HLBT-imago ei kuulunut Oras Tynkkysen synttäriohjelmaan

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto

Oras Tynkkysen synttäriohjelma Yle Radio 1:ssä 28.9.13 käynnee esimerkiksi tarkoituksenmukaiseksi ehkä ajatellusta mielikuvahuollosta. Julkisuudessa myös HLBT-tasa-arvon ajajana tunnetun kansanedustajan vierailussa Päivänsankari-ohjelmassa ei puututtu lainkaan HLBT-aihepiiriin. Juhlakalu kyllä kuvitti ilmastopolitiiista osuutta puhumalla "fallisesta energiapolitiikasta" eli" isojen pönttöjen" suosimisesta. Jukka Arvassalon toimittamassa ohjelmassa keskityttiin Tynkkyselle keskeisiin ilmasto- ja eläinsuojeluaihepiireihin, Tynkkysen lapsuuteen Jyväskylän Kortepohjassa niukoissa oloissa sekä Steiner-koulun merkitykseen.

HLBT-mielikuva on ehkä muodostunut Tynkkyselle myös rasitteeksi, joka on rajatun kohderyhmän ulkopuolella järkevää pitää sivussa. Kun ohjelman toimittaja toisaalta luonnehtii sarjaa "elämänkaariohjelmaksi", aihepiirin jääminen kokonaan pois on saattanut osaa kuulijoita ihmetyttääkin.

Osaa yleisöä olisikin hyvinkin voinut kiinnostaa Jyväskylässä varttuneen Tynkkysen kokemus kaupungin asennemaailmasta HLBT-näkökulmasta ja sen mahdollinen osuus päätökseen muuttaa jo teini-ikäisenä Tampereelle. Nykyisin Jyväskylää leimaa melkoinen polarisoituminen tasa-arvoaihepiirissä. Ehkä se on myöhäsyntyisempää ja ilmapiiri oli vähemmän ongelmallinen Tynkkysen nuoruusvuosina. Mutta tähän ei puututtu. Eikä aihepiiri ollut siis muutoinkaan mukana toimittajan muodostaessa kysymyksillään elämänkaarta. Joko näin oli sovittu tai sitten toimittaja Arvassalo ei vaan huomannut tai tiennyt kysyä. Synttärisarja on huomattavan viihteellinen (ja vaikeita älyllisiä elämyksiä karttava) ollakseen Yle Radio 1:n ohjelmistossa.

Poliitikot ovat toki osanneet useinkin yllättää julkisuudenhallinnallaan. Oras Tynkkysen synttäriohjelma palautti mieleen Urho Kekkosen erään uudenvuodenpuheen. Ilman muuta puheeseen odotetun ulkopolitiikan sijasta UKK puhui pelkästään liikenneturvallisuudesta.

Tynkkysen lapsuustaustan pitäminen esillä on palvelus suomalaisen koulutustasa-arvon jatkuvuuden turvaamiselle julkisen keskustelun kautta. Professori- ja virkamiesperheistä kansanedustajiksi varttuneille aihe ei ole aina keskeinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sarjan liittyessä syntymäpäiviin kuuntelijoille kerrottiin Tynkkysen täyttäneen äskettäin 36 vuotta.

O Tynkkysen syntymäpäiväohjelman sivu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!