Vankilaslangia ja vähän seksiäkin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Viime vuoden Covid-karanteenit aiheuttivat valituksia siitä kuinka vaikeaa on olla eristyksissä muutamia viikkoja. On olemassa ihmisryhmä, jotka joutuvat olemaan ”karanteenissa” pitkiäkin aikoja. He ovat vankeja.  He jos ketkä ovat kokemusasiantuntijoita. Valitettavasti yhtään kiven sisässä tuomion kautta eristyksissä ollutta ei tähän juttuun tavoitettu. Kiven sisässä työnsä puolesta oleva sen sijaan löytyi. Hän on vankilavirkailija, jolla on vuosien työkokemus. 

Hän kertoi, kuinka selvitään jopa vuosia jatkuvasta eristyksestä. Selviämiseen tarvitaan tarkka ja säännöllinen päiväjärjestys, erilaisia aktiviteetteja ja myös oman fyysisen kunnon hoitamista. Myös vangin yhteydet ulkopuolelle – hänen läheisiinsä – ovat erittäin merkittävä voimanlähde, jota ilman moni ei kunnolla selviäisi.

Näiden kokemusasiantuntijoiden voi olettaa kehittäneen kunto-ohjelmia pienessä tilassa toteutettaviksi. Niistä voisi ottaa oppia kotikuntoiluun. Kirja nimeltä Linnakundin treeniopas on sellainen. Ex-pankkirosvo nimeltä Jan Jalutsi on toinen kirjan kirjoittajista.

Vangeilla on pääsy ulkoiluun joka päivä. Ulkoilupihoilla on yleensä voimaharjoittelun perusvälineitä. Vangit suosivat enemmän anaerobisia lajeja. Kuntosalille pääsee yleensä 1-3 kertaa viikossa.

Jos joutuu olemaan pitkiä aikoja eristyksissä pienessä vankisellissä ja ulkoilemaan pääsee vain tunnin päivässä, on keksittävä harjoitteita myös pieniin tiloihin. Tästä huolimatta useimmat Jalutsin kirjan ohjeet sopivat harmittavasti kuitenkin lähinnä vankilamiljööseen, jossa on käytettävissä levytankoja ja erilaisia telineitä.

Mitä kiven sisässä mietitään?

Aikaa pohtimiseen on yltäkyllin. Leo Lipsosen kirja Vankilaslangin sanakirja antaa yhden näkökulman. Se on todella mittava teos, yhteensä 368 sivua. Kirjassa on slangisanaston lisäksi myös kuvailua vankilaelämästä yleensä, pääasiallisesti miesvankiloista. Kirjan kirjoittaja varoittaa tekemästä sanaston perusteella liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, mitä vangin päässä siellä kiven sisässä liikkuu. Heillä on tietysti samoja huolia kuin siviilissäkin olevilla. Rajoitukset ja erityisolosuhteet tuovat vangin ajatusmaailmaan kuitenkin oman lisänsä. Huumeet ovat sanastossa vahvasti näkyvissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lipsonen toteaa sanakirjassaan, että vankilassa seksinnälkä on kova. Se, kuinka miehisen machokulttuurin ympäristössä seksuaalisuus ilmenee, on ollut uteliaisuuden ja tarinoidenkin kohde. Siviiliasenteet tuodaan mukana vankilaan. Homoja kuvaillaan noin 30 slangisanalla. Naista kuvaavia slangisanoja on peräti noin 90. Siis siitä puhe mistä puute! 

Homoseksi vankilassa

Haastateltu vankilavirkailija vastasi suoraan kysymykseen,  homostelevatko vangit keskenään. Hän totesi, että todennäköisesti niin kyllä tapahtuu, mutta asiasta on ristiriitaista tietoa, eikä juurikaan tutkimuksia. Hän pohdiskeli, että kun on pitkä kakku ja naisia ei ole, oppii heittämään ennakkoluulot sivuun ja saamaan läheisyyttä ja tyydytystä toisen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa. Tämä ei varmaankaan tee kenestäkään homoa, mutta voi kyllä madaltaa kynnystä yhden yön sukupuolisuhteeseen omaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, kun tilaisuus ilmenee ja omia mieltymyksiä vastaava henkilö on saapuvilla. Haastateltava käytti tuollaisesta hupaisaa termiä "tilannehomo". Tiedetään, että joskus huumevelkoja maksetaan miestenkin välillä ns. luonnossa.  Lipsonen kirjoittaa, että erityisen pitkä tuomio tai rahapula voi ajaa jotkut tilapäisiin homosuhteisiin. "Homoseksuaalin tai maksusta saman sukupuolen kanssa puuhailevan vangin nimityksiä ovat ainakin kyllikki, linnan huora ja morsian. Imuri eli klarinetinsoittaja on erikoistunut peniksen suihinottoon."

