Vuosi homona - heteromies homojen ihmeellisessä maailmassa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • JuhaniV
  • 4

Timothy Kurek oli kasvanut uskonnollisessa ympäristössä ja oppinut inhoamaan homoja. Hän halusi olla hyvä kristitty ja sai mm. koulutusta yliopistossa, jota kutsutaan "evankelikaalien West Pointiksi", eli ääriuskovaisten sotakorkeakouluksi.

Tilanne muuttui täysin kun läheinen lesbonainen avautui hänelle ja kertoi joutuneensa perheensä täydellisesti hylkäämäksi tultuaan ulos kaapista. Tieto oli Kurekille kuin Jumalan potku suoraan mahaan. Hän päätti tutkia käytännössä miltä todella tuntuu elää homona. Hän kertoi perheelleen, ystävilleen ja kirkossaan olevansa homo. Vain kaksi ystävää ja hänen tätinsä tiesivät salaisuuden. Tädin tehtävänä oli pitää silmällä Kurekin äidin selviämistä. Yksi hänen kavereistaan, homomies, näytteli olevansa Kurekin poikaystävä. Sillä tavoin vältettiin homojen liian suorasukaiset kontaktit.

Äiti otti tiedon vastaan todella raskaasti. Päiväkirjaansa hän oli kirjoittanut, että olisi helpompi hyväksyä tieto, että hänellä itsellään olisi kuolemaan johtava syöpä, kuin oman pojan homous. Jopa 95% hänen ystävistään lopetti kokonaan puhumasta hänelle kuultuaan hänen olevan homo. Hän alkoi myös saada uskovaisilta viestejä lopettaa jumalattomat ja syntiset tapansa ja katua. Muussa tapauksessa hän joutuu helvettiin.

Syventääkseen kokemusta elämisestä homona, hän pestautui töihin homokahvilaan, kävi homokapakoissa ja liittyi homojen softball-joukkueeseen. Hän toimi aktivistina homojen oikeuksia ajavassa järjestössä, osallistuen jopa mielenosoitukseen Vatikaania vastaan YK:n edustalla New Yorkissa.

Kurek koki myös suoraa vihaa homoja kohtaan. Ohikulkija nimitteli softball-joukkuetta hinttareiksi (faggots). Sen loukkauksen hän koki hyvin henkilökohtaisesti ja raskaasti.

Vuoden mittaisesta kokemuksestaan Timothy Kurek kertoo menettäneensä monia ystäviään, mutta niiden tilalle on tullut suuri joukko homoystäviä. Kokeilun aikana äiti pystyi hyväksymään poikansa "homouden". Konservatiivikristitystä äidistä tuli lopulta homojen liittolainen.

Kokemuksensa myötä Kurek ei menettänyt uskoaan, vaan koki sen vahvistuneen. Tämän kokeilun hän haluaa osoittavan konservatiivikristityille, että homot tarvitsevat tasavertaiset oikeudet, eikä homous sulje pois olla aito uskovainen. Homoille voi näyttäytyä evankelikaalisten kristittyjen toinen puoli, "Suurin osa konservatiivikristityistä eivät ole vihaa pursuavia uskonkiihkoilijoita. Vain suuriääninen vähemmistö tulee näkyville ja saa julkisuutta."

Timothy Kurekin kokemuksistaan homojen maailmasta kirjoittamaa kirjaa The Cross in the Closet on saatavana Amazonin kautta sähköisenä Kindle-kirjana hintaan 5,74 USD ja paperille painettuna hintaan 11,55 USD. Eräässä haastattelussa Kurek totesi, ettei kirja ole uskonnollinen, vaan kertoo hänen vuoden kestäneestä kokemuksestaan homojen maailmassa.


The Cross in the Closet -kirjan trailer-video

Guardian-lehden haastattelu Timothy Kurekista

4 kommenttia

Sinällään hyvä teko tuollamain. Vaikuttaisi teko tulleen ihan omasta sydämestä käsin, eikä mikään jumalakaan moiseen opastanut.

Nytpä ehkä tuo kirja kannattaisi saada suomennettuakin ja ehkä sille olisi siten tilausta seurakuntienkin kirjastoissa, sekä olettaakseni perhelahjaksi seksuaalivähemmistö-lasten uskovaisille vanhemmille ja lähimmäisille. Intressiä suomennokseen lienee Setan Malkus-ryhmällä, Yhteys-liikkeellä ja muilla asianosaisilla, jotka kokevat tärkeäksi saada elämänsä 1-paikalle mielikuvitusolennon.

Ja hei! Ennenmuinoin kun neukkula-aikaan jotkut salakuljettivat raamattuja neukkulaan, nykyään koetuin ikävin seurauksin, niin nykyäänhän sinne voisikin viedä juuri tuota kirjaa, venäjäksikin käännettynä - hengellisiksi eväiksi paremmasta yhteiskunnasta.

Toki tarve olla "aito usikovainen" tai "raamatun todellinen sanoma" ovat sitten asioita, joiden tarpeellisuutta jokainen voi ajatella omasta uskonnoista vapauden halustaankin. Eli tarvitseeko aito elämä tuonkaltaisia keinotekoisia lisäaineita.

Kommenttia muokattu: 14.10.2012 klo 22:27
Kuinka usko ei voisikaan vahvistua aitoudesta?! Sehän lepää silloin Jumalassa ja Jumalasta!