Hanna Parviaisen ja Wivi Lönnin historiaa radiodokumenttina

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
Hanna Parviainen Yleisradion nettisivujen kuvassa nähtynä.

Kauppaneuvos Hanna Parviaisen (1874-1938) elämää taustoittava Ylen radio-ohjelma sarjasta Todellisia tarinoita syksyltä 2000 on nyt kuunneltavissa Elävässä arkistossa. Suomen ensimmäisenä naiskauppaneuvoksena Hanna Parviainen liittyy myös Suomen teollisuushistoriaan. Wivi Lönn oli ensimmäinen itsenäisesti työskennellyt naisapuolinen arkkitehti Suomessa. Radio-ohjelmassa painopiste on kuitenkin enemmän Hannan persoonassa ja naisten suhteessa. Lähetyksen on vuonna 2000 toimittanut Kirsti Becker.

Ohjelman keskeistä henkilöhistoriallista antia ovat Hanna Parviaisen elämäntoverin arkkitehti Wivi Lönnin haastatteluosuudet. Vuonna 1958 tehdyssä haastattelussa Lönn kertoi elämästä, matkoista ja yhteisistä hankkeista Hannan kanssa. Hän arvostelee Hannan äitiä Mariaa "ymmärtämättömyydestä tyttärensä luonteesta" ja käyttää myös luonnehdintaa "tyhmä". Ensimmäinen tapaaminen oli ollut muodollinen ja Hanna oli sitten tehnyt yhtä muodollisen vastavierailun.

Lönn piirsi taloja Hannan teollisuusyrityksensä kautta hallitsemalle Säynätsalon saarelle. Heidän suhteeseensa liittyy myös NNKY:n talo Helsingin Pohjoisella Rautatienkadulla (myöh Hotelli Helka). Sen Lönn suunnitteli ja Hanna osittain rahoitti sillä välipuheella, että Hannalle ja Wiville tulee taloon yhteinen koti. He ehtivät asua siellä yhdessä muutaman vuoden Hannan jouduttua luopumaan Säynätsalon tehtaista. Eurooppaa paljon kiertäneillä ystävillä oli myös asunto Pariisissa, kunnes se pulavuosina piti myydä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ohjelma Elävässä arkistossa
Uutinen ranneliike.netissä patsashankkeesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!