Istanbulin alamaailmaa maskarat varisten

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Ossi Halme

Mehmet Murat Somer: Gigolomurha
291 sivua. Schildts & Söderströms, 2014

Arvostelukappale

Gigolomurha on turkkilaisen Mehmet Murat Somerin Hop-Çiki-Yaya –sarjan rikoskirjasarjan kolmas osa. Suomennosta saatiin odottaa yli 10 vuotta, mutta odotus kannatti.

Anonyymi päähenkilö on naiseksi pukeutuva drag-klubin omistaja ja hakkeri, joka puuhastelee myös harrastelijaetsivänä. Erään drag-esityksen jälkeen klubin pöytään tulee tieto siitä, että on tapahtunut murha. Rikoksen kiinnostavuus nousee eksponentiaalisesti, kun siihen liittyy myös taivaallisen komea asianajaja, Haluk Pekerdem.

Tarina sankari/sankaritar hyödyntää omia verkostojaan ja saa selville, että murhan uhri oli itse asiassa gigolo. Koko kuvioon alkaa ilmestyä lisää tiedonmurusia, ja pian epäiltyjen lista onkin jo melkoisen pitkä.

Koko tarina saa uutta puhtia, kun ihastuksesta lääpällään oleva päähenkilö saa palvomaltaan asianajajalta toimeksiannon tutkia tapausta tarkemmin. Tämän jälkeen yksi jos toinenkin maskaraetsivän elämän palanen kytkeytyykin murhattuun rattopoikaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tarina on ei nyt nerokkaasti, mutta ovelasti ja taitavasti rakennettu klassisen rikostarinan, toimintaelokuvan ja sysimustan huumorin yhdistelmä. Kirjan päähenkilö on niin epätyypillinen tapaus amatööridekkariksi, että rikoskirjallisuuden ystävän kannattaa lukea kirja jo siitäkin syystä.

Tapahtumapaikka on Istanbul, mutta tarinan voisi sijoittaa lähes minne tahansa. Dame Agatha Christien kirjojen ystävät saattavat pitää kirjan loppuhuipennuksesta, vaikka dialogi ei missään nimessä ole mitään belgialaisen herramiesetsivän tai maaseudun utelian vanhanpiian sievistelyä. Meno on välillä hyvinkin roisia.

Ei tällä kirjallisuuden Nobelista kilpailla, mutta kaukana alapuolella siintävistä lentokenttäpokkareista ei ole mitään vastusta Gigolomurhalle.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!