Torniossa rajan ylittävä pride toista kertaa

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Sami Mollgren
Border Pride 2018 -kulkue valmistautumassa matkaan (kuva: Martu Väisänen)

Lähes 20 asteen lämpö otti vastaan marssijat Haaparannan keskustassa kun runsaat 300 ihmistä kokoontui kaupungintalolle juhlimaan yhdenvertaisuutta ja Border Pride -tapahtumaa. Lähes koko viikon kestänyt tapahtuma huipentui pride-marssiin rajan yli. Marssi lähti liikenteeseen 10.30 (Ruotsin aikaa) ja päättyi Suomen puolella Torniossa sijaitsevaan Aineen taidemuseolle. Loppukesän lämmin paiste ohjasi kulkueen rauhallisesti rajan yli ja iloiset ihmiset jäivät kuuntelemaan Aineen taidemuseon edessä pidettäviä juhlapuheita. Samaan aikaan Aineen taidemuseolla käynnistyi perheiden tapahtuma ja illalla museo laitettiin juhlakuosiin, ja siellä vietettiin Priden pääbileitä.

Border Priden tuottajan Jenny Rosbergin mukaan ihmiset ovat ottaneet pikkuhiljaa pridet omakseen  myös Haaparannalla ja Torniossa. Yritysyhteistyöhön on kuitenkin vaikea saada yrityksiä, nihkeyttä esiintyy edelleen ja samoin lehtien tekstaripalstojen negatiiviset kommentit kertovat omaa kieltä siitä että pridelle on edelleen tarve. Paikkakunnilta on edelleen poismuuttoa ahtaan ilmapiirin vuoksi ja sateenkaari-ihmisten olemassaolon puolesta on tehtävä vielä paljon työtä. Pridellä olisi tarve varsinkin asenneilmapiirin korjaajana. Jokavuotiseen tapahtumaan olisi tarve, mutta jatko on kuitenkin tällä hetkellä katkolla, koska seuraaviin mahdollisiin prideihin tekijöitä tarvittaisiin enemmän. Tämän vuotisen priden toteutti kolme aktiivista vapaaehtoista. Mukana järjestelyissä pääjärjestänä oli Meri-Lapin Seta ry. Tapahtuman järjestelyt aloitettiin tämän pienen joukon kesken heti vuoden vaihteen jälkeen tammikuussa.

Yhteistyö Haaparannan ja Tornion kuntien kanssa onnistui hyvin ja mm. Tornion kaupunki liputti pridejen aikana sateenkaarilipuilla. Samoin kaikki Tornion yläasteet (yhteensä noin 700 oppilasta) osallistuivat pridelle: innokkaat tukioppilaat kouluilta järjestivät oppilaille välituntitoimintaa, eri tapahtumapisteitä mm. yhdenvertaisuudesta ja terminologiasta. Lisäksi jokainen oppilas kuuli aamunavauksen jossa käsiteltiin sateenkaari-ihmisiä, tasa-arvoa ja prideä. Priden tapahtumat saivat osallistujat liikenteeseen ja niihin osallistui vaihtelevasti ihmisiä.

Tapahtuma käynnistyi maanantaina 27.8. ja jatkui sunnuntaihin 2.9..

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!