Netflixin dokumentti Pray Away käsittelee ns. eheytyshoitoja

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Dokumentti Pray Away (Yhdysvallat, 2021) käsittelee ns. eheytyshoitoja kokemusasiantuntijoiden kautta.

Eheytysideologian yksi perusajatuksista on usko siihen, että jokin on tehnyt ihmisestä homoseksuaalin - ja että tietyillä keinoilla homoseksuaalisuus on poistettavissa ihmisestä. Ideologiassa homoseksuaalisuus nähdään rikkinäisyytenä ja vaillinaisuutena. Ideologialla on uskonnollinen yhteys, ja homoseksuaalisuuteen liitetään vahvasti synnin ja häpeän käsitteet. Työkaluksi muutokseen oli luotu Exodus-ohjelma. Tiede ei kuitenkaan tunnista keinoja, joilla seksuaalinen suuntautuneisuus olisi muutettavissa tavoitteellisesti. Paremminkin tällaisen toiminnan on havaittu aiheuttavan mielenterveydellistä haittaa.

Dokumentissa esiintyy eheytsideologiaan uskoneita: hoitojen kohteina olleita sekä ex-gay -toiminan pitkäaikaisia johtohahmoja ja keulakuvia. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Monet toiminnassa mukana olleet ovat todenneet, että muutosta ei tapahdu, vaikka ihminen voikin pitkään uskotella itselleen muuta. Yleensä kykenemättömyys muutokseen synnyttää lopulta suurta syyllisyydentuntoa ja jopa itsemurhayrityksiä. Monet lopulta huomaavat, ettei omaa sisintään vastaan käytävää taistelua voi voittaa. Sen jälkeen esillä on monenlaisia kysymyksiä, kuten miten tällaiseen mukapsykologiaan saattoi uskoa? Dokumentin alaotsikkona onkin "Eheytystä vai aivopesua?".

Netflix-suoratoistopalvelussa katsottavissa oleva dokumentti sai ensi-iltansa kesäkuussa Tribecan elokuvafestivaaleilla ja varsinainen julkaisu oli elokuun alussa. Dokumentin päätuottajat ovat Ryan Murphy ja Jason Blum. Ohjaaja on Kristine Stolakis.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!