Ruotsissa homoavioliittolaki lähestyy

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Ensi toukokuussa todennäköisesti Ruotsi on seitsemäs maa, jossa samaa sukupuolta olevien parien avioliitto hyväksytään. Porvarillinen hallitus ei ole päässyt yhteisymmärrykseen lain sisällöstä ja nyt asia siirretään parlamenttiin. Parlamentin suuri enemmistö kannattaa lakiuudistusta. Vain kristillisdemokraatit vastustavat. Mutta tämän neljästä hallituspuolueesta pienimmän puolueen vastustus on ydinkysymys. Kristillisdemokraatit ovat esittäneet monia kompromissivaihtoehtoja, mutta koalition muut puolueet eivät ole kuunnelleet. Pääministeri Reinfeldt puhuu ”digitaalisesta kysymyksestä”: joko ollaan puolesta tai vastaan. Kompromissit eivät ole mahdollisia. Kristillisdemokraatit eivät halua, että homoparit käyttäisivät ”avioliitto”-sanaa. Kristillisten mukaan se kuuluu mies-nais-pareille.


Kirkolta pois oikeus vihkimiseen?


Nyt, kun vuonna 2006 perustettu porvarihallitus on epäonnistunut tässä kysymyksessä, asia siirretään parlamentille. Hallitus esittää, että avioliittolaki uudistetaan, ja olennaista on, että siirrytään siviilivihkimisiin. Kirkolta viedään pois oikeus laillisesti pätevän vihkimisen suorittamiseen. Se voi hakea oikeutta, kuten muutkin uskonnolliset yhteisöt. Konservatiivit, liberaalit ja keskusta haluavat vielä lisäkohdan, jonka mukaan avioliitto-oikeus laajenee homo- ja lesbopareihin. Oppositio tukee esitystä. Näin ollen uusi laki voisi astua voimaan 1. toukokuuta 2009.

Norjan parlamentti hyväksyi heinäkuussa homoavioliitot ja laki astuu voimaan vuoden 2009 alusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Pääministeri Reinfeldt kertoi radion lunchekot-lähetyksessä, että jo juhannuksena voivat hääkellot soida homo- ja lesbopareille. Pääministeri toivoo, että oppositio järjestää rivinsä ja tulee mukaan. Oppositio on määritellyt lain voimaantulopäiväksi 1.1.2010, mutta pääministeri panee paremmaksi, ja ehdottaa 1.5.2009.

Pääministeri sanoo vielä, että suurella enemmistöllä olemme antaneet ihmisille lisää oikeuksia ilman että muilta on otettu mitään pois. Haastattelussa Reinfeldt sanoo, että hän ei pidä siitä ehdotuksesta, jonka mukaan kirklta kokonaan otetaan pois vihimisoikeus. Lakiin on lisättävä mahdollisuus, että homoparit voivat saada kirkollisen vihkimisen. Silloin kirkollinen vihkiminen jäisi myös heteropareille.

Moreraterna-puolueen kansanedustaja Olof Lavesson on iloinen, että he ovat pystyneet muuttamaan puolueen kannan tässä avioliittoasiassa. Se tulee olemaan laki, joka vastaa olemassaolevia perhekäsityksiä.
http://www.qx.se/samhalle/8446/reinfeldt-redan-i-midsommar-kan-brollopsklockorna-ljuda
vaeltaja: "kirklta kokonaan otetaan pois vihimisoikeus."

Luin tuon kohdan tekstistä jostain kumman syystä muodossa: "...otetaan pois vihaamisoikeus." Kummallisia tepposia se mieli tekee. :-)