Nobel-palkinto aids-viruksen löytäjille

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006

Amerikkalaista Robert Galloa on pitkään pidetty aids-viruksen löytäjänä. Jo kesällä 1984 aids-tutkija Sirkka-Liisa Valle lähetti tutkimusryhmänsä veret Gallon tutkittaviksi. Sieltä tuli tieto: positiivinen tai negatiivinen. Niistä ajoista alkoi kuitenkin patenttitaistelu, jossa toisena osapuolena oli ranskalainen Luc Montagnier. Nyt Nobelin lääketieteen palkinto on annettu ranskalaiselle ja hänen työryhmälleen. Amerikkalaista Galloa ei mainittu.

Jo pitkään on odotettu, että aids-viruksen löytäjät saisivat nobelinsa. Siitä löydöstä alkoi aids-lääkkeiden kehitys. Gallo ei tietenkään ottanut kovin hyvällä maanantaina vastaan tietoa siitä, että ranskalaiset ovat nyt aids-viruksen löytäjiä. Mutta Tukholmassa Nobel-komitea sanoo vain, että jos heillä olisi pienintäkään epäilyä jostain muusta keksijästä, he olisivat antaneet palkinnon myös tälle. Mutta nobelkomitea kertoi myös, etteivät he reagoi ilman palkintoa jääneiden kommentteihin.

Ammattipiireissä ollaan aika yksimielisiä siitä, että Luc Montagnier eristi viruksen työtovereineen Pasteur-instituutissa Pariisissa vuonna 1983. Mutta HIV-tutkimukseen liittyi intrigejä, petkuttamista ja väärentämistä. Italialais-amerikkalaisella Gallolla on siihen osuutensa. Mutta Montagnier oli pelissä mukana. Jo silloin tajuttiin, että on kysymys suurista rahoista.

Hyvin nopeasti viruksen löytymisen jälkeen kehitettiin HIV-testi molemmila puolilla Atlantia. Molemmat, Montagnier ja Gallo rekisteröivät testinsä patentilla. Montagnier oli puoli vuotta edellä, mutta USAssa patenttivirasto toimi nopeammin. Siitä alkoi taistelu kunniasta ja rahasta. Gallo julisti vuonna 1984 lehdistökonferensissa löytäneensä viruksen. Siinä oli vain yksi kauneusvirhe: Gallon laboratorion virus oli lähtöisin Pasteur-instituutista. Montagnier oli lähettänyt koenäytteen Gallolle 1983 tutkimustarkoitksiin. Gallo kuitenkin väitti, että hän on itsenäisesti eristänyt viruksen.

Gallon näkemys oli hieman liioiteltu, sillä HI-virus muuttuu nopeasti eikä kahdella ihmisellä juuri ole samanlaista virusta.- Gallo väitti, että nyt vain sattumalta on näin. Vuoteen 1987 saakka käytiin oikeustaistelua. Korkeimmalla valtiollisella tasolla siinä vaiheessa päätettiin, että molemmat ovat löytäneet viruksen. Chirac ja Reagan päättivät, että patenttirahat jaetaan molemmille tiedemiehille tasan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muutamaa vuotta myöhemmin Gallolle tuli takaisku. Vuonna 1992 USAn terveysviranomaisten komissio pyysi anteeksi virheellistä päätöstä ja Gallon tieteellistä virhetoimintaa. Vuotta myöhemmin komission päätös kuitenkin peruttiin.

Tilanne on nyt rauhoittunut. Nobel-komitean päätös kuitenkin myöntää Montagnierin aids-viruksen löytäjäksi.

(Süddeutsche Zeitung)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!