Kulttuuria kaikille - myös queer-kulttuuria

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • vaeltaja2006

Pride-viikolla esitellään monenlaista queer-kulttuuria. Forum boxisa on taidenäyttely Art is so gay ja Ateneumissa ja Sinebrykoffin taidemuseossa opastetaan queer-taiteen ääreeen. Valtion taidemuseon alaisuudessa toimii Kulttuuria kaikille -palvelu, joka yrittää keksiä keinoja, miten kulttuurin asiakkaiksi saataisiin yhä uusia ihmisryhmiä. Kulttuuria kaikille -palvelu on saanut erillisrahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Yhtenä painopisteenä juuri nyt on queer-kulttuuri.

Torstaina Kulttuuria kaikille -palvelu järjesti Helsinki Priden puitteissa työseminaarin, jossa pohdittiin, millaista taidetta ja kulttuuria queer-ihmiset kaipaavat. Tapahtumalle oli annettu nimeksi "Kulttuurin toivomuslähde". Tilaisuudessa keskusteltiin omista kulttuuritoiveista, kulttuuriin liittyvistä ideoista ja sellaisista kulttuurin muodoista, joita haluaisi nähdä enemmän.

On paljon käytännön asioita, jotka helpottavat kulttuuripalveluiden ääreen pääsemistä, kuten esteettömyys ja hyvät merkinnät. Ja ihmisillä on paljon kulttuuritoiveita, mutta ne nopeasti vanhenevat, ja kun juuri sellaista tarjolla, ei tulekaan lähdettyä liikkeelle. Yksi syy tällaiseen "väsymykseen" saattaa olla kultturin ja taiteen "kiltteys". Halutaan olla liian myötäkarvaan muulle yhteiskunnalle. Vasta sitten, kun tulee jotain aivan erilaista ja poikkeuksellista, lähdetään liikkeelle.

Viime vuosina on alkanut uudenlainen ex-tempore -tempauksien ja -tapahtumien aikakausi. On ollut vesisotaa rannalla, tanssiaisia, yöpyöräilyä, puistopiknikkejä, kaljakelluntaa ja ravintolapäivät ja siivous/kirpputoripäivät. Helsinki Pridessä on useita spontaaneja tapahtumia, kuten keskiviikon homotekno-tapahtuma Kalasataman konttialueella. Tällaiset tempaukset ja tapahtumat madaltavat kulttuurin rajaa. Kulttuuria on muukin kuin suurten teattereiden, konserttisalien tai taidemuseoiden tarjoama kulttuuri. Homot harrrastivat muinoin "puistokulttuuria". Asioita on nähtävä ja arvioitava "uusin silmin".


Kulttuuriseminaari pidettiin Kiasman luentosalissa. Mukana oli avustajakoira Ninnu, mutta se oli siellä vain vapaa-ajallaan, ilman valjaita - ei työtehtävissä.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta