Kolme kiinnostavaa yksityiskohtaa Saksan vaaleissa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1
Berliinin hallintokortteleita ja Spree-joki

Saksan vaaleissa tänään kiinnostavia kysymyksiä ovat vasemmistopuolue Linken ja nationalistis-populistisen AfD:n vaalimenestys. Entä ovatko liberaalit eli FDP jälleen nousussa?

Vasemmistopuolue Linke on saanut lisää kannatusta erityisesti niiltä, joiden mielestä sosialidemokraatit, SPD, on ajautunut liian oikealle. Hlbtiq-kyselyissä viime viikkoina Linke on saanut huomattavan paljon kannatusta. Puolueella on pitkä historia homojen ja lesbojen oikeuksien puolustajana. Virallisessa valtakunnan politiikassa Linke on ollut pitkään paitsiossa, koska sitä pidetään DDR:ää johtaneen puolueen jälkeläisenä, ja monien mielestä Linke olisi pitänyt kieltää kokonaan. Ainakaan yhteisstyötä sen kanssa ei ole tehty. Nyt Linke saa paljon kannatusta itäisestä Saksasta.

AfD eli vaihtoehto Saksalle on se puolue, jonka menestystä seurataan tiiviisti. Uusimmissa arvioissa kannatus on arvioitu jopa 18%:ksi. AfD ajaa perhemallia, jossa perinteinen perhe on arvokas. Kuitenkin AfD:n ykkösehdokas Alice Weidel kertoi Stern-lehden mukaan keskiviikon vaalitilaisuudessa sen, mikä hänestä jo entuudestaan tiedetään: hän on lesbo, elää yhdessä toisen naisen kanssa ja heillä on kaksi lasta. Hän sanoi, että on hieman erikoinen tilanne. AfD on homovastainen puolue ja hän kuitenkin elää sitä elämää.

AfD ajaa Weidelin mukaan säästäjien, eläkeläisten ja lasten asiaa. Hän haukkui Saksan pakolaispolitiikan ja sai yleisön suosionosoitukset.

Alice Weidel on jo aikaisemmin haastatteluissa kertonut lesboudestaan ja äitiydestään. Homojen keskuudessa tuntuu olevan jonkin verran AfD:n kannatusta, lesbojen keskuudessa vähemmän. Viimeviikkoisen tutkimuksen mukaan kannatus kokonaisuudessan on pienempää kuin on ”pelätty”. Queer.de -sivuston kyselyssä AfD:n kannattajia oli tänään vaalipäivän aamuna 9,7%. Tällaiset ”painonappikyselyt” antavat vihjeitä kehityksen suunnasta.

Berliinissä käyneet joskus kertovat, että Schönebergin homokortteleissa AfD:n kannatus on ollut nousussa. Fuggerstrassen baareissa monet kuiskaten tunnustautuvat AfD:n kannattajiksi. Onko syynä jokin ”homonationalismi”? Vai onko syynä vastenmielisyys pakolaispolitiikkaa kohtaan ja näkyykö pakolaisten olemassaolo esim. pahoinpitelyiden lisääntymisenä? Berliinissä homovastaiset pahoinpitelyt ovat selvästi lisääntyneet. Homojen Siegessäule-lehdessä 11/2016 kysellään, miksi Fuggerstrassen ja lähikortteleiden elämä on tullut vaarallisemmaksi. Jutussa tekijöinä ei mainita pakolaisia, vaan pääasiassa nuoria, jotka hankkivat tulonsa rattopoikina, varasteluilla ja ryöstöillä. Varsinainen homoviha ei ole päätekijänä vaan pikainen rahan ansaitseminen. Eri puolilla kaupunkia kuitenkin homovastaisuuskin on mukana monissa väkivaltatapuksissa.

AfD:n johtohahmolle Alice Weidelille ennustetaan huonoja aikoja vaalien jälkeen. Radiossa epäiltiin hänen lähtölaskentansa alkavan vaalien jälkeen. Muutenkin nationalistis-populistisia puolueita tuntuu uhkaavan hajaannus useassa maassa.

