Seksuaalivähemmistöön kuuluva puolustusvoimien palveluksessa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Puolustusvoimat ja avoimesti homona siellä työssä tai asepalvelusta suorittamassa ei perinteisesti ole kuulunut kirjaan, jonka kannessa on nimi "Luontevia yhdistelmiä". Puolustusvoimat mielletään paikaksi, jossa heteromies käy suorittamassa kansalaisvelvollisuutensa ja jossa muututaan pojasta mieheksi. Kuvioon kuuluvat seksistiset vitsit, roisit puheet ja niin edelleen.

Edistystä toki on tapahtunut. Naiset voivat nykyään suorittaa asepalveluksen, vessakopeissa on väliseinät ja jopa ovet, ja onpa jopa joidenkin kantahenkilökuntaan kuuluvien puheissa jätetty pitämättä itsestäänselvyytenä sitä, että alokaspojalta kotiin jäävä kaipaaja olisi tyttö. Nyt tuoreen Ruotuväki -lehden mukana jaettiin kutsuntaliite, kutsuntojen avuksi ja ohjeeksi. Tänä vuonna (2006), taitaa olla vielä ensimmäisen kerran koko historiansa aikana, mainitussa liitteessä on artikkeli homoudesta. Paljon on kuitenkin tehtävä, jotta miehisyyden viimeisessä linnakkeessa ei-hetero voisi tuntea olevansa samalla viivalla muiden kanssa.

Britannian kuninkaallinen laivasto on ilmoittanut haluavansa homoja riveihinsä ja ryhtyvänsä mainostamaan homoille suunnatuissa lehdissä. Kampanjaa vetävä vara-amiraali Sir James Burnell-Nugent sanoi olevansa sitoutunut takaamaan, että kuninkaallisessa laivastossa vallitsee kulttuuri, jossa kaikkia henkilöitä arvostetaan omana itsenään, ja jotka siksi pystyvät panostamaan työhönsä sataprosenttisesti.

Myös Ruotsissa on tehty työtä heteroseksismin vähentämiseksi puolustusvoimissa. Armeija oli mukana kesän 2006 pride-tapahtumassa vahvasti. Näin se pyrkii antamaan viestiä, että armeijaan voi mennä omana itsenään. Samaa kieltä puhuu myös oheinen kuva. Se on Ruotsin puolustusvoimien mainoksesta ja on ollut esillä ruotsalaisissa GLBT-lehdissä. Miesalokkaan kaapin ovessa on poikaystävän kuva, kuvassa on kynällä kirjoitettuna teksti (vapaasti suomennettuna) "Kaipaan sinua <3 / Johan".

» Näkökulma: Ihan homona, Intissä
Suomen Puolustusvoimissa kohisee! Tuoreen Ruotuväki -lehden mukana jaettiin kutsuntaliite, kutsuntojen avuksi ja ohjeeksi. Tänä vuonna, taitaa olla vielä ensimmäisen kerran koko historiansa aikana, mainitussa liitteessä on artikkeli homoudesta!

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

» Keskustelua: Ihan homona, Intissä!
Miten Te koitte aikanne intissä? Ilman keuhkoamista ja ylenpalttista pätemistä vai täydellistä sekasortoa?

» Keskustelua: Homot ja lesbot Suomen armeijassa?
Miten Suomessa? Miten asiat sujuvat, jos on töissä armeijassa? Vallitseeko meillä jonkinlainen epävirallinen 'älä kerro, älä kysy' -politiikka?

» Keskustelua: Oikeus olla peittelemättä homouttaan armeijassa
Armeijassa kai odotetaan jonkinlaisen ryhmähengen muodostumista. Miten sellainen voi syntyä, jos joku joutuu jatkuvasti salailemaan? Eikö ryhmähenki synny luottamuksesta ja avoimuudesta?

» Keskustelua: Armeija vs. sivari
Pitäisikö mennä armeijaan vai sivariin? Armeijan sanotaan perinteisesti tekevän pojista miehiä, mutta onko näin?

» Keskustelua: Kaappihomojen käyttäytyminen
Miksi kaappihomotkin usein varusmiespalvelun aikaan useasti mollaa jutuillaan homoja tai vitsailee heistä?

» Keskusteluarkistosta: Puolustusvoimatkin kehittyvät hiljalleen
Hiljalleen puolustusvoimissa asenteet muuttuvat.

» Uutinen: Brittilaivasto haluaa homoja riveihinsä
Britannian kuninkaallinen laivasto on ilmoittanut haluavansa homoja riveihinsä ja ryhtyvänsä mainostamaan homoille suunnatuissa lehdissä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!