Muusikko Olavi Uusivirta homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettiläs

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6
Olavi Uusivirta. Kuvan on ottanut Nelli Palomäki.

Helsingissä kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän aattona järjestettävässä 1705-tilaisuudessa muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta nimitetään vuoden 2012 homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi.

- Olavi Uusivirta on osoittanut sanoillaan ja teoillaan olevansa aidosti yhdenvertaisuuden aktiivinen puolestapuhuja ja maailmanparantaja, eikä myöskään poliittinen toiminta tai yhteiskunnallinen kommentaari ole hänelle vieraita ajatuksia, kertoo Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen valinnan perusteluiksi.

Uusivirta on seitsemäs homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs. Vuodesta 2006 lähtien vuosittain nimitettyjen lähettiläiden kunniatehtävänä on pyrkiä vähentämään suomalaisessa yhteiskunnassa esiintyvää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ja eriarvoisuutta, joka ilmenee homo- ja transfobiana.

Viime vuonna lähettilääksi nimitettiin SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen. Aiempina vuosina lähettiläänä ovat toimineet kansanedustaja Minna Sirnö, piispa Wille Riekkinen, ulkoministeri Alexander Stubb, toimittaja Jone Nikula sekä taiteilija Arja Saijonmaa.

Uusivirta on paikalla 1705-tilaisuudessa vastaanottamassa nimityksensä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tilaisuudessa puhuvan ulkoministeri Erkki Tuomiojan aiheena on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Suomen ulkopolitiikassa. Pietarilainen Anna Anisimova ComingOut-järjestöstä puolestaan kertoo vähemmistöjen nykytilanteesta ja HLBT-aktivismista Venäjällä.

1705-tilaisuus järjestetään keskiviikkona 16.5. kello 14.00 - 16.30 Ravintola DTM:ssä, osoitteessa Mannerheimintie 6 B, Helsinki. Tilaisuus lähetetään myös netissä, osoitteessa bambuser.com/channel/Setary

Tapahtuman jälkeen Kolmen sepän patsaalla kello 17.00 Amnestyn hlbti-ryhmä järjestää "Sateenkaarivälähdys" Rainbow Flash -mielenosoituksen Venäjän ja lähialueiden lhbti -ihmisten oikeuksien puolesta. 100 ilmapalloa sateenkaaren väreissä lähetetään maailmalle homo- ja transfobian vastaisin viestein. Vastaavia tapahtumia järjestetään kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä monissa kymmenissä kaupungeissa ympäri maailmaa.

www.1705.fi
Vuoden 2012 1705-tapahtuma media-arkistossa

6 kommenttia

Ehkäpä saan olla taas vähän kriittinen: mitä yksikään näistä lähettiläistä on tosiasiassa vuotensa aikana tehnyt?
Kriittisyys on aina hyvästä.

Jone Nikula aiheutti aikamoisen "häh"-efektin ja pisti hetkeksi homo-ongelmaiset "äijät" haukkomaan henkeään. Ainakin Helsingissä nähtiin ja kuultiin kaupungilla ihan ääneen hämmästelyä ja asiasta keskustelua. Mahdollisesti muutama tällaista homo-ongelmaista "äijää" joutui kohtaamaan sen asian, että ns. äijäkulttuurilla ei sinänsä tarvitse olla mitään tekoa homokielteisyyden kanssa.

Ainakin Minna Sirnön ja Wille Riekkisen tiedän käyttäneen vuotensa aikana arvovaltaansa siihen, että glbt-aiheet ovat tulleet vastahakoisestikin vähemmistöasioihin suhtautuvien tahojen kohtaamaksi.

Joka kerran lähettilään nimittäminen on myös herättänyt ainakin jonkinlaista keskustelua joissain ympyröissä.