Onko Putin demokraatti?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Vladimir Putin on viime aikoina ollut suuren huomion kohteena. Hän isännöi mitallijuhlia ja tuntuu tukevan homojen vastaisia lakeja. Vähemmistöjen ilmaisema vastenmiellisyys ainakin ulkomailla kohdistuu erityisesti Putiniin.

Saksan edellinen kansleri Gerhard Shröder on myös esillä. Tänään perjantaina Berliinissä julkaistaan hänestä tehty haastattelukirja Klare Worte. Lehtitietojen mukaan siinä hän kuvailee Putinia. He ovat olleet hyviä tuttuja. Putin puhuu sujuvaa saksaa ja on muumorintajuinen ja jopa itseironinen. Mutta onko hän demokraatti vai yrittääkö hän luoda jonkinlaista itsevaltiutta tai harvainvaltaa?

Schröder uskoo, että Putinin tavoitteena ovat toimiva demokratia ja vakaa valtiokoneisto. Mutta vuosikymmenien totalitaarinen hallinto on jättänyt jälkensä, eikä kulku kohti demokratiaa ole kovin helppo. Näyttää siltä, että länsi ei luota Putiniin aikä Putin länteen. Schröder kuitenkin vakuuttaa, että Saksan pitäisi tukea Venäjää kehittämään demokratiaa ja oikeusjärjestelmäänsä. Putin ei ole sellainen, jollainen kuva hänestä nykyisin on.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homopropagandalaista Schröder sanoo, että se on väärä ratkaisu. Mutta viime vuosina Schröderiä on moitittu siitä, että hän "liehakoi" Putinin Venäjän kanssa, kuten ilmeisesti nyt tässä uudessa kirjassakin. Ollaan hyvä keskustelupari. Merkelin uskottiin ottavan tiukemman asenteen, mutta sellaista ei ole näkynyt, vaikka opposition ja homojen mielenosoitukset tylysti on lopetettu poliisivoimin.

Schröder täyttää huhtikuussa 70 vuotta. Hän oli sosialidemokraattisena kanslerina vuosina 1999-2005. Luultavasti tänään ulkomaan raporteissa kirja saa huomiota.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!