Miksi samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastustetaan?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Berliinissä ilmestyvä poliittinen aikakauselehti Cicero pohtii tuoreessa artikkelissaan, miksi jotkut vastustavat voimakkaasti homojen avioliittoja ja adoptio-oikeutta. Monesti auttaisi, että mukana olisi enemmän järkeä ja vähemmän tunnetta.

Cicero-lehden kakkospäätoimittaja Alexander Marguier etsii syytä siihen, että näitä asioita kovasti vastustetaan. Vastaus on: koska tällaiseen asiaan ei ole totuttu, se on outoa. Vastustajia ei kuitenkaan pidä aliarvioida. Heteroseksuaaleilla on vuosisatoja ollut etuoikeuksia homoihin nähden, ja avioliitto on yksi näistä etuoikeuksista Kukaan ei mielellään luovu etuoikeuksistaan. Se auttaa ymmärtämään, miksi vastustus on kovaa. Mutta tähän tilanteeseen ei kuitenkaan kannata alistua ikuisesti. Ciceron kirjoittajan mukaan ei kuitenkaan ole mitään järkevää selitystä, miksi homot ja lesbot pitäisi jättää avioliiton ulkopuolelle.

Saksassa erityisesti konservatiivisissa katolisissa piireissä homoavioliittoja vastustetaan sillä perusteella, että homosuhteesta ei synny lapsia. Näinhän se on, mutta tämä peruste johtaisi siihen, että yli nelikymppisenä naiset eivät enää voisi mennä naimisiin, eivät myöskään miehet, joilla ei synny siittiöitä. Jos lasten synnyttämiskyky on ehtona, jokaisen naimisiin aikovan pitäisi käydä hedelmällisyystestissä. Mutta se ei lisää ainakaan onnellisuutta maailmassa, vaan loukkaisi ihmisten arvoa. Ilman muuta on selvää, että lapset rikastuttavat elämää avioliitossa. "Elämän rikastuttaminen" ilmaisee kuitenkin sen, että kahden ihmisen liitto ja lupautuminen toisistaan huolehtimaan on jo sellaisenaan arvokasta. Miksi osalta kansaa halutaan kieltää tällainen arvokas asia - seksuaalisen suuntautumisen takia.

Miksi vastustetaan samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta? Mihin vastustajat perustavat kantansa? Tässä tietenkin näkyvät yleiset tottumukset. Kaksi naista tai miestä kävelyllä lastensa kanssa on epätavallinen näky. Mutta se ei riitä adoptio-oikeuden kieltämiseen. Myöskään se ei riitä, että sateenkaariperheiden lapsia ehkä koulussa kiusattaisiin, kun heidän perheensä ei ole "perinteinen". Eihän kenellekään tule mieleenkään nykyään kieltää ihonväriltään toinen toisestaan poikkeavien parien avioliittoa.

Tärkein motiivi, jolla adoptio-oikeutta vastustetaan, jätetään yleensä sanomatta. Se on se käsitys, että homot ja lesbot ovat sittenkin perverssejä, ja lapset on pidettävä mahdollisimman kaukana kaikista homoista. On myös pelkoja, että homojen ja lesbojen lapsista kehittyy myös homoja ja lesboja, vaikka tieteellistä näyttöä sellaisesta ei olekaan. Perusajatus on taustalla: homous on ei-toivottavaa, haitallista, ja on onnellisen elämän esteenä. Kaikissa näissä perusteluissa on sisäänrakennettuna syrjintä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskusteluun toivotaan hieman enemmän järkeä ja hieman vähemmän tunnetta.

http://www.cicero.de/salon/homosexualitaet-die-reproduktionsthese-ist-menschenunwuerdig/57069

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!