Gay Villagen idylli kaipaa suojelua Torontossa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto

Toronton Gay Villagen asukas- ja pienyrittäjäseurat miettivät keinoja estää kulmakunnan tuhoutuminen suurten asunto-osaketalojen rynniessä alueelle. Kyseessä on vain muutaman korttelin alue Younge Streetiltä itään. Sitä rajaavat suunnilleen Wellesley ja Wood –kadut ja idässä Church Street.

Gay Village syntyi alueelle oikeastaan vasta 80-luvulla, joten pitkien perinteiden seutua se ei ole. Alexanderin ja Churchin kulmassa on kuitenkin jo 1800-luvun alussa vaikuttaneen ”kaupungin ensimmäisen homon” Alexander Woodin muistopatsas.

Ainakin seitsemän suurta condo-taloa on tulossa tai jo nousussa, neljällä suurella tonttikaupalla ollaan luomassa lisää.

Alueen reunalla sijaitsee vanha jääkiekkohalli Maple Leafs. Siinä on nyt avannut upscale ruokamarketti ja erilaisia palveluita. Gay Villagen pienkauppiaat ja palvelupisteet pelkäävät bisneksen luisumista katua alas. Toisaalta taas kauppiaita on syytetty mm läheisen Ryerson Universityn opiskelijoiden syrjimisestä, myymälävarkauksien ja turhan oleskelun takia.

Ratkaisuksi on nousemassa yritys saada ainakin osa alueesta listattua ”perinnetaloiksi”. Äskettäin viranomaiset ovat pysäyttäneet condohankkeen Glouccesterin ja Dundonaldin välillä noilla perusteilla.
Gay Villagen osien määrittämistä heritage buildingeiksi selvitetään nyt kaupungin edustajien kanssa. Osa alueen keskeisistä puistoista mm kuuluu kaupungin pysäköintiyhtiölle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Gay Village on ajallisesti melko nuori, mutta sen elämä on ollut sitä intensiivisempää. Toisaalta tietenkin voidaan sanoa, että se oli aikansa tuote ja että muuttoliike on tuonut alueelle heteroita, perheitäkin. Joissakin taloissa on nyt enemmän lapsia kuin koiria. Ei niin vielä kymmenkunta vuotta sitten.

Kuva joulupäivältä pari vuotta sitten. Gay Villagen ydinkeskustassa (Maitland-Church) näky vasemmalla Churchmouse -ravintola, etuoikealla paikallinen irkkuketju, varsinaiset HLBT-paikat ovat edemmällä. Tässä risteyksessä oikealla on koko talon mittainen Steamworks, Gym and Bathhouse. Takana näkyvä 24-kerroksinen asuintalo on ihan sinut Villagen kanssa, se valmistui jo 60-luvulla ja kulkee kansan suussa nimellä The Vaseline Tower. (Tämän jutun kirjoittajalla oli suuri ilo asua noissa kerrostaloissa 2005-2011).
Church Streetistä tehdään kävelykatu mm Priden ja syksyn fetissi- ja nahkajuhlan aikana sekä Nuit Blanchessa (suunnilleen Taiteiden yö).
Alexander Wood oli nykyisen Toronton ensimmäisiä julkihomoja, hän muutti Kanadaan Skotlannista 1790-luvun lopulla, joutui poistumaan välillä sodomiasyytteiden takia, mutta palasi 1810. Patsas pystytettiin 1990-luvulla. Tässä kuvassa Priden 2009 aikana se on seppelöity.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!