Twitter-möläyttelystä taas sanktioita

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme

Jääkiekko

Kansainvälisessä ammattilaisurheilussa suhtautuminen homofobisiin kommentteihin tiukentunut viime kuukausina. NHL-joukkue Minnesota Wildin farmijoukkue Houston Aerosin pelaaja Justin Fontaine on tuorein esimerkki.

Fontaine, 24, väänsi Foo Fighters-yhtyeen nimen muotoon Foo Faggots kommentoidessaan kollegansa Jon DiSalvatoren twiittiä. Seurajohto reagoi tilanteeseen nopeasti tiedotteellaan, jossa Minnesota Sports and Entertainment (MSE) pyytää anteeksi yksittäisen pelaajan ajattelemattomuutta ja ilmoitti Fontainen olevan sivussa kahdesta seuraavasta pelistä.

Fontaine itse julkaisi Twitterissä pahoittelun omasta ajattelemattomuudestaan ja ilmoitti ettei enää ikinä käytä kyseistä sanaa.


Näkökulma: kärpäsestä härkänen vai pelisääntöjen tiivistämistä?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime aikoina Englannin jalkapallossa on sattunut useita ajattelemattomia twiittejä, joista on poikkeuksetta langetettu sanktiot. Britannian konservatiivipuoluetta edustava pääministeri David Cameron on jo aikaisemmin nostanut kissan pöydälle ja ilmoittanut, että hallitus haluaa kaikenlaisen syrjinnän, rasismin ja homofobian pois urheilusta. Downing Street 10:n viesti on kuultu kaikissa lajiliitoissa. Nähtävästi samalle linjalle on asettumassa pohjoisamerikkalaiset kollegat.

Sosiaalisessa mediassa esiintyminen hakee vielä paikkaansa. Nopea ja vuorovaikutteinen viestintä tuo paljon hyvää urheilun seuraajille. Aina välillä sattuu ikäviä lipsahduksia, joista suurin osa on aidosti vain pelkkää ajattelemattomuutta. Selvät pelisäännöt ovat siis paikallaan, mutta laajempana kokonaisuutena niitä ei pidä haudata vain julkiseen kommentointiin. Ehkä juuri pahaa tarkoittamattomat, ajattelemattomat heitot ovat omiaan siihen, että jotkut ammattiurheilijat varjelevat yksityisyyttään myös kollegoiltaan. Sen täytyy näkyä yhtyeenhitsautumisen löystymisenä vähintään pitkällä aikavälillä.

1990- ja 2000-luvuilla syntyneiden nuorten ajasta kilpailee moni muukin asia kuin urheilu. Lahjakkuuksien jalostamiseen on jatkossa totuttua kapeampi materiaali. Kansainvälisessä mittakaavassa seurojen on pystyttävä myös haalimaan maksavaa yleisöä, joka on yllättävän hyvin perillä bisneksen eettisestä puolesta. Lopulta se voi olla pieni asia, jonka vuoksi joku jättää harrastuksen aloittamatta, lopettaa sen ennenaikaisesti, eläköityy ennen aikojaan ammattilaistasolta tai jättää kausikortin ostamatta. Pelisäännöt pitää olla aidosti selvät ja kaikkien tiedossa tai sitten niille kintaalla viittaaminen pitää sanoa ääneen. Omien käsien päällä istuminen ei palvele ketään.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!