Pastorin ulosheitto muistuttaa luterilaisten eriseuraisuudesta USA:ssa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
  • 3
Eroamaan joutuneen pastorin tiedot srk:n sivulla ennen poistamista

Amerikkalainen Queerty -sivusto kertoi suomalaisnimisestä luterilaisesta pastorista, joka joutui Midlandissa, Michiganissa toukokuun puolivälissä 2015 eroamaan toimestaan, kun seurakunta ja perhe olivat saaneet tietoja miesseuran hakemisesta Grindr-palvelussa. Pastori Matthew Makela oli tullut tunnetuksi voimakkaasti homovastaisista kannanotoistaan. Suomalainen nimi viittaa siirtolaistaustaan, joka voi kuitenkin olla hyvin etäistä.

Jos pastori Mäkelä olisi ollut Amerikan Luterilaiseen ELCA -kirkkoon kuuluvassa seurakunnassa, homous ei olisi ollut ongelma. Tässä tapauksessa tosin varmaan uskottomuus. ELCA on vihkinyt homoja papeiksi vuodesta 2010. Mutta Mäkelän seurakunta St Johns kuuluu Missouri Synodiin, jonka kanta homoseksuaalisuuteen on tiukka. Synodi ei kuulu Luterilaiseen Maailmanliittoon. Vanhoillisuus alkoi siellä voimistua 70-luvulla. Suomessa sen hengenheimolainen on evl-kirkon kanssa riitelevä Luther Säätiö.

Lähimpänä Suomea Missouri-synodi vaikuttaa Venäjän Inkerinmaalla. Inkerin, Latvian ja Liettuan luterilaiset kirkot ovat virallisesti yhteydessä Missouri-synodin kanssa ja kuuluvat sekä Luterilaisen maailmanliiton että Missouri-synodin leiriin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen evl-kirkon suhtautuminen HLBT-jäseniinsä on kuitenkin ainakin avioliittokysymyksessä tosiasiallisesti lähempänä Missouri Synodin linjaa kuin esimerkiksi tilannetta liberaaleissa pohjois-amerikkalaisissa luterilaisissa kirkoissa, Amerikan ELCA:ssa ja Kanadan ECLIC -kirkossa. Missouri Synodia vastaava vanhoillinen kirkko Kanadassa on LCC. Sen toimintaan on vapaaehtoispohjalla lähtenyt pappeja Luther Säätiöstä.

Uutinen Queerty-sivustolla.

Queerty-sivuston uutinen

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Hohhoijaa
  • 21.5.2015, 22.06
Ei mitään uutta auringon alla... Jäihän jo itse Ku Klux Klanin johtajakin aikoinaan kiinni mustan miesprostituoidun kanssa. Olisko että siitä puhe, mistä puute? :) Jotenkin näillä homofobeilla tuntuu löytyvän ihmeen paljon kiinnostusta miespuuhiin.
Matti Mäkelä ei ole ensimmäinen (eikä valitettavasti varmaankaan viimeinen) Jenkkilän anti-homo papeista itse homoksi paljastuva.

Tähänhän on ihan suomalainen sananlaskukin: "Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto".

Kun leipä lähtee jostakin, on tehtävä sitä, mitä esimies sanoo.

Tästä on esimerkkejä esim. toisesta maailmansodasta.
Muutamat juutalaiset nuoret onnistuivat piilottamaan identiteettinsä ja värväytymään SS-joukkoihin ja Wehrmachtiin. Olivat myös mukana juutalaisten joukkosurmissa. Aktiivisesti, käskystä.

Israelin valtio ei tiettävästi vieläkään ole onnistunut pähkäilemään, mikä heidän statuksensa on.