Onko homous kultti?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Welt-lehden esseessä tänään puhutaan kultista homouden ympärillä. Jo vuosia on julkisuudessa paisunut teatteri homojen, lesbojen ja seksuaalisen suuntautumisen ympärillä. Kun hetken surffaa netissä, törmää homoihin rautatienystäviin, homoisiin, homo- ja lesbonuorisojärjestöihin, upseereihin ja poliiseihin. Eläintarhoissa tehdään kierroksia homoeläinten luo. Euro- ja gaypridet ovat suurtapahtumia, joita turismiviranomaiset suosivat. Myös politiikassa homot ovat ottaneet paikkansa. On poliitikkoja, pormestareita ja kaupunginjohtajia. Pian on myös ulkoministeri. On tv-juontajia ja on homoelämäntavan suuri voittokulku.

Nykyaika homoseksualisoituu kovaa vauhtia. Ja vielä enemmän: on syntynyt kultti homojen ympärille. Siitä on tullut eräänlainen uskonto. Joka vastustaa, se kirotaan. Se, joka rypistelee otsaansa, ei kuulu heihin. Homobileiden on jatkuttava häiriöittä.

Emansipaation lyhyt historia

Kaikki tämä ihmetyttää, kun miettii homoseksuaalisuuden lyhyttä historiaa. Tänä vuonna juhlittiin homoliikkeen 40-vuotispäivää. Tuskin mikään muu emansipaatioliike on voittanut niin paljon niin lyhyessä ajassa. Halveksituista ja vainotuista on tullut joukko, jolla on kaikki ajateltavissa olevat kansalaisoikeudet.

Mutta oikeudellinen tasa-arvo on vain osa mahtavaa nousua. Homoseksuaalit on tunnustettu niin, että valtio tukee ja yhteiskunta suosii. Homot itse päättävät nykyään, mitä homoista saa ajatella ja sanoa - ja mitä ei saa sanoa. Nyt on tultu rajalle, jossa oman elämäntavan propagointi on mielipiteenvapauden vuoksi muuttunut suvaitsemattomuudeksi. Uusin esimerkki oli Miss Kalifornia, joka lausui kriittisiä ajatuksia homoavioliitoista. Berliinissä suljetaan koko keskusta, jotta sadat tuhannet homot ja lesbot voivat tulla kuuntelemaan homoa pormestariaan. Ei keskustaa suljeta syrjityn vähemmistön takia.

Kaikki yrittävät miellyttää

Samanlaista oli Europridellä, joka tänä vuonna oli Zürichissä. Julkinen valta ja sponsorit varmistivat rahatilanteen. Homokulttiin kuuluu, että yritettään miellyttää. Kun homoliike täytti 25 vuotta, Empire State Building loisti kaksi päivää vaalenapunaisena. Tel Avivissa vaihdettiin valaistus sateenkaaren väreihin gay priden aikana. Ja Zürichissä kaupunki nosti salkoon homo-lipun Sveitsin lipun rinnalle. Zürichissä poliisikin oli mukana miellyttämässä. Kuukauden ajan kesällä mainostettiin Europrideä sateenkaaren värisillä käsiraudoilla. Pink Cop eli homo- ja lesbopoliisit järjestivät samaan aikaan kansainvälisen ammattiseminaarin. Myös Saksan armeijan eli Bundeswehrin edustaja matkusti Zürichiin Europridelle. Perinteisesti konservatiiviset poliisi ja armeija ovat nyt nöyrtyneet homolobbaajien edessä.

Homoseksuaalisuus työntyy kaikkialle

Homojen painostusryhmät eivät pysy erossa edes lapsista kouluissa. Europridellä syytettiin, että koulu on viimeinen heteroseksuaalinen linnake. Homolobbaajat haluavat, että homoseksuaalisuutta opetetaan seksuaalikasvatuksen yhteydessä ja muissakin sopivissa aineissa. Homoseksuaalisuus on pakkoaineena alakoululaisesta armeijaan saakka. Tunnettu berliiniläinen kirjailija kertoo omasta pojastaan. Kun poika aloitti koulunkäynnin, opettaja kertoi ensimmäisenä päivänä olevansa homo.

Homoseksuaalisuus työntyy kaikkeen julkiseen elämään. Enää ei ole kysymys oikeudellisesta tasa-arvosta tai siitä, että homot ja lesbot eivät voisi harjoittaa seksuaalisuuttaan. Kysymys on pikemminkin tästä: Missä on se piste, jossa protestit alistamisen ja syrjinnän takia muuttuvatkin propagandaksi omien mieltymysten puolesta. Mitä tulee seuraavaksi? Latex-painostusryhmät? Eläinten "rakastajien" ryhmät?

Homoseksuaalisuus on tullut maailmankatsomukseksi ja poliittiseksi ohjelmaksi. Sivuasia onkin työntynyt keskipisteeksi. Homopoliitikkoa ei arvioida tekojen mukaan vaan seksuaalisten mieltymysten mukaan. Viime aikoina on kerrottu, että ollaan tyytymättömiä Obamaan. Hän ei ole ottanut halitukseensa avoimesti homoja. Online-sivulla kerrotaan, että nyt toiveet kohdistuvat korkeimman oikeuden jäseneen. Kuulemma kahdesta lesbosta on ollut puhe.

Homot, nyt jäitä hattuun

Hallelujaa. Homot ovat saaneet tasa-arvon ja yhteiskunnalllisen hyväksynnän. Europridessa sanottiin, että ollaan hyvässä tilanteessa, etuoikeutettuja. Mistä nyt pitäisi taistella?

Emansipaatio on saavutettu. Nyt voisi odottaa, että rauhoitutaan. Asetutaan vähemmistöksi vähemmistöjen joukossa. Lopetetaan aggressiviinen näkyvyyden hankkiminen. Silloin homous olisi yksityisasia, jota säätelee hyvä maku. Enää ei touhuttaisi julkisuudessa hyvän maun rajoilla.

*****

Kirjoittaja on sveitsiläisen viikkolehden Weltwochen kulttuuripäällikkö. Kirjoitus varmaan käynnistää vilkkaan mielipiteenvaihdon. Artikkeli toistaa uskonnollisten ja kansalllismielisten vastustajien käyttämiä iskulauseita itäisessä Euroopassa. Tämä puhuja on lähellä kulttuuripiirejä. Mikä on reaktio?

Teksti on vapaasti referoitu. Väliotsikot eivät kuulu alkuperäiseen esseeseen.

1 kommenttia

Kiitos Vaeltajalle kiinnostavan tekstin kääntämisestä meille.

On hyvä, että tuollaiset asenteet nousevat näkyville ja niistä voidaan keskustella. Olihan tuo nyt aikamoinen ruikutus, mutta sittenkin...

Pistetäänpä heterot jokaisen väitteen rinnalle. Homot eivät mielestäni ole edelleenkään saavuttaneet siinä suhteessa "voittoja" suhteessa heteroihin, kun pistetään vertailuksi vaikkapa homojen määrä yhteiskunnassa (Brittihallituksen mukaan väestöstä 6%). Sveitsissä homoja ja lesboja on ehkä puoli miljoonaa. Heillä arvelen olevan edelleen aliedustus yhteiskunnassa.

Kultti! Hah, sanon minä. Kirjoittajalla on varsin vilkas mielikuvitus ja tajuttomuus suhteellisuuden suhteen.