Ontarion pääministeripari avaa suhteensa historiaa - Jouluruno palauttaa ensitapaamiseen

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
Wynnen ja Rounthwaiten haastattelun kuvitusta Toronto Starin nettisivuilla

Ontarion pääministeri Kathleen Wynne ja hänen partnerinsa Jane Rounthwaite lukevat jouluaattona yhdessä englanninkielisen maailman tunnettua joulurunoa The Night Before Christmas. Ja sitä luetaan kirjasta, jonka Jane oli antanut Kathleenille jo 1973 tämän tehtyä lähtemättömän vaikutuksen työhaastattelussa. Mutta sitten seurasi 18 vuoden odotus – ja molempien suhteet tahoillaan. Ontarion pääministeripariskunta kertoi suhteensa historiasta Toronto Star –lehdessä 21.12.13.

Wynne ja Rounthwaite, molemmat nyt 60, solmivat avioliiton vuonna 2005, mutta olivat asuneet yhdessä jo 90-luvun alusta. Ensitapaamisen jälkeen Wynne oli ehtinyt naimisiin ja saanut kolme lasta. Jane taasen oli suhteessa toisen naisen kanssa. Haastattelutilanteessa pariskunnan ilona on kaksi Kathleenin lastenlasta.

Rounthwaitelle suhde Wynneen oli pitkän odotuksen päässä. Starin haastattelussa Jane muistelee vuotta 1973. He tapasivat, kun Jane haastatteli tarjokkaita tentinvalvojiksi yliopistolla Torontossa. – - Tylsää, tyttöjä toisensa jälkeen. – Mutta sitten tuo käveli sisään. - Näin heti, että hänessä on persoonallisuutta ja sädekehää. – Johtui siitä, että minulla oli pitkä tukka, heittää Kathleen väliin. Jane sanoo heti tienneensä, että Kathleen on oleva tärkeä henkilö hänen elämässään.

PITKÄ ODOTUS PÄÄTTYI 1991

Naisten välillä säilyi tuttavuus, mutta suhde alkoi ”kohtalokkaana lauantaina” 1991. Silloin Kathleen oli soittanut Janelle ja pyytänyt katsomaan kesämökkiä, jonka Kathleen ja hänen miehensä olivat aikeissa ostaa. - Tule tänne, haluan tehdä jotain kanssasi, oli Kathleen sanonut. Rounthwaitella ja hänen silloisella partnerillaan oli ollut päivälle muita suunnitelmia, mutta Jane oli sanonut puhelimeen oitis, että voi tulla. – Joku soittaa ja noin vain on yhteinen päivämme ohi, oli partneri ihmetellyt.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Wynne oli halunnut, että ostettava mökki olisi sellainen, jossa Janekin viihtyisi. Hän oli perhetuttu ja Kathleen otaksui Janen käyvän mökillä kyläilemässä. Mökkihanke tuli tarkastettua, mutta Jane jäikin yökylään. – Pitkä odotukseni päättyi, kuvaa Rounthwaite lehdelle.


Muutamaa kuukautta myöhemmin Jane oli muuttanut Wynnen ja tämän miehen taloon. - Asuimme kaikki yhdessä, aviomies tosin muutti vastakunnostettuun kellariin ja sittemmin pois talosta. Hän on pysynyt naispariskunnan ystävänä. Avioliitto päättyi 1991.

Vaikeuksia oli Wynnen lasten suunnalla. – En teeskentele, etteikö olisi ollut ristiriitoja ja suuria tunteita.

Wynne korostaa haastattelussa, että suhde Janeen teki hänen poliittisen uransa mahdolliseksi. - On ehdottomasti niin, että jos en olisi pystynyt päättelemään ”kuka oikein olen” ja en olisi ollut Janen kanssa, en olisi lähtenyt poliittiselle uralle.. enkä olisi tässä nyt.


Jouluaattona Jane ja Kathleen lukevat englanninkielisen maailman yleisen tavan mukaan runon The Night Before Christmas ( Clement Clarke Moore, 1799-1863). Ja runoa luetaan kirjasta, johon Jane on tehnyt vuonna 1973 omistuskirjoituksen Kathleenille . Starin lukija saa vaikutelman, että vuonna 1973 annettu joulukirja ja sen lukeminen lähes pyyhkii pois parin vuosikymmenen odotuksen.


OPPOSITION VIRHEARVIO

Kathleen Wynnen homoseksuaalisuus on ollut näkyvästi esillä Kanadassa etenkin siksi, että Ontarion konservatiivinen oppositio nosti asian puheeksi ja aseeksi Wynneä vastaan. Wynne oli provinssiparlamenttiin noustuaan aluksi opetusministerinä ja sitten kulkulaitosministerinä. Provinssin pääministeriksi hän nousi tänä vuonna. Konservatiivien kova linja ei purrut, vaan päinvastoin nosti Wynnen kannatusta.


Wynne oli 37-vuotias tehdessään seksuaalisesta suuntautumisestaan julkisen. Tuolloin osa hänen ystävistään ottietäisyyttä, ”ei kutsuttu enää teelle”. Wynne sanoo olleensa raivostunut. Keitä he ovat tekemään tuollaista hänelle, oli ajatellut. – Minulla oli ollut heteroseksuaalin oikeudet kaikki nuo vuodet, mutta astuttuani jonkin rajalinjan yli olin yhä sama ihminen, mutta minua kohdeltiin eri tavalla, Wynne pohtii Starin toimittajalle. Wynne arveli, että etenkin lapsuudessa isovanhemmilta tullut varaukseton tuki kantoi elämässä tuon vaiheen ohi.
¨

SUOMALAISYHTEISÖJEN TUTTU


Wynnellä on erityinen suhde suomalaisuuteen. Taustana on mm se, että hänen paikallinen vaalipiiritoimistonsa sijaitsee Toronton suomalaisen seniorikeskuksen kiinteistössä. Wynne on osallistunut lukemattomiin Toronton suomalaisten juhliin ja jatkanut tätä myös pääministeriksi noustuaan.

Tämän ranneliike.netin jutun kirjoittaja on useamman kerran jututtanut toimittajaroolissa Wynneä. Joskus joku suomalaisyhteisön konservatiivi kävi kuiskuttamassa, että "se on lesbo", mutta Wynnen myötämielisyyden arvon suomalaisyhteisöille hyväksyivät pian myös sen äärikonservatiivit, jotka sitten yksinkertaisesti ilmeisesti päättivät olla hiljaa.


Toronto Starin jutun toimittaja on Linda Diebel ja kuvaaja Chris So.

Wynnen lastenlapset olivat mukana Toronto Starin haastattelutilanteessa.

Starin jutun nettiosoite
Wynnen kotisivu Ontarion liberaalien sivustossa
Runosta The Night Before Christmas Huffington Postissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!