Oi, herranjumala!

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 2

Jonas Gardell on kirjoittanut kirjoja uskonnosta ja hän on Lundin yliopiston teologian kunniatohtori. Jo nelivuotiaana hän luki raamatun ensi kertaa. Se oli tietenkin raamatun lastenversio. Hän saattoi keskustella uskonnosta vanhempien ihmisten kanssa tuntikausia. Hän kertoo olleensa pikkuvanha ja innostunut raamatun tuntemuksestaan.

Tiistaina alkoi Ruotsin SVT:ssä Jonas Gardellin uusi ohjelmasarja Oi Herregud. Sarjassa on kahdeksan puolen tunnin mittaista jaksoa. Ohjelmassa on kristityn näkökulma mutta myös hänen oma näkökulmansa. Isovanhemmat olivat baptisteja ja hän itse kävi kirkon alakoulua. Siellä hän oppi uskontonsa hartauden. Iltarukous tehtiin aina paljain jaloin kivilattialla.Rukoukseen kuului vähän kärsimystä mukaan.

Mutta vähitellen hän alkoi miettiä asioita. Kuka Jumala on? Ja miksi Jumala sallii kaiken kärsimyksen? 15-vuotiaana hän päätti jatkaa uskoaan, mutta lopetti kirkon jäsenyyden. Hän kuitenkin kaipasi kirkon yhteisyyttä ja 10 vuotta sitten hän palasi kirkkoon.

Monet Jonas Gardellin työt ovat kosketelleet uskontoa. Tämä tv-sarja on tarkoitettu eräänlaiseksi "pyhäkouluksi". Siis kansansivistystä.

"Valtakunnan homo" vetää uskonto-sarjaa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Kirjailija ja pappi Lars Gårdfeldt pitää erinomaisena, että "valtakunnan homo" vetää uskonto-ohjelmaa. Pari vuotta sitten kristillinen oikeisto vielä raivosi homoja vastaan tv:ssä parhaaseen lähetysaikaan.

Lars Gårdfeldt onnittelee itseään siitä, että hän homona on syntynyt Ruotsiin eikä johonkin homoja kohtaan vihamieliseen maanosaan. Ruotsisssa on syrjintäsuoja homoille ja lesboille, mutta se ei tietenkään koske kristillistä kiihotusta homoja ja lesboja vastaan. Ruotsissa hänen miehensä on kaksoslasten toinen vanhempi ja lesbot saavat hedelmöityshoitoja. Ja kirkossa voi mennä naimisiin.

Mutta Lars Gårdfeldt muistuttaa, että näin on ollut vain joitakin vuosia, tuskin vuosikymmentä. Aikaisemmin ei ollut syrjintäsuojaa. Homopakolaiset eivät saaneet jäädä Ruotsiin. Homoja sai vapaasti panetella. Pahinta kaikesta: homojen lapset olivat täysin vailla oikeuksia. Jos biologinen vanhempi kuoli, lapset joutuivat yhteiskunnan huostaan.

Vain Jumala tietää, miten vaikeaa taistelu oikeuksista oli. Jokainen lakiuudistus on pohdittu ja punnittu ja väitelty. Pienet lain parannukset aiheuttivat suuria väittelyitä. Lars Gårdfeldt meni naimisiin Kanadassa. Hän ei voinut uskoa, että se olisi pian mahdollista myös Ruotsissa, kotimaassa. Vielä vähemmän hän uskoi, että avioliiton solmiminen olisi mahdollista kirkossa. Vastarinta näitä uudistuksia vastaan on ollut aina hyvin aggressiivista. Vaikeaa on ollut se, että tavallisen kunnon kansan keskuudesta on löytynyt hyvin vähän homojen puolustajia.

Ruotsi sai homojen kirkkohäät ja lesbopiispan. Ruotsi on siinä suhteessa ainutlaatuinen maailmassa. Hän ja hänen miehensä menivät naimisiin pienessä katolisessa seurakunnassa Kanadassa. Suuri katolinen kirkko ei tällaista hyväksy. Homot on ajettu pikkukirkkoihin. Sen sijaan Ruotsin kansankirkko on nyt hyväksynyt homojen avioliitot. Kansankirkko on enemmistön kirkko ja sieltä homoja ei Ruotsissa ajettu ulos.

Nyt muurit murtuvat myös radiossa ja televisiossa. Homot saavat jo näkyä tv-ruudussa - ilman anteeksipyytelyjä. Aikaisemmin vain iloiset gay-pojat kelpasivat tv-ruutuun. Nyt valtakunnan homo Jonas Gardell saa tehdä ohjelmaa Jumalasta. Parhaaseen lähetysaikaan. Ei olisi voinut kuvitella muutama vuosi sitten. Ennen vain kristillisellä oikeistolla oli oikeus puhua kristillisistä asioista. Ja puhujana oli aina Siewert Öholm.

Lars Gråfeldt kysyy tältä Siewert Öholmilta: Muistatko kotimaan euroviisukisat (melodifestival) muutama vuosi sitten. Lavalla oli Jonas Gardell ja sinne tule myös puoliso Mark Levendood hääleningissään. Siewert Öholm kävi heti hyökkäykseen ja valitti, että Ruotsin tv loukkasi katsojia ja sylki suoraan katsojien kasvoille. Melodifestivalen oli muodostunut Gardellin pariskunnan seksuaalisen suuntautumisen julkiesittelyksi. Ruotsin tv liittyi mukaan homolobbaajien joukkoon. Näin siis Siewet Öholm vuonna 2004.

Nyt onneksi aika on muuttunut myös Ruotsin tv:ssä. Sarjaa Oh Herregud vetää homo Jonas Gardell. Tämä on ansainnut jo Jumalaa koskevista kirjoistaan kunniatohtoriuden. Gardell pystyy välittämään Jumalan rakkauden suoraan ihmisten sydämiin.

Lähteinä olivat Dagens Nyheterin artikkelit 1.3.2010

Dagens Nyheterin artikkeleja

2 kommenttia

Tämä kirjoitus on mielenkiintoinen sitä tietoa ja kokemustakin vastaan, että Suomesta lähdettiin Ruotsiin seksuaalipakolaisiksi vuosikymmenien ajan. Syynä rikoslaki ja Suomessa vallinnut jyrkän kielteinen asenne homoja kohtaan. Muistelen homoseksuaalisten tekojen poistuneen Ruotsin rikoslaista jo joskus neljäkymmentäluvulla. Tämä asia on tarkistamaton. Suomi tuli peränpitäjänä vuonna 1971. Harkitsin itsekin aikanaan vakavasti muuttoa Ruotsiin juuri suvaitsemattomuuden vuoksi. Opiskelut olivat kesken ja kielitaitokin surkea. Ne olivat syyt, jotka estivät lähdön.