Berliini on jälleen täynnä turisteja

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 2

Pääsiäisenä monen turistin suuntana on Berliini. Arviolta 2 miljoonaa matkailijaa kiertelee Berliinin nähtävyyksiä. Hotellit ja pensionaatit ovat lähes täynnä. Kaupungissa on yhteensä n. 135 000 vuodepaikkaa kävijöille. Monet saksalaiset tulevat pääsiäisenä Berliiniin vain yhdeksi päiväksi ja osa yöpyy tuttavien sohvilla.

Tuhannet nahka- ja fetissihomot kiertelevät Schönebergin alueen kaduilla ja baareissa, Nollendorfplatzin ympäristössä. Siellä tapaa myös suomalaisryhmiä. Berliiniin mennään keskelle hulinaa tai täydentämään oman vaatekomeron tarjontaa. Facebookissa kuvaillaan ja kauhistellaan vaatetuksen hintaa. Jos kamat ostetaan laatuliikkeestä, hintataso on tällainen: nahkatakki 3000 euroa, housut 2000 euroa, sopivat jalkineet 1000 euroa. Mutta sen jälkeen on tiukasti istuvassa asussa takuulla juhlakunnossa.

"Berliinin pääsiäisen" organisoi nahkakerho BLF (Berlin Leder und Fetisch). Noin viikon verran kaikki alan baarit esittelevät laajasti fetissien moninaisuutta. Esittelijöinä ovat tuhannet baareissa kävijät itse. Näyttäytyminen on tärkeä osa Berliinin pääsiäistä. Kiirastorstaina oli suuri ”pervRaGe”-party, jossa julisteiden mukaan esiteltiin kaikki mahdolliset ”perversiot”. Todellisuudessa se on suurta, kävijälle kallista teatteria, jonka sanoma jää ohueksi.

Ohjelmavihkossa päätapahtumaksi mainostetaan pääsiäisillan Fast – Dirty Bastards Berlin -juhlaa Connection-klubilla. Pukukoodi on tiukka; farkuissa on turha yrittää sisään – on oltava yllä parempaa fetissikamaa.


Pääsiäisenä ohjelmaa on myös S/M-henkisille naisille, interseksuaaleille ja transihmisille. Heille on tarjolla ainakin oma BDSM-konferenssi. Luultavasti kielenä on saksa.

Kenneth Bek

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yksi tämän pääsiäisen vetonauloista on eilen avautunut näyttely Red Hot. Aiheena ovat komeat punatukkaiset miehet. Englantilainen valokuvaaja ja videotaiteilija Thomas Knights etsi malleikseen 100 punatukkaista nuorukaista ja aikuista miestä. Kyse ei ole mistään seksikuvastosta. Pikemminkin kyseessä on jonkínlainen punatukkaisten maineen palautus. Kun punatukkaiset naiset koetaan houkuttelevina, punatukkaiset miehet herättävät mielikuvan heikoista ja epäluotettavista miehistä. Punatukkaisuus on harvinainen periytyvä ominaisuus. Mm. skotlantilaisissa ja irlantilaisissa on paljon punatukkaisia. Thomas Knights kertoi lehtihaastattelussa, että hän etsi punatukkaisia miehiä malliagentuurien kautta, mutta vastaus oli aina sama: ei ole punatukkaisia malleja. Oli siis etsittävä tuttavien kautta. Yksi näyttelyn julkkiksista on tanskalaissyntyinen Kenneth Bek, ja hän löytyi lontoolaisesta pikkuliikkeestä. Thomas Knights kertoi, että kun Kenin kuva levisi facebookiin, alkoi tulla yhteydenottoja muilta punatukkaisilta. Näin löytyi sata mallia.

Näyttely lähti liikkeelle joulukuussa 2013 Lontoosta, ja siellä se sai laajan mediahuomion. Sen jälkeen näyttely on ollut New Yorkissa ja Sidneyssä. Berliinissä näyttely viipyy kuukauden verran.

Tom Key

Berliinin pääsiäiset alkoivat jo 1970-luvulla, kun nahkahomot alkoivat järjestäytyä. Silloin käytiin Länsi-Berliinissä. Itä-Berliinin puolella pistäydyttiin vain pikaisesti ihmettelemässä. Länsi-Berliini vaikutti Jumalan hylkäämältä pikkukaupungilta, mutta homoelämä oli vilkasta. Berliiniläiset miehet eivät joutuneet Saksan asepalvelukseen, ja sen vuoksi kaupunki houkutteli. Kieliongelmien vuoksi monikaan suomalainen ei erityisesti mieltynyt Berliiniin. Vielä vuosikausia muurin murtumisen jälkeenkin Finnair lennätti Berliiniin puolityhjiä koneita. Vasta 2000-luvulla alkoi matkailubuumi, ja se on vain yltymässä. Moderni ihminen matkustaa Berliiniin. Yhtenä vetonaulana on se, että pitkään on asuminen ollut siellä halvempaa kuin muissa metropoleissa. Tänä vuonna vetonaulana on myös se, että toisen maailmansodan syttymisestä ja Hitlerin itsemurhasta on kulunut 70 vuotta. Historiaa harrastavalle Berliinissä on nähtävää.


Video: (suora linkki)

2 kommenttia

Hotellihinnat Berliinissä ovat lähteneet nousuun, kun kunnallispolitiikassa meni läpi yksityisasuntojen matkailuvuokrauksen rajoitus. Syystä tai toisesta katveeseen jääneet paikat myyvät edelleen kansainvälisesti katsoen halvalla. Länsi-Berliinin skenealueen lähistöllä esimerkiksi muuriajan ykköspaikka Intercontinental näyttää jämähtäneen jopa 120-180e:n vuorokausihintoihin, kun Zoon aseman kulmalle noussut Waldorf on vetänyt maksukykyisemmät asiakkaat. Hinnoittelutaktiikkana on usein se, että hinta romautetaan vasta majoituspäivänä ja jopa iltapäivällä. Kiinteähintaisen ennakkomaksun tehnyt siinä häviää. - Yksityisvuokraus alkoi olla riesa. Pääsisäisenä 2013 suuren kerrostalon aulatilat (mainittua IC:tä vastapäätä) olivat täynnä alansa asusteisiin sonnustautuneita nahkamiehiä ja omia asuntojaan oikeasti käyttävät asukkaat olivat hämmentyneitä, ei miesten hahmoista vaan bisneksen sekasortoisuudesta.
Homojen ja lesbojen kannattaa muistaa Berliinin matkallaan osoite:

Schwules Museum* (Homomuseo)
Lützowstraße 73
10785 Berlin

Jatkuvasti useita näyttelyitä ja tapahtumia. Tarkista osoitteesta:
http://www.schwulesmuseum.de/en/aktuell/

Syvällisemmin sateenkaarevaan Berliiniin ja sen historiaan voi tutustua monilla opastetuilla kierroksilla.

Oman kokemukseni mukaan on hyvä selvittää hyvissä ajoin etukäteen itselle sopiva kierros. Seuraavassa muutama esimerkki satunnaisessa järjestyksessä.

Queer Berlin
http://www.berlinwalks.de/public/index/publictour/id/Queer

Walking Tour of Berlin's Gay and Lesbian Scene
http://www.viator.com/tours/Berlin/Walking-Tour-of-Berlins-Gay-and-Lesbian-Scene/d488-3817BERLIN

Gay Berlin (Öinen Gay Berliini)
http://www.newberlintours.com/private-tours/gay-berlin.html

Out in Berlin, opastettu kierros
http://www.out-in-berlin.de/en/city-tours.html