Ruotsi: RFSL ja ST kouluttavat HLBTI-lähettiläitä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Ruotsissa alkaa syksyllä julkisen alan ammattiliiton ST:n uusi projekti,. jossa koulutetaan ns. HLBTI-lähetttiläitä (viestinviejiä) eri puolille maata työpaikoille ja ammattijärjestöjen paikallistoimintaan. Projektia vetää poliisivirkamies Magnus Alensand, joka on perehtynyt HLBTI-kysymyksiin. Projekti lähti liikkeelle siitä, että HLBTI-ksymykset haluttiin nostaa näkyviin laajemmin ammattijärjestössä. "Lähettiläitä" yritetään värvätä mukaan ympäri maata, ja heitä pitäisi olla sekä miehiä että naisia. Lisäksi "lähettiläitä" tarvitaan ammattiliiton eri sektoreille: valtion virkamieskuntaan, kouluihin, yliopistoihin, jne.

Nyt alkavassa pilottiprojektissa koulutetaan 15 henkeä. Syksyllä on hakuprosessi ja helmikuussa 2010 pidetään 2-päiväinen internaatti-koulutusjakso. Koulutuksen saaneet vievät viestiä eteenpäin omille työpaikoilleen ja järjestävät siellä omia koulutuksia paikallisesti. Huhtikuussa 2010 kokoonnutaan seurantaseminaariin, jossa vaihdetaan kokemuksia. Tällä tavoin luodaan myös HLBTI-asiantuntijoiden verkosto ympäri maata.

Useat ammattijärjestöt ovat viime vuosina hankkineet HLBTI-tietoutta, mutta se pysyy yleensä keskuskansliassa. Nyt ensi kertaa jalkaudutaan työpaikoille. Ihmisten rekrytonti on tärkeää, koska pitää saada sellaisia ihmisiä, joilla on kykyä myös levittää tietoa omilla työpaikoillaan. Tällä tavoin halutaan pitkällä tähtäimellä vaikuttaa työpaikkojen psykososiaaliseen ilmapiiriin, asenteisiin ja arvostuksiin. On myös osattava toimia negatiivisia asenteita vastaan. Työpaikan ilmapiiri riippuu viime kädessä työnantajasta, mutta työntekijöiden tulee tuntea oikeutensa. Työpaikan ilmapiirin on oltava sellainen, että jokainen voi tulla sinne turvallsiesti omana itsenään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime vuonna RFSL käynnisti työpaikkakouluksen, jolla voidaan hankkia esim. hoitolaitoksille HLBTI-sertifiointi.

(RFSL)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!