West Side Story Teeman teemalauantaissa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

West Side Story on Teema-kanavan aiheen lauantaina 3. lokakuuta 2009. Seuraava teksti on ollut jo aikaisemmin ranneliikkeen sivuilla.

Bernstein tuli tunnetuksi Suomessakin tv:ssä esitetyillä pedagogisilla konserteillaan. Hän oli iloinen, hyvä seuraihminen. Monille ystävilleen hän paljasti olevansa homo.

Hän syntyi 18. elokuuta 1918 Lawrencessa, Massachusettissa. Vanhemmat olivat venäläis-juutalaisia emigrantteja. Isällä oli Bostonissa kosmetiikafirma. Äiti työskenteli tehtaassa. ”Lenny” oli lapsena hintelä ja heikko, eikä koskaan osallistunut naapurin poikien koviin leikkeihin. Vasta, kun täti luovutti hänelle pianon, hän alkoi kukoistaa. Hän löysi musiikin. Lenny alkoi opiskella musiikkia. Vuonna 1937 hän tapasi orkesterinjohtaja Dimitri Mitropoulosin, joka oli homo ja kutsui usein teelle nuoria lahjakkaita miehiä. Mitropoulosilla oli suuri vaikutus hänen myöhempään kehitykseensä.

Nuori pianisti Bernstein muutti 40-luvun alussa New Yorkin Greenwich Villageen. Vuonna 1943 orkesterinjohtaja Bruno Walter oli sairastunut ja tarvittiin varamies. Leonard Bernstein sai kokeilla kykyjään. Konsertti radioitiin koko Amerikkaan. Lehtiarvostelut olivat mahtavat.

40-luvulla olivat hänen villit vuotensa. Hän oli homo, mutta koki samalla voimakkaita syyllisyyden tunteita. Hän yritti elää heterona, mutta se ei onnistunut. Hän rakastui tulisesti ystäväänsä Harvey Popperiin. mutta tämä ei vastannut tunteisiin. Kun he yhdessä kävivät Key Westissä, Harvey kertoi hänen kulkeneen baarista baariin, ja aina uusi poika kainalossa. Kerran Harvey sai odottaa autossa puolitoista tuntia, ja kun Lenny palasi, hän kertoi hurmaantuneena pojasta, joka oli imenyt hänen varpaitaan.

Lenny oli hyvännnäköinen. Ja hän itse rakastui hyvännäköisiin. Erilaisia seksijuttuja kerrotaan hänestä kymmenittäin. Vuonna 1946 hän itse kertoi vaellusvuotensa olevan ohitse. Hän meni naimisiin 1951, ja avioliitosta on kolme lasta. Puoliso oli alun perin pianisti, mutta luopui soittamisesta miehensä hyväksi. Hän kuoli 1978 syöpään. Avioliitto ei ollut helppo. Jo ensimmäisen raskauden aikana vaimo joutui jakamaan miehensä erään jazzmuusikon kanssa. Tämän tästä Lenny vain katosi ja tuli muutaman tunnin päästä kainalossaan uusi mies. Käytännössä he elivät erossa. Mies oli aina kiertueilla.

1950-luvulla Lenny osti Meksikosta talon, jotta voisi työskennellä rauhassa. Mutta sielläkin hän Tennessee Williamsin mukaan piti lauantai-iltapäivisin suuria herrojen kutsuja. Alkoholia oli paljon tarjolla.Kuitenkin hän pystyi myös työskentelemään. West Side Story valmistui vuonna 1957, lähes 40 vuotta sitten.

Lenny oli hieman ekshibitionisti. Hän riisui jo nuorena konserttien jälkeen pukuhuoneessa vaatteet pois ja pelkässä kalukukkarossa seurusteli muusikoiden kanssa. Vanhempanakin usein harjoituksissa hän oli yläruumis paljaana. Mutta kaikki pitivät hänestä. Vain Andy Warhol, toinen New Yorkin suuri poika ilmaisi vastenmielisyytensä. He tapasivat Liz Taylorin järjestämässä aids-gaalassa.

1990 Lenny joutui peruuttamaan konserttisarjansa. Alettiin huhuta, että hänellä olisi aids. Hänen suoksikkioppilaansa oli kuollut aidsiin 7 vuotta aikaisemmin. Mutta omalääkäri ilmoitti, että syynä sairauteen on 60 Pall Mall savuketta päivässä ja illalla pullo viskiä. Sairaalasta päästyään hän palasi Central Parkin varrella olevaan asuntoonsa, jossa oli 16 huonettta.

Lennyltä löytyi syöpä ja keuhkotulehdus. Hän pystyi hengittämään vain happipullojen avulla. Hänen sydämensä pysähtyi 14. lokakuuta 1990.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!