´Englantilaisen potilaan´ kreivi oli homo

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Elokuvan "Englantilainen potilas" esikuvana oli aavikkotutkija kreivi László de Almásy. Elokuvassa häntä esitti Ralph Fiennes. Todellisuudessa Almasy oli natsivakooja. Tämä on käynyt ilmi Englannin salaisen tiedustelun raporteista. Elokuvan romanttisen sankarin kuva oli hyvin erilainen kuin todellinen Almasy.

Unkarilainen aristokraatti tutki 1930-luvulla Pohjois-Afrikan aavikkoja. Kun saksalaiset valloittivat hänen kotimaansa Unkarin, Almásy värvätiiin Saksan salaiseen palveluun Rommelin alaisuuteen. Hän auttoi saksalaisjoukkoja hyvällä Afrikan tuntemuksellaan. Hänen piti saattaa vuonna 1942 vakoilijoita Libyan aavikon kautta, englantilaisten linjojen takaa, Egyptiin, Niilille. Se oli ns. Operaatio Salam. Egyptistä välitettäisin tietoja brittijoukkojen liikkeistä.

Almasy palasi sodan lopussa Unkariin. Hänet otettiin kiinni, mutta vapautettiin myöhemmin. Hän kuoli vuonna 1951.

Elokuva valmistui 1996 ja se oli täysin erilainen melodraama. Elokuvan tarinassa kerrotaan lento-onnettomuudessa vaikeasti palaneen miehen ja tämän kanadalaisen hoitajan tarinaa. Tietenkin he rakastuvat.

Tosi elämässä asia meni toisin. Almasyn raportit Saksan tiedustelupalvelulle ovat säilyneet Lontoon sotamuseossa. Hänen jäämistöstään Saksasta on löytynyt rakkauskirjeitä, mutta ne ovat nuorelle sotilaalle, jonka nimi on Hans Entholt. Almasy ei ollut kiinnostunut naisista. Hän ei ollut koskaan nukkunut yötään naisen kanssa. Sen sijaan Almasy oli kovasti innostunut myös egyptiläisistä prinsseistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hans kuoli astuttuaan omien joukkojen miinaan.

Elokuva sai yhdeksän erilaista Oscaria, vaikka se on lähes täyttä mielikuvitustarinaa. Toisista elokuva oli hieno, toisista se oli pitkäveteinen ja laahaava, kun ei tapahtunut juuri mitään. Sitä on pidetty "naisten elokuvana". Elokuva esitettiin viimeksi tv:ssä joulukuussa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!