Yle: Pesäpallon viisinkertainen Suomen mestari korjaa sukupuolensa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
Lapuan Virkiässä pelannut Saloranta Lapualla syyskuussa 2016 (kuva: Timo Aalto / Lehtikuva)

Alexander Saloranta on aiemmin tunnettu suomalaisilla pesäpallokentillä etunimellä Paula. Hän on aloittamassa sukupuolenkorjausprosessia. Viisinkertainen Suomen mestari pelasi päättyneellä kaudella lajin pääsarjassa Superpesiksessä, Lapuan Virkiässä.

Saloranta, 30, kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa.

- Hei, olen Alexander, Saloranta kirjoitti Instagram-tilillään.

- Aion elää elämääni tästä eteenpäin miehenä.

Hän kertoo aina tunteneensa, että on syntynyt väärään sukupuoleen - ja, että on nyt ottamassa näkyvän askeleen siihen, että asia muuttuu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt käynnistymässä on prosessiin liittyvä arviointijakso, ja sen jälkeen hän odottaa saavansa transsukupuolisuusdiagnoosin TAYS:n transpolilta, joka mahdollistaa virallisen nimenmuutoksen. Diagnoosi edellyttää sairaanhoitajien, psykologien, lääkäreiden ja sosiaalityöntekijöiden kanssa käytäviä keskusteluja.

Ylelle hän kertoo toiveekseen, että olisi itsensä kanssa onnellinen.

- Saa olla sellainen, mitä tuntee sisältä päin itsensä olevan. Saa alkaa elää sellaista elämää, jota olisi toivonut jo pidemmän aikaa olevan, sanoo Saloranta.

Saloranta on aiemmin puhunut homoseksuaalisuudestaan.

- Sukupuoli tai se, miltä kroppa näyttää, ei määritä, mikä on ihmisenä. Suvaitsevaisuus on hyvä sana kuvastamaan tätä kokonaisuutta, sanoo Saloranta.

Ylen haastattelussa Saloranta kritisoi prosessia.

- Onhan se ihmistä alistavaa, että toiset ronkkivat elämääsi, mikä loukkaa yksityisyyden suojaa. Netistä löytyy paljonkin tietoa siitä, kuinka tutkimukset rikkovat ihmisten perusoikeuksia. Voi sanoa, että aika perseestä, toteaa Saloranta.

Salorannan saama palaute joukkuetovereilta ja faneilta on ollut lähinnä myönteistä. Ura pesäpallon naisten sarjassa kuitenkin päättyy, vaikka kiinnostus lajia kohtaan säilyy.

- Sitä kuitenkin tiedän osaavani tehdä sukupuolesta riippumatta.

Yle: Pesäpallon viisinkertainen Suomen mestari korjaa sukupuolensa – ´Saa alkaa elää elämää, jota olisi toivonut jo pidemmän aikaa´
Trasek: Sukupuolenkorjaus
Inhimillisiä uutisia: Avoimesti homo ja laijinsa huipulla

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!