Sirpa Pietikäinen: EU-parlamentin HLBTI-intergroup yrittää eri keinoin vaikuttaa lainsäädäntöön

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1
Sirpa Pietikäinen facbook-kuvassaan

Europarlamentin HLBTI-intergroup seuraa jatkuvasti, miten lainsäädäntö EU:n alueella kehittyy. Viimeksi viime torstaina intergroup tiedotti, miten vuotuinen raportti perusoikeuksista otettiin vastaan ja hyväksyttiin. Joissakin maissa vähemmistöjen kohtelussa on menty takapakkia, mutta on myös saavutettu voittoja. Syrjintädirektiivi, jolla kiellettäisiin myös muu kuin työelämään liittyvä syrjintä, meni läpi parlamentissa, mutta jumiutui ministerineuvostoon.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on intergroupin suomalainen jäsen ja varapuheenjohtaja. Junamatkalla lähijunassa hän joulukuun alussa kertoi lisää HLBTI-intergroupin toiminnasta. Intergroup on parlamenttiryhmien välinen työryhmä, joka seuraa lainsäädännön kehittymistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Tilanteesta Euroopan alueella ollaan hyvin perillä, ja tällä hetkellä "kuumia" kysymyksiä ovat mm. sateenkaariperheiden vapaa ja turvallinen matkustusoikeus ja transihmisten pakkosteriloinnit. Turvallinen matkustusoikeus tarkoittaa sitä, että perhemuodon pitäisi säilyä, vaikka muutetaan maasta toiseen. Nyt esim. Italiaan matkustava lesbo- tai homoaviopari muuttuvatkin Italiassa naimattomiksi, kun maassa ei tunnusteta mitään homoliittoja.

Intergroup tiedottaa EU-tapahtumista ahkerasti nettisivullaan. Kiireellisissä tilanteissa (urgent) se ottaa suoraan yhteyksiä niiden maiden johtoon, joissa valmistellaan kyseenalaisia lakimuutoksia tai muita toimenpiteitä. Esim. Liettuassa viime vuoden lopulla parlamenttiin tuotiin esitys homopropagandalaiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Intergroupin nettisivu
http://www.lgbt-ep.eu/

Audio
Sirpa pietikäinen kertoo seuraavassa haastattelussa intergroupin työskentelytavoista ja ajankohtaisista asioista. Haastattelu on tehty 5.12.2013. Kesto 10 min.

Sirpa Pietikäinen on EU-parlamentissa Euroopan kansanpuolueen EPP:n jäsen. EPP on EU-parlamentin suurin ryhmä. Jumissa oleva syrjintädirektiivi ja muutkin HLBTI-oikeudet jakavat EPP-ryhmää. Kun ILGA-Europe avasi eurovaalikampanjansa helmikuun 11. päivänä 2014 Brysselissä, paneelikeskustelussa Pietikäinen vakuutti, että EPP:ssä tapahtuu vähittäistä muutosta myönteisempään suuntaan. Saksalaiset (Merkelin puolue) ovat olleet vastaan ja jotkut muut vetäytyvät "saksalaisten selän taa". Mutta Pietikäinen haluaisi, että helmikuun alkupuolella hyväksytty tiekartta HLBTI-ihmisten oikeuksista toteutuisi, mutta hän myös haluaisi, että EU:n sisällä asiaa tiukemmin seurattaisiin.

Pietikäisen puheenvuoro ILGA-Europan paneelissa 11.2.2014. Pietikäisen puheenvuoro alkaa kohdasta 1 tunti 30 min. Suora linkki ylempänä.

http://www.ilga-europe.org/home/news/latest/ep2014_debate

LGBT.intergroupin kotisivu
ILGA-Europen paneeli 11.2.2014.

1 kommenttia

Noi on ilmeisesti Pietikäisen tärkeimpii vaaliteemoi? Onnee vaaleihin!