Tukholma on saamassa pride-paraatin rinnalle ruotsidemokraattien priden

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 3
Tukholman Kungsträdgårdenin suvea.

Tukholman Pride lähestyy ja jälleen on alkanut väittely priden liepeillä tapahtuvista asioista, joissa ihmisoikeusnäkökulmaa vedetään eri suuntiin. Eilen havahduttiin siihen, että äärioikeisto aikoo järjestää oman pride-kulkueen eli Järva-priden maahanmuuttajien suosimalla alueella Tenstassa ja Husbyssä . Järjestäjäksi on ilmoittautunut entinen Sverigedemokraterna-puolueen lehden päätoimittaja. Sverigedemokraterna on äärioikeistolainen puolue, joka vastustaa nykyistä maahanmuuttoa.

Järva-priden järjestäjä Mats Dagerlind ja käytännön organisoija Jan Sjunnesson eivät ole hlbti-ihmisiä eikä heillä ole mitään yhteyttä Tukholman prideen. Sen sijaan heidät tunnetaan muslimivastaisuudestaan ja Expressenin kulttuuritoimittajan Annika Hamrudin mukaan myös hlbti-vastaisuudestaan. Esim. Sjunnesson on ilmaissut tukensa Venäjän homovastaisille laeille.

Järva pride on luultavasti ns. pinkkipesua. Halutaan esiintyä homojen puolustajina muslimien aiheuttamaa uhkaa vastaan. Todellinen viesti taustalla on vahva ja laaja islam-vastenmielisyys. Ruotsidemokraatit ovat ennenkin yrittäneet ”soluttautua” homojen joukkoihin. 2010-luvun alussa kerrottiin, että Ruotsidemokraattien kannattajat kiertelivät ennen vaaleja homobaareissa kalastelemassa kannatusta. Homot kelpaavat kiillottamaan Ruotsidemokraattien suvaitsematonta ulkokuorta. Samaa tapahtui 2012 Tampereella, kun äärioikeistolainen Finnish Defense League halusi mukaan Tampereen pride-kulkueeseen.

Ruotsalaisen homojärjestön RFSL:n puheenjohtaja Ulrika Westerlund pitää Järva Prideä rasistisena, kun taas Tukholman priden ideana on kaikkien ihmisten yhtäläinen ihmisarvo. Pridellä taistellaan hlbti-vihaa, rasismia ja seksismiä vastaan.

Toisenlaisiakin näkemyksiä löytyy. Esim. Hollannissa ja Saksassa homojen on ollut vaikea hyvksyä sitä, ettei saisi nimeltä mainita heitä jahtaavia ja uhkaavia ryhmiä. Uutisaiheiksi ovat päässeet hyökkäykset, joissa homojen kimppuun hyökkäävät ovat olleet musliminuoria. Viime aikoina sellaisia uutisia ei ole juuri kantautunut tänne saakka. Useimmiten hyökkääjät ovat uusnatseja.

Ruotsidemokraattien Avpixlat-nettilehdessä toimittaja Börn Nordström blogissaan muutama päivä sitten muistutti, että ruotsalaisilla maahanmuuttaja-alueilla vallitsee naisten alistamisen, antisemitismin ja hlbti-vihamielisyyden kulttuuri. Vasemmistolaisena ja feministisenä ajattelutapana on kuitenkin ollut kääntää selkä ja vaieta näistä ongelmista. Jos maahanmuuttaja-alueilla homo tai lesbo tuntee olonsa turvattomaksi, hänelle suositellaan ainoastaan muuttamista turvallisempaan kaupunginosaan. Sillä tavoin ongelman ytimeen ei päästä käsiksi. Ruotsidemokraattien (ja Suomessa perussuomalaisten) resepti on rajoittaa maahanmuuttoa muslimimaista. Tällä hetkellä ainoastaan yritetään järjestää hlbti-sertifiointikoulutusta maahanmuuttajia vastaanottaville keskuksille. Se tarkoittaa, että keskuksissa toimiville annetaan koulutusta hlbti-kysymyksiin.

Viimeisin aloite tulee Ruotsin kokoomuksen eli moderaterna-puolueen suunnasta. Järvan kentälle halutaan sateenkaarilippu koko pride-viikon ajaksi. Keskustelu varmaan jatkuu lähipäivinä.

- - - -

Pinkkipesu eli pinkwashing on kansainvälinen käsite, jolla tarkoitetaan, että jotkut hallitukset haluavat esiintyä homoystävällisinä peittääkseen todelliset kasvonsa toisinajattelijoiden nujertajina.

Ruotsidemokraatit (Sverigedemokraterna) on äärioikeistolainen puolue, jonka kanssa mikään muu puolue ei halua tehdä yhteistyötä.

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • peukku
  • 24.7.2015, 12.20
Hyvä ja asiallinen kirjoitus.

Valitettavasti yle.fi ei tähän pystynyt, vaan uutisesta tästä pelkän rasistitempauksen.

Vaikka järjestäjien motiivit eivät ole puhtaasti hlbti myönteisiä, itse asia on tärkeä, ansaitsee huomionsa ja sen lakaiseminen maton alle kaksinaismoralistista.

Suomessakin on vastaavaa: esimerkiksi Itäkeskuksen Imaamin kuolemantuomiot homoille islam-illan suorassa lähetyksessä eivät saaneet paheksuntaa vihervasemmistolta vaan ainoastaan "oikeistolta".

Ihmisten pitäisi astua poliittisten ideologioiden barrikadeista ja käydä asiat läpi asioina.
  • 2 / 3
  • Kosiskelua?
  • 26.7.2015, 16.08
Islamofobialla homofobiaa vastaan? Vai sinänsä tervetullutta muistutusta tasavertaisuudesta ja länsimaisen yhteiskunnan arvoista?

On mielenkiintoinen ilmiö seurattavaksi, missä määrin länsimaiden kansallismieliset ja enemmän tai vähemmän äärioikeistolaiset poliittiset voimat alkavat hyväksyä homot ja miten tämä perustellaan niiden ideologioissa. On selvää, että seksuaalivähemmistöjen hyväksyminen on muodostunut sivilisaatioiden eroa määrittäväksi tekijäksi, kun länsi on maa maalta kohentanut homojen yhteiskunnallista asemaa yleisen mielipiteen muutoksen seurauksena ja vaikkapa Venäjä ajaa tietoisesti päinvastaista politiikkaa. Äärioikeiston motiivien vilpittömyys tietenkin herättää epäilyksiä: Miten aitoa heidän myönteinen suhtautumisensa voi olla, jos aatteen ydintä on tiettyhen ihmisryhmien ja monikulttuurisuuden vastaisuus. Puhtaasti rasistisissa ja rotumytologioita vaalivissa natsipiireissä homoseksuaalisuus ehkä voitaisiin nivoa ideologiaan, koska vaikkei homous olekaan suotavaa "rodun" jatkumisen kannalta, ei se sitä suoranaisesti uhkaakaan. Saksan tunnetuin uusnatsi Michael Kühnen oli homoseksuaali, samoin vanhojen natsien Ernst Röhm. Kühnen piti homoutta positiivisena, koska perheettämänä homo voi sitoutua lujemmin aatteeseen ja toimintaan.

Tämä ei sitten ollut mikään natsismin tai äärioikeistolaisuuden puolustus, vaan ideologista spekulaatiota.