Homoseksistä vankilassa ei erityisesti puhuta. Eräs vanginvartija kertoi huomanneensa silloin tällöin tuollaisia vankien keskeisiä puuhia. Tavallisesti ne ohitetaan hienovaraisesti. 

Lipsonen toteaa haastattelujensa perusteella, että yleisvankiloissa homosuhteita on varsin vähän. Nykyisin monissa vankiloissa on nk. perhehuoneita, joissa avo- ja avioparit voivat tavata toisiaan ja harrastaa rauhassa myös seksiä perheloman aikana. Tämä mahdollisuus koskee myös homopareja. Vanki saa terveydenhuollolta kondomeja niin halutessaan. Myös ulos vankilasta lomalle lähtevä saa kondomipaketin mukaansa.

Rakas nyrkkikyllikki

Itsetyydytys/runkkaus/tumputus/nyrkkikyllikki on yksi tapa laskea seksuaalisia paineita. Vankilavirkailija kertoi, että joskus sellit joudutaan tarkastamaan perin pohjin. Hän kertoi havainneensa tarkastuksissa yleensä puolessa patjoista partaterällä tai veitsellä tehdyn viillon, jota käytetään ilmiselvästi itsetyydytykseen. Kauan sitten tuollaisen viillon löydyttyä vanki joutui marssimaan patjansa (morsiamensa) kanssa vankilan johtokunnan eteen selvittämään syitä valtion omaisuuden turmelemiseen. Tapa oli epäinhimillinen. Se ei ole ollut käytössä enää aikoihin.

Nykyisin "käsityölehdet" ovat vangeille sallittuja. Joku vartija kertoi nähneensä myös vangilla homopornoa. Yleensä jokaisessa sellissä olevalle ilmoitustaululle saa kiinnittää käytännössä millaisia kuvia haluaa.

Homoja halveksitaan vankilassa aivan samalla tavoin kuin siviilissäkin. Maahanmuuttajien joukossa on Lähi-Idän kulttuurien kasvatteja, joilla homoviha on voimakasta ja syvällistä. Vankilaslangin sanakirja on laadittu ennen maahanmuuttoaaltoa Suomeen, joten uusimmat arabi- ja venäjävaikutteiset sanat sieltä puuttuvat. 

Homoseksuaalia miestä kuvaavia vankilamaailman slangisanoja

Banaani, bansku, bantsku, baveri, beeveri, börje, fiilari, haitaristi, hanuristi, hinaaja, hinttari, hintti, hinuli, herkkuperse, homo, homppeli, klarinetinsoittaja, kulkuspoika, kyllikki, kyrvänimijä, linnan huora, linnankulta, morsian, neiti, neitipeppu, pauvari, puppeli, ruskean reiän ritari, rööriroope, suklaapoika, vasenkätinen.

Homoseksuaalista suhdetta kuvaillaan slangisanoilla: bantskuilu, hintata, hinttailu, homoilu, klarinetin soitto, tehdä juna, suklaahommat.

Lesbonaista kuvaavia sanoja on sanakirjaan eksynyt vain kaksi, lesbolainen ja lättävittu.

1 kommenttia

Voi olla, että monelle biseksuaaliselle miehelle armeija tai vankila on ensimmäinen paikka, jossa olosuhteiden pakosta joutuu hyväksymään sen, että miehet kiinnostaa. Siviilissä tunteet pystyy painelemaan piiloon jopa itseltä, tai kanavoimaan johonkin toimintaan, jossa niitä ei tarvitse ajatella mielenkiintona miehiä kohtaan.