Timo ja Jyrki, kymmenen vuotta rekisteröityneinä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 10

Kymmenen vuotta on kulunut siitä kun ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit saivat virallisesti toisensa.

Eduskunta hyväksyi parisuhdelain vuoden 2001 syksyllä. Käytännön viranomaisvalmisteluille varattiin aikaa kuusi kuukautta. Valmisteluihin kuuluivat myös maistraattien rekisteröintitilaisuuksien suunnittelu. Joissakin maistraateissa uuteen tehtävään suhtauduttiin erittäin myötämielisesti, toisaalta jotkut niistä toteuttivat seremonian "pitkin hampain", koska laki niin käskee. Tilastokeskuksen suunnittelijat valittivat sitä, että kaikki heidän perhetilastonsa menivät uusiksi, koska nyt taulukoihin piti mahtua myös numerot rekisteröidystä parisuhteesta, erosta rekisteröidystä parisuhteesta, leskeydestä rekisteröidystä parisuhteesta jne.

Maistraattiin jätetyn ilmoituksen ja viikon mittaisen liiton esteiden tutkinnan ja harkinta-ajan jälkeen ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit saivat Suomessa virallisesti toisensa maaliskuun 8. päivänä vuonna 2002. Tapahtumasta on siis tämän artikkelin tullessa julkisuuteen kulunut tasan kymmenen vuotta.

Hyvin monet pariskunnat olivat odottaneet tuota päivää hyvinkin pitkään. Joidenkin liitot olivat kestäneet jo kymmeniä vuosia ennen kuin laki tuli voimaan vuonna 2001.

Maistraatissa itse rekisteröintiseremonian virallinen osuus rekisteröintiasiakirjan allekirjoituksineen ja mahdollisine sormuksen pujotuksineen kesti vain muutaman hetken. Tilaisuudessa oli mahdollista pitää puheita ja musiikkiesityksiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Timo Laakson ja Jyrki Salmen parisuhteen rekisteröinti Helsingin maistraatissa, vastapäätä vanhaa oopperataloa, eli nykyistä Aleksanterin teatteria, oli hieman toisenlainen kuin tavanomainen parisuhteen rekisteröinti. Parisuhdelaki oli saanut valtavasti huomiota julkisuudessa. Tv-toimitukset halusivat aitoa kuvaa juhlatilaisuudesta. Timo ja Jyrki olivat olleet julkisuudessa jo aikaisemmin tukemassa omalla panoksellaan parisuhdelain läpimenoa. Helsingin maistraatti pyysi, että pariskunta sallisi median läsnäolon heidän seremoniansa aikana. Nyt kymmenen vuoden jälkeen pariskunta paljasti, että tilaisuus oli todellisuudessa kaksiosainen. Virallinen tilaisuus sukulaisten ja ystävien ollessa läsnä pidettiin yksityisesti. Sitä seurasi uusinta, joka oli avoin tiedotusvälineille. Timon ja Jyrkin parisuhteen rekisteröintitilaisuuden kuvat tulivat ulos samana päivänä useilla kanavilla. Myöhemmin samoja video-otoksia on käytetty moneen kertaan kuvittamaan keskusteluja vaikkapa parisuhdelaista tai samaa sukupuolta olevien oikeuksista.

Oman erikoisen lisän Timon ja Jyrkin juhlaan toivat maistraatin ulkopuolelle kokoontuneet nk. polvirukoilijat. He olivat puoli vuotta aiemmin, parisuhdelain eduskuntakäsittelyn viime vaiheessa perustaneet leirin eduskuntatalon eteen ja rukoilivat polvillaan talon portailla lain hylkäämisen puolesta. Ihmisiä oli kuljetettu paikalle busseilla eri puolilta Suomea.

Nyt polvirukoilijat olivat Helsingin maistraatin edessä osoittamassa mieltään suolaa heittelemällä ja kantamalla Suomen lipulla peitettyä ruumisarkkua, jonka sisällä taikka päällä taisi olla Raamattu. Poliisi kaitsi heidät tiukasti kadun toiselle puolen, Aleksanterinteatterin edustalle. Ensimmäistä rekisteröityä paria mielenosoittajat tuskin edes havaitsivat. Pari ohjattiin hienovaraisesti ulos takaoven kautta. On oletettavaa, että maistraatti oli varautunut mahdollisiin häiriöihin, koska lain vastustaminen oli saanut varsin äänekkäitä muotoja.

Timon ja Jyrkin suhtautuminen mielenosoittajiin oli lähinnä ihmettelevä tai jopa huvittunut. Heitä mielenilmaukset eivät häirinneet mitenkään.

Timo Laakso ja Jyrki Salmi kertovat haastattelussa tuosta heille merkittävästä päivästä ja parisuhteestaan muutenkin. He totesivat jopa joskus unohtavansa olevansa homoja, niin tavanomaisesta asiasta on kysymys heidän elämässään.

Jyrki totesi haastattelun lopussa oman ja kumppaninsa elämän tuomalla kokemuksella: "...rohkeasti kannattaa olla oma itsensä ja ottaa paikkansa tässä yhteiskunnassa, eikä arastella tai pelätä muita ihmisiä. Samanlaisia tallaajia ja toljakkeita me olemme kaikki. Jos itse rohkeasti päättää mitä haluaa ja toteuttaa sen ja pitää kiinni omista tavoitteistaan ja omista oikeuksistaan, silloin ihmiset yleensä kunnioittavat. Ne huomaavat, jos joku arastelee ja on pelokas. Silloin saattaa saada ehkä enemmän negatiivista palautetta, kuin silloin kun ylpeästi ja pystypäin porskuttaa elämässä eteenpäin."

Kuvat: Jouni Nieminen
Haastattelu: Juhani Viherlahti

Audio
Timo Laakson ja Jyrki Salmen haastattelu (10:04)
Audio
Timo Laakson ja Jyrki Salmen haastattelun toinen osa (8:49)

Ranneliike.net 2002: Homojen ja lesbojen parisuhteiden rekisteröinti alkanut
2002 Arkkipiispa Paarma ei luvannut homopareille kirkon siunausta. Hänen mielestään parisuhdelaki ei tule repimään kirkkoa (!).

10 kommenttia

Todennäköisesti ainut erotta tähän saakka selvinnyt alusta asti parisuhdesopimustaan noudattanut pariskunta? Oli se hyvä että edes tämä löytyi jutun juureksi.