Elämäntoverit Mannerheimin tyttärien tukena

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
  • 3
Lapsuutensa Mannerheimin tyttäret Anastasie ja Sophy viettivät Venäjällä.

Marsalkka Mannerheimin molemmat tyttäret jakoivat elämänsä ydinvuodet naispuolisten ystäviensa kanssa. Ranskassa asuneen Sophie Mannerheimin (1895-1963) ystävätär oli Alexandra "Alix" Demidoff-Depret-Bixio. Stasie Mannerheim (1893-1978) oli mennyt 1914 englantilaiseen karmeliittaluostariin, mutta lähti sieltä 30-luvun alussa ja alkoi elää yhdessä Olive Rooneyn kanssa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen (Heinäkuu 2013) Mannerheim-artikkelin (s 27-) sivuteemana kerrotaan tyttärien vaiheista. Marsalkka Mannerheim tapasi Olive Rooneyn Englannissa 1937. Stasie oli halunnut esitellä "petit amiensa" isälleen. Kirjeessään Mannerheimille 1940 Rooney ihailee Suomen sotaponnistuksia ja muistelee tapaamista.

Stasie Mannerheimin ja Olive Rooneyn ollessa maaseudulla sodan aikana Mannerheim välitti sinne kirjeitä ja karamelleja. Suomen ja Englannin välisen sotatilan (joulukuusta 1941) takia suoraa postityhteyttä ei ollut.

Olive Rooney kirjoitti Mannerheimille tammikuussa 1940, että tulee aina tekemään kaikkensa huolehtiakseen Stasiesta. Stasie oli kirjeessä 1939 kertonut ystävänsä olevan luonaan ja heidän jatkavan yhdessä asumista Stasien uudessa asunnossa.

Ranskassa asunut Sophie ei halunnut poistua saksalaisten miehittämästä Pariisista, vaikka isä tätä toivoi. Hän ei halunnut jättää kotiaan ja ystävätärtään, jonka luona kertoi nukkuvansa yöt. Sophie testamenttasi omaisuutensa Alixille. Heidät on haudattu vierekkäin Pariisin venäläiselle hautausmaalle.

Sophie oli Suomelle arvokas suhdetoimintahenkilö talvisodan aikana Ranskan suunnitellessa Suomen avustamista. Belgialainen Nation Belge lehti raportoi 12.3.40 "elegantista, solakasta ja savuketta polttavasta paronitar Mannerheimista".

Stasie Mannerheimin ja Olive Rooneyn ollessa maaseudulla sodan aikana Mannerheim välitti sinne kirjeitä ja karamelleja. Suomen ja Englannin välisen sotatilan (joulukuusta 1941) takia suoraa postityhteyttä ei ollut.

Olive Rooney kirjoitti Mannerheimille tammikuussa 1940, että tulee aina tekemään kaikkensa huolehtiakseen Stasista. Stasie oli kirjeessä 1939 kertonut ystävänsä olevan luonaan ja heidän jatkavan yhdessä asumista Stasien uudessa asunnossa.

Molemmat Mannerheimin tyttäret osallistuivat hautajaisiin Helsingissä tammikuussa 1951.

Helsingin Sanomien reportaasin pääaiheena on Mannerheimin suhde Kitty Linderin kanssa, säilyneen kirjeenvaihdon perusteella sekä Mannerheimin avioeroprosessi vaimostaan Anastasiasta (synt Arapova). Kokonaisuuden on toimittanut Tuija Pallaste.

HS-kuukausiliitteen Mannerheimteema 7/2013

3 kommenttia

Ei millään pahalla mutta mikä tämän artikkelin (kahden) tarkoitus on ranneliikkeessä?
Juoruilla että "oli se kaappihomo kuitenkin, vähintään bi..."? :)
Kiitoksia Rox2010. Juttu tyttäristä HS:ssa toi suomalaiseen julkisuuteen tyttärien elämänvalintoja ja senkin, että isä oli heidän valinnoistaan hyvin perillä. RL haravoi mediasta aiheita, joita yleisömme ei välttämättä muutoin saisi tietoonsa. Tässä toisen jutun perustelu. HS:n pääjutusta täällä kerrottiin vain ranneliike.netin seurantaan liittyvistä kohdista, eli toimittajan saatesanoista jutun alkulehdellä ja Magnus Linderin viittauksesta Mannerheimin mahdolliseen suuntautumiseen.