Ruotsi: Posetiivarin värikäs elämä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006


QX kertoo, että värikäs posetiivari Hasse Fassbinder on kuollut 77-vuotiaana. Hän syntyi Tanskassa köyhissä oloissa ja koki itsensä ulkopuoliseksi pienessä kylässä. Äiti oli saksalainen, ja Saksan miehitettyä Tanskan perheen olosuhteet heikkenivät. Nuoruudessaan Hasse oli renkinä. 20-vuotiaana hän muutti Ruotsiin teollisuuden palvelukseen. Joitakin vuosia hän oli merellä ja jonkin aikaa Köpiksessä hoitelemassa öisiä pisuaarivieraita. Sitten hän tuli Tukholmaan.

Tukholmassa hän sai pian monia ystäviä, ja Nissen kanssa hän eli 30 vuotta yhdessä. Hasse oli ahkerasti mukana Tukholman vapautusviikoilla ja myöhemmin Pridellä.


Hasse oli aktivisti, joka rohkeasti kävi ulkomailla osoittamassa mieltään homojen ja lesbojen huonoa kohtelua vastaan. Vuonna 1988 hän kävi osoittamassa mieltä Englannissa, jossa Margaret Tatcher sai aikaan homovastaisen lainsäädännön. Hän osoitti mieltään 1980 myös Suomen kehotuskieltoa vastaan Tukholman lähetystön edessä. Sateenvarjossa oli teksti: "Finlands lag är svår - Finlands sak är vår"

Monia vuosia hän oli vanhojen ihmisten kotiavustajana. 1990 häntä haastateltiiin kotipalvelun henkilökuntalehteen ja hän kehui työtään: se on ainoa työ, jossa hän on viihtynyt. Hän teki muutakin kuin siivosi. Hän mm. teki make-upeja 90-vuotiaille asiakkailleen.

Hasse oli vankkarakenteinen, kuten QX:n kuvista näkyy (monta historiallista kuvaa)
http://www.qx.se/Xtra/liv/15995/positivhalerskan-har-dragit-sin-sista-vals

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hänen henkistä vahvuuttaan varmaan edesauttoi vahva ruumiinrakenne. Poliisi yllättti hänet 50-60-luvuilla pisuaareissa ja homopuistoissa, mutta hän yllätti poliisit reippailla vastalauseillaan. Sellaiseen poliisit eivät olleet tottuneet, koska useimmat homot hipsivät nopeasti pois paikalta. Hänet oli yllätetty toisen kaverin kanssa, ja poliisi kysyi, mistä tässä on kysymys. Hasse vastasi että "kai te sen näette ja saisitte hävetä, että tulette häiritsemään, kun juuri olen löytänyt
hyvän kaverin".

Kuolinilmoituksessa oli monimerkitykselliset sanat: ”Positivhalerskan har dragit sin sista vals” (posetiivari vetäisi viimeisen valssinsa). Hän oli myös HIV-positiivinen ja aktiivinen positiivisten ryhmässä..

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!