Sveitsissä parlamenttivaalit

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Sveitsissä oli eilen parlamenttivaalit. Galluppien perusteella odoteltiin oikeistopopulistisen SVP:n vahvaa esiinmarssia, mutta se jäi toteutumatta. Yli 30%:n sijasta tämä sveitsiläinen kansanpuolue sai vain 26% äänistä.

Sveitsissä on kaksikamarinen parlamentti: Nationalrat (200 edustajaa) ja Ständerat (2 edustajaa kustakin kantonista). HLBTI-näkökulmasta tärkeää on puolueiden kanta. Kun on laskettu edelliseen parlamenttikauden äänestystilastoja, puoluekartta näyttää tällaiselta (=äänestetty HLBTI-oikeuksien puolesta):

SPS Sveitsin sosialidemokraattinen puolue 100%
Grüne Vihreät 96%
BDP Porvarillis-demokraattinen puolue 29%
FDP Liberaalit 26%
CVP/Grünliberale koalitio: CVP Kristillisdemokraattinen kansanpuolue ja GLP Viherliberaalit 25%
SVP Sveitsin kansanpuolue 1%.

Kristillisdemokraatit ja Viherliberaalit ovat olleet yhtenä koalitiona, mutta nyt Viherliberaalit aloittavat itsenäisenä puolueena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaalituloksien laskeminen on vielä kesken, koska yhden kantonin tietokonejärjestelmä on romahtanut. Ainoat voittajat tällä kertaa ovat ilmeisesti pienet keskustapuolueet GLP (viherliberaalit) ja BDP (porvarillis-demokraattinen puolue).

Tappioita kärsivät oikeistopopulistinen SVP ja aivan pieni äänimäärän menetys on myös sosiaalidemokraateilla, vaikka paikkaluku nousi. Vihreät ovat alamäessä huolimatta Japanin ydinkatastrofista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!