Homofobisesta tekstistä jalkapalloilijalle näyttävät potkut

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme

Englantilaisen Oxford City –jalkapallojoukkueen hyökkääjä Lee Steele, 38, on saanut potkut. Taustalla on Steelen Twitter-mikroblogipalveluun laittama viesti, jossa hän haukkuu ex-rugbytähti Gareth Thomasia. Steele twiittasi: ” wouldn’t fancy the bed next to Gareth Thomas #padlockeda**ehole” (suom. ”en haluaisi olla sängyssä Gareth Thomasin vieressä, # riippulukolla suljettu perse”) .

Seura reagoi asiaan nopeasti. Manageri Mike Ford soitti Steelelle ja ilmoitti tämän saaneen potkut. Seuran mukaan Oxford City suhtautuu urheilun homofobiaan erittäin tiukasti ja Steelen homofobinen, julkinen kirjoitus oli vakava loukkaus seuran arvoja kohtaan. Ford lisäsi vielä, että ”pelkkä homofobisen kommentin julkaisu ei aina tarkoita, että henkilö olisi homofobinen” .

Lee Steele ei ole halunnut kommentoida potkujaan.

Brittiurheilussa ollaan nyt tosissaan

Vaikka tapaus ei sattunutkaan pääsarjatasolla, on sillä arvoa ennakkotapauksena. Englannin jalkapalloliitto Football Association (FA) on ottanut huomattavan jyrkän kitkeäkseen syrjinnän ja asiattomuudet kaikessa sen alaisessa toiminnassa. Muutenkin nykyisen pääministerin David Cameronin aikana julkisen vallan kanta urheilussa esintyvään rasismiin ja homofobiaan on tiukentunut. Vaikka urheiluasiat eivät pääministerin kentälle varsinaisesti kuulu, on Cameron näyttänyt olevansa tosissaan tarttumalla aiheeseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Britannian urheilumaailma ei ole yhteiskunnan pelisääntöjen puolella, vaan esim. ikonisen aseman omaavan jalkapallomaajoukkueen kärkinimien pelitilanteissa heittämistä rasistista huudoista on seurannut jopa rikostutkintoja. Nykytilanteessa on myös hankala saada tukea (julkiselta tai yksityiseltä taholta), jos ei ole selkeää sitoutumista muun yhteiskunnan arvoihin.


Kirjoittajan kommentti

Uransa loppupuolella oleva Steele olisi voinut eläköityä tyylikkäämminkin. Hyvää tapauksessa on se, että seura reagoi oma-aloitteisesti ja nopeasti. Meillä ilmeisesti vieläkin vältetään koko aiheeseen koskemista edes pitkällä kepillä, minkä vuoksi suunnannäyttäjäksi kaivattu urheilupuoli taapertaa ainakin toistakymmentä vuotta muun yhteiskunnan jäljessä samalla kun resurssit ja saavutukset kutistuvat.

Urheilijallakin on sananvapaus ja vakiosopimuksissa oleva kielto vahingoittaa työnantajaa ja lajia tarkoittaakin tilannetta, jossa vahinko voidaan osoittaa tai se on rikollista, johtaisi muutenkin vahingonkorvausvelvollisuuteen tai se olisi yhteiskunnan pelisääntöjen kannalta epäkorrektia. Toisin sanoen urheilija ei tarvitse kenenkään lupaa esim. tasa-arvomyönteisten näkemysten esittämiseen, mutta vaikkapa rasistiset kommentit johtavat varmoihin seuraamuksiin.

Jos Steelen rankaiseminen ihmetyttää, niin asiaa voi havainnollistaa rasismin kautta: mitä jos Lee Steele olisi sanonut jotain sen suuntaista, että ei halua nukkua tummaihoisen urheilijan lähellä, ettei aamulla tee mieli alkaa syödä banaania.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!