Maspalomas Gay Pride 2022

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Koronan aiheuttamien rajoitusten jälkeinen täysimittainen Gay Pride -viikko toteutettiin Maspalomasissa 5.-15.5.2022. Kaikki hotellit olivat loppuunmyytyjä. Tapahtuman seurauksena paikalliseen liike-elämään arvioitiin virranneen 150 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa. Se oli todella tarpeellinen ja odotettu piristysruiske taloudelle kaksi vuotta jatkuneen koronalaman jälkeen.

Kanarialla on nyt helteinen kesä. Se merkitsee saaren etelärannikolla paljon auringonpaistetta ja korkeita lämpötiloja. Priden aikaan korkeimmat päivälämpötilat olivat yli 30 astetta. Allasjuhlia vietettiin ja katamaraanilla risteiltiin kaukana merellä.

Katamaraaniristeilyn mainos

Yumbo Centrumin aukiolla oli iltaisin monenlaista ohjelmaa.

Yumbon aukion esiintymislava

Pride-paraati pidettiin lauantaina 14.5.2022. Paraatin kohdalle sattui onneksi täyspilvinen päivä, joka helpotti varsin tuntuvasti paraatiin osallistumista.

Keräännytään paraatin alkupaikalle

Pride-kulkue lähti kulkemaan RIU-hotellin aukiolta pitkin kaupungin pääkatua Avenida de Tirajanaa.

Rumpuryhmä johti paraatia
Espanjan sosialistinen työväenpuolue oli ainut paraatiin osallistunut puolue
Hienoja asusteita
Hienoja asusteita
Skottikin tullut mukaan juhliin
Yksisarvinenkin osallistui paraatiin

Kadun varren liikkeet ja asujamet olivat huomioineet tapahtuman koristelemalla sateenkaarilipuin.

Paraatikadun varren koristeluja

Paikalliset asukkaat varautuivat etukäteen pride-kulkueeseen siirtämällä mm. autonsa kauemmas keskustasta. Parkkipaikkoja tuona päivänä sai vasta muutaman kilometrin päässä keskustasta. Lähelle keskustaa oli turha yrittää autolla, koska katuja oli suljettu liikenteeltä.

Oheisista valokuvista voi päätellä, että lämpötilat mahdollistivat varsin kevyen pukeutumisen.

Maspalomasissa järjestetään vuosittain kaikkiaan kolme gay pride -tapahtumaa. Freedom Festival Maspalomas syyskuussa ja marraskuussa Winter Pride. Niiden lisäksi on joitakin fetissitapahtumia.

Turismi on Gran Canarian taloudelle sen tärkein muoto. Jopa 80% saaren ihmisten tuloista muodostuu turismiin liittyvistä palveluista. Paikalliset saavat elantoa myös kasvisten viljelystä ja niiden viennistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erityisesti eurooppalaisille sateenkaari-ihmisille Maspalomas on ollut pitkään gay-mekka. Siellä on Yumbo Centrum. Se on vilkas ostos- ja viihdekeskus.

Yumbo Gay bars
Yumbo Gay bars
Yumbo Cafe de Paris


Hiekkadyynit olivat kauan kruisailun ja seksin keskittymä.

Maspalomasin kuuluisat dyynit joskus aikaisemmin

Nakurannan palvelukioski dyynien takana.

Kruisailuun dyyneillä tuli äskettäin täysstoppi. Se ja muu vapaa liikkuminen dyyneillä on nyt 600 euron sakon uhalla luonnonsuojelusyistä kielletty. Sitä myöskin valvotaan tarkoin. Paikallisten uutisten mukaan saksalainen turisti oli syyllistynyt toistuvasti kiellon rikkomiseen. Hän sai kuuden kuukauden ehdottoman vankilatuomion ja huomattavat taloudelliset sanktiot. Viranomaiset ovat mitä ilmeisimmin päättäneet tehdä täydellisen lopun dyynikruisailusta. Homoranta on toki säilytetty. Dyynien kautta merkittyjä reittejä pitkin pääsee sateenkaari-ihmisille tarkoitetulle nudidistirannoille.

Kruisailurajoitukset saattavat tulevaisuudessa vähentää sateenkaarituristien matkailua arveltiin paikallisten taholta.

Juttukuvat: Markku Metsämäki ja Juhani Viherlahti

2 kommenttia

Saattaa olla, että median kautta halutaan vaikuttaa turistien käyttäytymiseen uutisoimalla näyttävästikin ennen suurtapahtumia tällaisia tietoja.

Minulle on kerrottu, että Espanjassa ei kannata ruveta pullikoimaan viranomaisten, kuten poliisin kanssa. Heillä on keinot pistää rettelöitsijä kunnolla ojennukseen niin että tuntuu.