Uskomushoidot: Vähemmistönuoria suojeltava

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Aamun Helsingin Sanomissa Setan vt. pääsihteeri Johanna Pakkanen käsittelee vähemmistönuoria ja uskomushoitoja. Uskomushoitoja pohtinut työryhmä ehdottaa, että on huoltajan päätettävissä, milloin 8-18-vuotiaita lapsia ja nuoria hoidetaan vaihtoehtoisin menetelmin. Tarjolla on kuitenkin menetelmiä, jotka voivat aiheuttaa riskin nuorelle, joka on hyvin haavoittuvassa elämänvaiheessa.

Pakkanen kertoo esimerkkejä, jotka valitettavasti ovat tästä maailmasta. Homoja yritetään parantaa heteroiksi tai henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan yritetään muuttaa. Hoitoja kutsutaan mm. eheyttämiseksi ja demonien poisajamiseksi. Asiakkaassa on tarra- tai harhahenkiä ja ne olisi häädettävä. Tällaiset hoidot ovat vahingollisia mielenterveydeltään hauraille ihmisille, joilla elämäntilanne muutenkin saattaa olla epätoivoinen. Uskomushoitoja selvitellyt työryhmä jossain määrin käsittelee tämäntyyppisiä tilanteita.

Osa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista joutuu kuitenkin kodeissaan painostuksen kohteiksi. Lasten erilaisuus ei mahdu vanhempien maailmankuvaan tai erilaisuus muuten käy liian raskaaksi. On vaara, että näiden nuorien identiteettiä yritetään muuttaa uskomushoidoilla. Tällaiseen liittyy vahva itsemurhariski.

Monet vähemmistönuoret saavat kasvaa hyväksyvässä ympäristössä, mutta näin hyvä tilanne ei ole kaikilla. Monissa maissa on tutkimuksissa havaittu lisääntynyttä itesmurha-alttiutta, ja se liittyy mm. hyväksyvän sosiaalisen ympäristön puutteeseen.

Vähemmistönuoria tulisi suojella heidän omien vanhempiensa epärationaalisilta ratkaisuilta. Nämä hoidot tulisi kieltää alaikäisiltä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tässä oli pääkohdat Johanna Pakkasen kirjoituksesta.

*****

Nuorten asemaan liittyy tv-dokumentti, joka tulee tänään puolen päivän jälkeen: Rikottu rakkauden nimessä. Siinä suomalainen perhe hajoaa, kun äiti ja neljä lasta lähtevät "Raamattu puhuu" -uskonnollisen yhteisön kehotuksesta Amerikkaan yhteisön pääalueelle. Nyt isä käy tutustumassa entisen perheensä tilanteeseen. Yksi lapsista ei sopeutunut yhteisöön. Hänet ajettiin 16-vuotiaana pois kotoa, estettiin jatkokoulutus ja kaikkea muutakin kauheaa. Kyse ei ole vähemmistönuoresta vaan uskovien yhteisöön sopeutumattomasta nuoresta. Uskovien yhteisö on monesti hyvin julma.

Dokumentti on myös Areenassa. Poistuu Areenasta 26.4. Osoite: http://areena.yle.fi/toista?id=2122698

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!