Perhe- ja läheissuhteet sateenkaaren alla -kirja tarjoaa tutkittua tietoa sateenkaarevista suhteista

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Monet sateenkaari-ihmisten läheissuhteet ja perheet eivät mahdu perinteiseen käsitykseen ydinperheestä, joka muodostuu aikuisten parisuhteesta ja heidän yhteisistä lapsistaan. Uutuusteos Perhe- ja läheissuhteet sateenkaaren alla (Gaudeamus) kokoaa yksiin kansiin runsaasti tietoa sateenkaarevista perhe- ja läheissuhteista Suomessa.

- Kaikkia suhdemuotoja ei ole edes tuotu näkyviksi: itsellinen elämä ja siihen liittyvät läheissuhteet, esimerkiksi ystävien muodostamat perheet tai tärkeät suhteet toislajisiin eläimiin, esimerkiksi lemmikkeihin, eivät näy yhteiskunnallisessa keskustelussa tai lainsäädännössä, kertoo kirjan toimittaja, tutkija Annukka Lahti.

Kirjan toimittaja, väitöskirjatutkija Jenni Kerppola puolestaan muistuttaa, että sateenkaari-ihmiset jäävät usein edelleen näkymättömiksi tai saavat epäasiallista kohtelua palveluissa.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Annukka Lahti on sukupuolentutkija Jyväskylän yliopistossa ja Jenni Kerppola (TtM) on terveystieteiden tohtoriopiskelija ja suunnittelija Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä. Kirjan toimituskuntaan kuuluvat myös tutkija ja oppikirjailija Kia Aarnio (PsT) sekä Suomen Akatemian tutkijatohtori ja johtava asiantuntija Monimuotoiset perheet -verkostossa toimiva Anna Moring (FT).

Sateenkaari-ihmisten perhe- ja läheissuhteet tulivat aiempaa näkyvämmiksi Suomessa, kun 2000- ja 2010-luvuilla käytiin kiivaita keskusteluja samaa sukupuolta olevien oikeudesta rekisteröityyn parisuhteeseen, hedelmöityshoitoihin ja avioliittoon. Ei-heteroseksuaalisten ihmisten ja transihmisten suhteita koskevan tutkitun tiedon tarve on osoittautunut suureksi. Tiedon puute ja siitä seuraavat ennakkoluulot sekä väärät käsitykset hankaloittavat yhä keskustelua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Johdanto-osion ja loppusanojen lisäksi teoksessa lähestytään aihepiiriä kolmen osion kautta. Aihepiireissä korostuvat queer- ja naisnäkökulma.

Ensimmäinen osio käsittelee lapsia, nuoria ja perheitä. Aiheena ovat esimerkiksi sateenkaareva nuoruus ja merkitykselliset ihmissuhteet, sateenkaariperheiden lasten suhteet vanhempiinsa ja ystäviinsä sekä sateenkaariperheiden vanhempien perhe- ja läheissuhteet. Esillä ovat myös lasten ja perheiden palvelut.

Toisessa osiossa aiheena ovat yhteisöt ja monimuotoiset elämäntavat. Osion on kokonaisuudet lainsäädänmästä sekä testamentti- ja perintöjärjestelyistä. Sitten siirrytään suhde-elämän puolelle: biseksuaalisuus parisuhteessa, entiset naiskumppanit ystävinä sekä queer-perheet, -läheissuhteet ja -tukiverkostot käsitellään laajasti. Aihepiiriä käsitellään myös lähisuhteiden kinky-ulottuvuuden sekä kommuunien läheissuhteiden kautta.

Kolmannessa osiossa aiheena on monimuotoisuus suhdetyön näkökulmasta, eli pari- ja perhetyö sekä perheterapiat.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!