Robert Kronberg - maaliskuun kuukauden mies

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Ossi Halme


Robert Kronberg: Urheilun homofobia talttuu jos useampi urheilija uskaltaisi tulla kaapista.


Ruotsin Robert Kronberg, 32, on Pohjoismaiden nopein aitajuoksija. Pitkän uransa kohokohdista hän nostaa ylitse muiden Sydneyn olympiafinaalin kahdeksan vuotta sitten. – Aion kilpailla niin kauan kun voin kehittyä ja tulla nopeammaksi, mutta kieltämättä näen jo urani päätepisteenkin. Göteborgin yliopistossa opiskellut Robert aikoo aktiiviuransa jälkeen keskittyä yritysvalmentajaksi.

Homous on lähes kaikessa huippu-urheilussa tabu. Kronberg kuitenkin uskaltaa puhua asiasta.

Miksi huippu-urheilussa kärsitään edelleen homofobiasta? Onko kyse sponsoreista?

Sillä on valitettavan pitkät perinteet ja stereotypioita on vaikea rikkoa. Joissain lajeissa on helpompaa, joissain vaikeampaa olla avoimesti homo. Uskon että urheilussa asenteet muuttuvat, mutta se tulee viemään aikaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oletko joutunut todistamaan homofobiaa urheilussa?

Kyllä, todella paljon. Sitä tapahtuu melkein joka päivä jossain muodossa.


Suomalaisten kertomissa ruotsalaisvitseissä ruotsalaiset miehet kuvataan aina homoiksi. Mistä luulet tämän johtuvat ja ottaako asia sinua päähän?

En ole kuullutkaan tällaisesta. Ainakaan maaotteluissa ei Suomen joukkue ollut kovin innokas sellaisia vitsejä kertomaan, heh. Ei se häiritse minua millään tavalla. Vitsien taustalla saattaa olla suomalaisten pikkuveli-syndrooma Ruotsia kohtaan. Ja tietysti olette kateita meille koska olemme rennompia ja avoimia (nauraa).

Syksyllä suomalainen lehdistö kohisi, kun Göteborgissa pidetyssä Suomi-Ruotsi –maaottelussa viime vuonna Suomen miesten joukkue tilasi keihäänheittäjä Tero Pitkämäelle stripparin. Ennen esitystä joukkue hiveli Pitkämäkeä kunnes päävalmentaja sanoi että ”nyt siirrytään ruotsalaisuudesta normaaliuteen”. Jälkikäteen valmentaja pyyteli anteeksi mutta liiton puheenjohtaja selitteli asiaa ”maaotteluhengen nostattamisella”. Mitä mieltä olet tästä?

On hirvittävää että urheiluliiton edustaja puhuu tuollaisia. Heidän pitäisi tietää nämä asiat paremmin ja osoittaa enemmän kunnioitusta seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Miten uskot että ammattilaisurheilussa voitaisiin karsia homofobiaa?

Jos useammat homot uskaltaisivat tulla rohkeasti ulos kaapista, olisi heidän helpompi saada muilta hyväksyntää. Ja jos lajiliitot tekisivät paremmin selväksi sen, että on OK olla homo, asioita katsottaisiin eri kantilta.


Uskotko että huippu-urheilijoilla olisi esikuvana vaikutusta homofobian vastaisessa kamppailussa?

Kyllä, paljon!

Yleisesti ottaen, oletko huolissasi siitä että jotkut homot eivät osallistu (joukkue)urheiluun edes kuntourheiluna koska pelkäävät paljastuvansa tai joutuvansa syrjityksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi?

Kyllä, olen tästä hyvin huolissani ja mielestäni urheilujärjestöjen täytyisi nykyistä tiukemmin puuttua homokammoiseen käyttäytymiseen.

Uskotko että kestää pitkäänkin ennen kuin näemme miehekkäiksi mielletyissä lajeissa kuten yleisurheilussa tai jalkapallossa avoimesti homoja urheilutähtiä?

Tunnen monia kaapissa olevia huipputason yleisurheilijoita, mutta kuten sanoit aikaisemmin, he pelkäävät että ulostulo veisi heiltä sponsoreita ja siitä seuraisi kyllä ongelmia. Uskoisin että kymmenen vuoden kuluessa asiassa nähdään selvä muutos. Jalkapallossa menee varmasti enemmän aikaa koska siellä vallitsee sellainen macho ilmapiiri.

Kumpi on vaikeampaa: olla avoimesti homo vai siirtolaistaustainen yleisurheilija?

Luulen että on helpompaa olla siirtolainen...

Mikä on viestisi suomalaisille toimijoille, jotka haluavat kitkeä kaikenmuotoista syrjintää urheilussa?

Jatkakaa hyvää työtä. Te olette hyvässä vauhdissa tekemässä parempaa maailmaa, kunhan vain uskotte asiaanne. Jonain päivänä saavutatte tavoitteenne, voin luvata sen teille.

Vielä lopuksi, sinut on nähty catwalkilla mm. varsin niukoissa alushousuissa ja olet myös poseerannut alasti, öljyttynä, siten että vain varjot peittävät intiimeimmän paikkasi. Toisaalta, sinulla on mitä esitellä. Millaista palautetta olet saanut näistä kuvista, olethan sentään tunnettu urheilukasvo?

Olen saanut vain positiivista palautetta. En välitä mitä muut ihmiset sanovat tai ajattelevat näistä tekemisistäni. Olen ylpeä siitä mitä olen.

Haastattelijan kommentti: Robban on yksi hienoimmista tapaamistani huippu-urheilijoista. Yliopistosta valmistunut adonis pohtii vakaviakin asioita, on huomaavainen, hyväntuulinen eikä hänen ulkoisissa avuissakaan ole valittamista. Hän uskaltaa heittäytyä muuallakin muin maaliviivalla. Oli rohkea veto olympiaurheilijalta puhua urheilusta ja homoista samassa yhteydessä. Järjestöpuolella asiaa on kyllä käsitelty, mutta uskon että kestää vielä pitkään ennen kuin yksikään suomalainen miespuolinen urheilutähti uskaltaa puhua asiasta aktiiviaikanaan. Tässä asiassa voisimme ottaa oppia lännestä.

Voit tutustua Robert Kronbergiin myös hänen omilla nettisivuillaan osoitteessa www.robertkronberg.com

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!