Amerikkalainen yhteiskuntakriitikko ja homo Gore Vidal 84 vuotta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • JuhaniV
  • 1

Amerikkalainen Gore Vidal täyttää tänään 84 vuotta. Hänellä on valtava kirjallinen tuotanto, jossa on hän arvostellut myös voimakkain sanoin amerikkalaista yhteiskuntaa ja valtaa pitäviä. Yksi hänen viime aikojen kaikkein kiihkeimmin tuomitsemiaan henkilöitä oli entinen presidentti George W. Bush ja hänen hallintonsa. "Mihin tahansa bushilaiset koskivat, sen he munasivat."

Republikaanisenaattoria ja presidenttiehdokasta John McCainia hän kutsuu suoraan valehtelijaksi. McCain kertoi kampanjansa aikana, että hän tuli vuosikymmeniä aikaisemmin sodassa ammutuksi alas lentokoneessa ja joutuneensa vangiksi. Vidalin mielestä koko tarina on valhetta ja keitetty kasaan vain kampanjaa varten.

Vidal on ollut kuuluisien amerikkalaisten kaveri. JFK oli hänen henkilökohtainen ystävänsä.

TimesOnline on saanut häneltä haastattelun (30.9.2009). Siinä Gore Vidal on sama entinen kriitikko ja suorasuu. Haastattelija kutsuu Vidalin vastauksia kopeiksi, joskus leikkisiksi, jotka ovat teräviä ja tappavan kuivakkaita.

Viime vuonna hän demokraattien vaalikampanjan aikana vaihtoi kannatuksensa Hillary Clintonista Barak Obamalle. Sitä hän nyt katuu. Obaman toimintaa hän pitää kamalana. Obama on kokematon, joka ei ymmärrä mitään sotilaallisista asioista. Hillary Clintonista olisi sittenkin GV:n mielestä tullut Yhdysvalloille Obamaa parempi presidentti.

GV haluaa amerikkalaisten poistuvan välittömästi Afganistanista. Hänen mielestään amerikkalaiset ovat siellä epäonnistuneet täydellisesti. Koko sota on ollut PR-temppu [vaikutusvallan lisäämiseksi Lähi- ja Kauko-Idässä], aivan kuten "Irakin massatuhoaseet".

GV kertoo vihaavansa eniten valehtelijoita. Nyt hän kertoo elävänsä valehtelijoiden maassa. "Obama ajattelee, että republikaanipuolue olisi puolue. Todellisuudessa se on samanlainen konsepti kuin Hitler Jugend, joka perustui vihaan - uskonnolliseen vihaan ja rodulliseen vihaan. Ulkolaiset ajattelevat sanan 'konservatiivi" kuullessaan vanhoja miehiä kettujahdissa. Niitä he eivät ole, he ovat fasisteja."

Amerikkalaisia GV pitää tomppeleina, jotka ovat maailman huonoiten koulutettuja. Heillä ei ole omia ajatuksia, vaan emotionaalisia reaktioita, joita osaavat mainostajat taitavasti manipuloivat.

GV kirjoitti vuonna 1948 erään ensimmäisistä ja suorasukaisimmista homoseksuaalin elämää kuvaavista romaaneista, The City and the Pillar. Sen seurauksena hän joutui pitkäksi aikaa median mustalle listalle. GV:llä on ollut yksi suuri rakkaus elämässään, James “Jimmy” Trimble, joka kuoli Iwo Jiman taistelussa vuonna 1945. Kirja on omistettu JT:lle.

Gore Vidalin pitkäaikainen elämänkumppani vuodesta 1950 oli Howard Austen, joka kuoli vuonna 2005. GV on väittänyt heillä olleen ainoastaan platoninen suhde. Heidän parisuhteensa sääntö oli: Ei seksiä.

GV on kriittinen myös homojen suuntaan. Hän on kehunut harrastaneensa seksiä jopa tuhannen miehen kanssa ennen 25 ikävuottaan. GV kertoo uskovansa mieluummin homoseksiin kuin homoseksuaaliseen henkilöön. Hän vähät välittää homoavioliitoista.

GV on ilkeä kilpailijoitaan kohtaan. Hän ei voi sietää kirjailija Edmund Whitea, jota hän kutsuu ruokottomaksi ja surkeaksi kirjailijaksi. Erästä Whiten tuotantoa hän kutsuu vulgaariksi narttumaisuudeksi.

TimesOnline julkaisi GV:n haastattelun verkkolehden naisten tyyliosiossa (!).
http://women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/the_way_we_live/article6854221.ece

1 kommenttia