IMAGE-lehti Aslanin ja eheytysideologian äänitorvena

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti

Image-lehti (2/2010) otsikoi kirjoituksen homojen eheyttämisestä "Viimeiset kiusaukset". Laaja juttu käsittelee nk. homoudesta parantumista kolmen ihmisen haastatteluilla. Varoituksena psykoterapeutti Leena Nissinen kertoo auttaneensa eheytysterapioiden vammauttamia ihmisiä.

Jutun ingressissä kerrotaan "Markon" pääseen irti homoudesta kristillisen eheytysliikkeen Aslanin avulla. Haastattelussa Marko toistaa eheyttäjien väitettä puuttuvasta isämallista yhtenä homoseksuaalisuuden syynä. "Markon" muutos vaati vuosia terapiaa, Jumalaa ja eheytyskursseja.

Kaikki kolme haastateltua, kaksi miestä ja nainen, kertovat homoeroottisten tunteiden kuitenkin palaileva heikkona hetkenä, esimerkiksi masennuksen aikaan. He yrittävät selvitä joko torjumalla ne taikka tukeutumalla vertaistukeen.

Kirjoituksessa väitetään homoseksuaalisuutta yhdeksi rikkinäisyyden muodoksi. Vastaavia olisivat seksiriippuvuus, alkoholismi, huumeriippuvuus. Joillakin nämä kaikki ovat jopa yhtä aikaa.

Yksi haastatelluista kertoo oppineensa homoseksuaaliksi, tai biseksuaaliksi, niin kuin joku oppii alkoholistiksi tai tupakoimaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Juttuun haastateltu pastori Ari Puonti kertoo eheytystoiminnan alkaneen Aslanin puitteissa jo vuonna 1991. Tiedetään, että menetelmät on kopioitu suoraan amerikkalaiselta Exodus-liikkeeltä.

Lähes kaksikymmentä vuotta toiminut Aslan ja sen eheytystoiminta ovat tuottaneet pastori Ari Puontin mukaan muutamia kymmeniä, kenties sata seksuaalisen muutoksen kokenutta.

Puonti myöntää, että psykoanalyysi ei homojen muuttamisessa ole toiminut. Hänen mielestään tärkeimmät tekijät nk. eheytymisessä ovat vertaistuki ja elävä jumalasuhde.

Psykoterapeutti Leena Nissinen on joutunut "siivoamaan" eheyttäjien aikaansaannoksia, auttamalla käännytysyritysten kohteeksi joutuneita homoja selviämään traumoistaan.

Hän toteaa: "Heillä on itsetuhoisuutta, masennusta ja itsekunnioituksen puutetta. He kokevat, etteivät ole rakastettavia, eivätkä pysty rakastamaan sellaisina kuin ovat. Kovia kohtaloita."

************

Suomessa valmistellaan parhaillaan nk. puoskarilakia. Se tulee mahdollisesti estämään Aslanin harjoittaman, uskonnon varjossa tehtävän ihmisten seksuaalisen identiteetin puoskaroinnin.

Ranneliikkeessä Imagen jutusta lisää

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!