Homosuhteista kuolemantuomioita antava Saudi-Arabia pyrkii kohentamaan mainettaan länsimaissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Ihmisoikeuksia rikkovana konservatiivisena muslimimaana tunnettu Saudi-Arabia on avautunut turisteille. Samalla maa pyrkii kohentamaan kuvaansa länsimaissa.

Asiasta on kirjoittanut The Guardian. Suomessa aiheen otti esiin Helsingin Sanomat.

Imagonkohotuskampanjoinnissa mainoskasvoina hyödynnetään julkkiksia ja sosiaalisen median vaikuttajia, joita kestitään luksusluokan lomilla ohjelmineen. Vastineeksi nämä julkaisevat Instagramissa ja muualla sosiaalisessa mediassa tileillään matkakohdetta myönteisessä valossa esiin tuovia postauksia kuvineen.

Jotkut maassa vierailleet julkkikset katsovat, että turismin lisääntyminen avaa sulkeutunutta maata ja sen myötä sallivampi ilmapiiri pääsee vallalle nopeammin. Jotkut Saudi-Arabian tarjouksesta kieltäytyneet julkkikset ovat kertoneet huomattavan suurista rahallisista tarjouksista. Kriitikkojen mukaan kyse on ryhtymisestä sortovallan työkaluksi ja maan räikeiden ihmisoikeusloukkausten katsomisesta läpi sormien.

Saudi-Arabiassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kuuluu maailman heikoimpiin, naiset ovat miespuolisen holhoojan alaisia, raiskauksen uhriksi joutunutta saatetaan kohdella syyllisenä ja yleisesti ilmaisulliset ja poliittiset vapaudet ovat vähäisiä; toisinajattelijoita rangaistaan ankarasti. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ei Saudi-Arabiassa ole minkäänlaista lain suojaa. Homoseksuaaliseksi katsottu toiminta ja sukupuolirajojen ylittäminen nähdään Saudi-Arabiassa moraalittomana ja säädyttömänä toimintana. Niistä voidaan rangaista sakoilla, julkisella ruoskinnalla, kemiallisella kastraatiolla, elinkautisella vankeustuomiolla ja kuolemalla. 

Yksi MDL Beast -teknomusiikkifestivaalille vieraaksi hankituista julkkiksista on Call me by Your Name -elokuvassa Oliveria näytellyt Armie Hammer

1 kommenttia

Saudi-Arabiahan on (Iranin lailla) vieläpä niin ristiriitainen "homotuomioissaan", koska siinä koraani-uskomuskirjassa ei edes ole mitään kuolemantuomiota sanallaakaan (vaan "vain" paheksuntaa), kuten raamatussa on kuolemantuomio ja paljon koraania enemmän muutakin vihapuhetta hlbti1-ihmisiä vastaan.
Eli saudit voisivat asennoitua sen uskomuksensa mukaan, eikä toteuttaa raamatun oppeja.

Saudeissahan voivat miehet kävellä käsikädessä julkisesti missä vaan, sillä se on merkki hyvistä väleistä, sukulaisuudesta tai ystävyydestä. Länsimaissahan taas voi tulla hölmöä kuiskuttelua tai jopa haukkuja umpi-kristillisesti asennoituvilta, jos miehet kävelevät kaupungilla käsikädessä.

Noh, ehkä maailma petraantuu ja huru-uskomukset hiipuvat maan-vaivoina pois.