Ns. vapaiden demokraattien eli liberaalien, FDP:n, menestystä seurattiin joitakin vuosia sitten erityisesti sen takia, että puolueen puheenjohtaja Guido Westerwelle oli homo. Hän toimi ulkoministerinä Merkelin hallituksessa 2009-2013 , mutta hänen puolisonsa oli mukana vain muutamalla valtiovierailulla. Puolueen suosio alkoi laskea ja jouduttiin taistelemaan paikasta parlamentissa, kun oltiin äänikynnyksen lähellä. Westerwelle sairastui ja kuoli runsas vuosi sitten vaikeaan leukemiaan.

Nyt vaaligallupeissa FDP on ollut nousussa. Queer.de:n painonappikyselyssä se saa 11 %:n kannatuksen.

1 kommenttia

Äänioikeutettuja
Saksan parlamentti- eli liittopäivävaaleissa on noin 61,5 miljoonaa, joista noin kolme miljoonaa on ensikertalaisia. Tässä infoa englanniksi:
http://www.dw.com/en/what-you-need-to-know-about-the-german-electorate/a-40196296#

Edustajia valitaan 598-700+
Liittopäiville valitaan vähintään 598 edustajaa, ylärajaa ei ole määrätty. Äänestäjällä on kaksi ääntä, joista ensimmäisellä äänestetään vaalipiirin ehdokasta. Vaalipiirejä on 299 ja jokaisen vaalipiirin eniten ääniä saanut ehdokas nousee suoraan liittopäiville. Toisella äänellä valitaan sopivan puolueen vaalilista eli valitaan loput edustajat. Tämä toinen ääni ratkaisee laskettaessa puolueen saamaa paikkamäärää. Liittopäivien vuonna 2013 muuttama vaalilaki johtaa todennäköisesti edustajien määrän lisääntymiseen. Tällä kertaa on sellainen tilanne, että liittopäiville voi nousta jopa 700 edustajaa tai enemmän, mikä valtiotieteilijän mukaan hidastaisi ja vaikeuttaisi liittopäivien työskentelyä ja päätöksentekoa.
http://www.deutschlandfunk.de/rekord-ueberhangmandate-erwartet-es-koennten-mehr-als-700.694.de.html?dram:article_id=396487
------
Tuoreimpien puoluekannatusmittausten tulokset. Suluissa edellisten vaalien (2013) tulos.

34-37 % kristillisdemokraatit CDU/CSU (41,5 %)
20-22 % sosialidemokraatit SPD (25,7 %)
7-8 % vihreät Grüne (8,4 %)
9-11 % vapaat demokraatit/liberaalit FDP (4,8 %, ei saanut edustajia liittopäiville edellisissä vaaleissa)
9-11 % vasemmisto Linke (8,6 %)
10-13 % homovihamielinen rasistipuolue AfD (4,7 %, ei saanut edustajia liittopäiville edellisissä vaaleissa)
3,5-5 % muut

Yllä on 7 tutkimuslaitoksen kyselytulokset. Suuret puolueet näyttävät menettäneen kannatustaan, kun taas FDP ja AfD ovat lisänneet kannatustaan niin paljon, että ne tällä kertaa saavat edustajiaan liittopäiville.
------
Muuta

17 syytä, miksi homon ei kannata äänestää AfD:n ehdokasta:
https://www.buzzfeed.com/julianeloeffler/wie-die-afd-ueber-lgbt-denkt-homosexualitaet-bundestageswahl

AfD:n 47 natsahtavaa ehdokasta:
https://www.buzzfeed.com/marcusengert/fast-50-bundestagskandidaten-der-afd-grenzen-sich-nicht-von?bftwdenews&utm_term=.iipG5PxaAm#.he38E9LQlA

AfD käyttää USA:n äärioikeiston mainostoimistoa, englanninkielinen uutinen:
http://www.spiegel.de/international/germany/u-s-ad-agency-boosts-right-wing-populist-afd-a-1164956.html

Kommenttia muokattu: 24.09.2017 klo 15:07