Eduskuntavaalit 2003

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren


Eduskuntavaalit 2003 on takana päin. Edessä on uuden eduskunnan järjestäytyminen, hallituksen muodostaminen ja niin edelleen. Aika näyttää millä kokoonpanolla maatamme hallitaan seuraavat neljä vuotta.

Äänestysprosentti vaaleissa oli 69,6 - hienoisesti enemmän kuin neljä vuotta sitten. Yksittäiselle kansalaiselle vaalit ovat meikäläisessä poliittisessa järjestelmässä se tilaisuus, jossa voi sanoa sanansa siihen, miten tätä yhteiskuntaa hallitaan. Ranneliike.net seuraa vaalien ympärillä käytävää keskustelua - ja myös osallistuu siihen.

Voittajia

Vaaleissa suurimman voiton sai Keskusta - kaikkiaan seitsemän paikkaa. Se nousi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi. Erityisen homomyönteinen Vihreät kiri kolmen paikan verran. Myös SDP sai pari lisäpaikkaa. Perussuomalaiset saivat kaksi uutta paikkaa.

Häviäjiä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erityisesti Kokoomus menetti paikkoja - peräti kuusi, mutta niin teki myös Kristillisdemokraatit kolmen paikan verran ja RKP samoin kolme paikkaa. Vasemmistoliitto menetti yhden paikan. Kommunistit eivät päässeet eduskuntaan.

Valtasuhteet

Aika on muuttunut ja puolueita on entistä vaikeampi asettaa oikea/vasen -akselille. Puoluekartta on entistä moniulotteisempi verkko. Puolueiden arvoista ja paikasta erilaisilla arvoakseleilla kertoo talouspolittisten näkemysten ohella myös mm. ihmisoikeuskysymyksiin suhtautuminen.

Kaiken kaikkiaan paikkajako on seuraavanlainen: Keskusta 55 (+7), SDP 53 (+2), Kokoomus 40 (-6), Vasemmistoliitto 19 (-1), Vihreät 14 (+3), RKP 8 (-3), Kristillisdemokraatit 7 (-3), Perussuomalaiset 3 (+2). Lisäksi Ahvenanmaalla on yksi edustaja. (Suluissa oleva luku kertoo kuinka kävi verrattuna edelliskertaan.)


Muutamia linkkejä:
  • gaysurfer.de noteerasi uutissivullaan Suomen sateenkaariehdokkaat

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!