Nuortenkirja Urheilijapoika. Lennin ja Aleksin tarina, osa I

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • -
  • 7
Joona Artimon kirja Urheilijapoika

Kirja on kuvaus peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvän Lennin rakastumisesta Aleksiin, samanikäiseen uimariin, jolle oma seksuaalisuus selvenee vähitellen tarinan edetessä. Kirjassa käydään läpi peruskoululaisten keskinäisiä rakkaussuhteita, koulunkäyntiä ja elämää muutenkin. Kehys on luonteva ja uskottava. Kirjoittaja tietää mistä puhuu.

Henkilöt ovat osin melko stereotyyppisiä. Tarinan keskeiset sankarit ovat hoikkia ja hyvännäköisiä, tietenkin. Toinen on nörtti ja toinen pidetty urheilija. Näissä tarinoissahan eivät sankarit koskaan ole lihavia finninaamoja. Henkilöt marssitetaan tarinan alussa melko nopeasti näyttämölle ja kestää hetken erottaa heidät toisistaan, mutta tarinan edetessä henkilöt alkavat saada luonnetta.

Kirjassa on eräitä tapahtumia, joiden uskottavuus on vähän kyseenalaisempi. Voisi kysyä, ovatko kaikki juonen koukerot välttämättömiä tarinan kehittymisen kannalta. Kirjoittaja yrittää kuvata henkilöitä, heidän ajatusmaailmaansa ja tunteitaan pintaa syvemmältä. Silti monet heistä jäävät hiukan latteiksi. Toivoisin henkilökuvauksiin hiukan lisää syvyyttä. Jäi vaikutelma, että kirjoittaja voisi panostaa niihin omasta itsestään vähän lisää.

Teos kannattaisi antaa jonkun äidinkieltä taitavan oikolukijan käsiin ennen julkaisemista. Pilkku- ja yhdysviivavirheitä ei ollut paljon mutta kuitenkin sen verran, että joiltain osin jäi hiukan viimeistelemätön vaikutelma. Puhumme suomea emmekä Suomea. Kukkien nimet (lehtosinilatva) kirjoitetaan niin ikään pienellä alkukirjaimella.

Kertomomuksessa on seksiä harvinaisen vähän, mikä tekee siitä virkistävän poikkeuksen moniin englanninkielisiin vastaaviin tarinoihin verrattuna. Eroottinen lataus lisääntyy lopussa, mutta vain hiukkasen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjan kuvitus on toteutettu tietokonella. Henkilöt ovat hiukan muovisen ja kömpelön näköisiä. Yritys on kuitenkin osoitus kirjoittajan mielikuvituksesta ja rohkeudesta. Kuvien elävyys varmaan paranee seuraavassa osassa. Mitään haittaahan niistä ei ole, joten lisää yritystä vaan!

Julkaisu on lajissaan harvinainen ja pienistä puutteistaan huolimatta viihdyttävä lukukokemus. Toivoisin, että jatko-osassa kirjoittaja syventää henkilökuvia, korjaa kielioppivirheet ja harkitsee tarinan juonta. Tapahtumien ei aina tarvitse olla dramaattisia ollakseen mielenkiintoisia (tiedän tämän omista virheistäni).

Kirja-arvion kirjoitti Saku Henriksson

***
Joona Artimo on taiteilijanimi.
Kirja on ladattavissa Apple iTunes ja Google Play palveluista hintaan 4.99 euroa.
Se löytyy myös sähköisessä Kindle-formaatissa Amazonista.

Kirjan esittely Youtube-videona

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • Lukisin mielellään
  • 27.8.2014, 22.43
Jää ostamatta, kun en käytä Kindleä, Applea tai Googlea. Elisa Kirja olisi ihan hyvä myyntipaikka lisäksi.