20-vuotisjuhliaan viettävä Vinokino starttaa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Turun seudun Setan järjestämä Lesbo- ja homoelokuvan festivaali Vinokino starttaa tänään 29. syyskuuta kotikaupungissaan Turussa. Vinokino käy syksyn mittaan myös Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä.

Nyt vietetään festivaalin 20-vuotissyntymäpäiviä.

Pyöreiden vuosien kunniaksi sekä Turun että Helsingin festivaalit laajenevat nelipäiväisiksi. Juhlavuoden ohjelmiston erityisfokuksessa ovat sukupolvet ja niiden tarinat. Toki välillä antaudutaan myös tanssin pyörteisiin.

Festivaalin avauselokuva Taxi Zum Klo (1981, Saksa) on Frank Ripplohin eittämättä omaelämäkerrallinen kuvaus 1970-luvun homomiesten Berliinistä, ajasta ennen AIDSIA. Kaunistelematon, nostalginen teos näyttää häpeilemättä, mitä julkisissa vessoissa ja niiden takaisissa pusikoissa tapahtui. 70-luvulle kurkottaa myös eeppinen Word Is Out (USA, 1977), dokumentti, jossa 26 ihmistä kertoo, millaista on elää ja rakastaa normien ulkopuolella. Elokuvan toteuttanutta Mariposa-kollektiivia (mm. Rob Epstein) voi pitää homoelokuvan pioneerina; Word Is Out syntyi aikana, jolloin valkokankailla tuskin nähtiin seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Niinikään Hello, My Name Is Lesbian (Tanska, 2009) muistuttaa yhteisöjen syntyvän aina yksilöistä. Vaivatta ajassa ja paikassa liikkuva dokumentti koostuu lukuisista haastatteluista, joissa esiintyvien yksilöiden ja ryhmien yhteinen nimittäjä on lesbous. We Were Here (USA, 2011) on ensimmäinen AIDS-epidemiaa yhteisön näkökulmasta käsittelevä dokumentti. Sundancen festivaaleilla menestystä niittänyt elokuva antaa äänen ”kadonneen sukupolven” harvoille selviytyjille ja piirtää kuvaa elämästä San Franciscon homoyhteisössä 80-luvun alussa.

Vinokinon 20 vuoden kunnioitettava ikä on myös hyvä syy pistää jalalla koreasti. Leading Ladies (Usa, 2010) on herkullinen yhdistelmä musikaalia, paikoin teatraaliseksi yltyvää draamaa ja klassista coming out -elokuvaa. Israelin Gleeksikin tituleeratussa Mary Loussa (Israel, 2010) sokeroitu pop-eskapismi ja emotionaalinen sisältö sekoittuvat show’ksi, jota ei kuitenkaan kannattele glitter vaan omaperäinen tarina. Feminististä lavaenergiaa pursuaa odotettu kulttifeministibändi Le Tigre –dokumentti Who Took the Bomp?, joka käy läpi yhtyeen ja sen jäsenten historiaa aina Riot Grrl -liikkeen alkuajoista lähtien.

Vinokino 2011:
Turku 29.9. - 2.10.
Helsinki 6. - 9.10.
Tampere 12. - 14.10.
Oulu 20. - 23.10.
Jyväskylä 4. - 5.11.

vinokino.fi
www.facebook.com/Vinokino

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!