Kanadan gayradiot: Heikko teho näivettää Torontossa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • jnsto

Maailman ensimmäiseksi kaupalliseksi homoradioksi mainittu Toronton Proud FM (103.9 MHz) uhkaa kaatua kuuluvuusongelmiin. Aseman nykyisen toimiluvan alkaessa 50 watin teho riitti laajalle alueelle, mutta sittemmin Toronton keskustaan on noussut lähes kaksisataa 24- tai 48 –kerroksista asunto-osaketaloa ja Proudin signaali vaimentuu niiden massaan.

Proudin studiot ja toimitukset sijaitsevat Gay Villagessa, näkyvästi Church ja Wellesley –kadun kulmassa, tosin eivät katutasossa. Kalliiden vuokrien takia hallinto ja myynti muuttivat alkuvuodesta omistajayrityksen keskuspaikkaan Länsi-Torontossa.

Heikentynyt kuuluvuus on syönyt yleisöä ja sitä mukaa mainostuloja. Asema on joutunut sanomaan irti lukuisia tunnettuja toimittajiaan. Nettijakelun varassa kunnollisia mainostuloja ei voi hankkia.

Proud yrittää pelastautua pääsemällä Ryersonin yliopiston hallussa pitkään olleelle taajuudelle 88.1 MHz. Jos tämä onnistuu tehoa voidaan nostaa ja kuuluvuustilanne kohenee oleellisesti. Taajuutta hakee kuitenkin kolmattakymmentä muutakin yritystä tai yhteisöä.


Proudin toimiluvan mukaan sen musiikin on oltava 40-prosenttisesti kanadalaista. ”Canadian content” on amerikkalaisen rahan puristuksessa elävän paikalliskulttuurin puolustamiseksi keskeinen kohta maan radio- ja tv-toimiluvissa. Proud täyttää tämän ehdon, mutta on lipsunut tuotannossaan: Uutisia tehdään nyt vain seitsemän tuntia viikossa ja muuta puheohjelmaa 21 tuntia viikossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

HOMORADIO KESKIAALLOILLE MONTREALISSA

Proudin omistaa Evanov Radio Group. Se on saanut Montrealiin toimiluvan keskiaaltoasemalle. Alueen homo- ja lesboyleisölle suunnattu asema aloittaa ensi vuonna. Evananovin apulaisjohtaja sanoi Xtralle, että olisi toki mielummin ottanut ULA/FM-taajuuden. Kanadassa keskiaallot ovat kuitenkin vahvasti elossa kaupallisessa radiotoiminnassa, esimerkiksi Toronton kaksi johtavaa uutisasemaa toimivat keskiaalloilla. Julkisen palvelun CBC on keskiaaltoasemansa sulkenut. Montrealin aseman nimeksi tulee Radio Fierté, 690 AM.

Montrealin asemalla tulee olemaan enemmän uutisia ja puhetta kuin Proudilla. – Useimmilla Kanadan markkinoilla keskiaaltojen puheradiot ovat leimallisesti oikeistolaisia. Montrealin HLBT-orientoitunut asema poikkeaa kuvasta.

Pieni kuriositeetti on se, että suomalaiset radioharrastajat voivat sitten talvella 2013-14 yrittää bongata Montrealin HLBT-keskiaaltoa ihan radiona. Tietenkin asema on myös saatavilla netin kautta.

Uutinen Xtrassa.
ProudFM:n nettisivut

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!