vielä hänen kappaleistaan tehtyjä remixejä soitetaan klubeilla ympäri maailman.

Deep Dish - Flashdance

Tuottajina etenkin trancen suunnalla toimivat Ali "Dubfire" Shirazinia ja Sharam Tayebi ovat molemmat syntyjään iranilaisia. 1990-luvun alussa he käynnistivät oman levyfirman, ja ovat tehneet remixejä monien artistien kappaleista, kuten Michael Jackson, Tina Turner, Janet Jackson ja Pet Shop Boys.

Junior Jack - Stupidisco

Brysseliläistynyt italialaissyntyinen DJ/tuottaja Vito Lucente on tekemisissä mm. Ministry of Soundin kanssa.

Michael Gray - The Weekend

Dannii Minogue vs. Flower Power - You Won't Forget About Me

Dannii on isosiskonsa Kylien tapaan aloittanut uransa TV-näyttelijänä ja laajentanut myöhemmin reviiriään myös pop- ja tanssimusiikin saralle.

Aikakone - Odota (Captain Remix)

Aikakone, eli Sani, Vera, Maki ja Alex nousi listoille komeetan lailla vuonna 1995. Tähtikaaren taa oli ensimmäinen albumi, jolta löytyi myös sinkku "Odota".

Paula Koivuniemi - Kun kuuntelen Tomppaa (Dancing Tiger Mix)

Kotimainen iskelmädiiva, kenties ainoa suomalainen "homoikoniksi" mainittava artisti. Käheä-ääninen Paula aloitti uransa jo 60-luvulla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!