Jalkapallokatsomoiden asiatonta käytöstä pistetään kuriin - uudet säännöt mahdollistavat ottelun keskeyttämisen tarvittaessa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1

Jalkapallofanien homokielteisyydestä ammentavaan vastustajajoukkueen mollaamiseen on puututtu esimerkiksi Ranskassa ja Brasiliassa hiljakkoin useita kertoja.

Asiasta kertoo esimerkiksi The Guardian.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA tarkensi kesällä ohjeistustaan siitä, miten tuomarit voivat reagoida katsojien käyttäytymiseen. Homovihamieliseen käytökseen puuttuminen voi jatkossa puuttua keskeyttämällä pelin. Jo aiemmin näin on voinut toimia rasistisen huutelun ja muun toiminnan kohdalla.

Keskiviikkona Ranskan pääsarjan ottelu Nice-Marseille keskeytettiin kymmeneksi minuutiksi puolen tunnin pelin jälkeen. Stadionin kuuluttaja oli ehtinyt pyytää Nizzan joukkueen kannattajia lopettamaan homokielteisen huutelunsa ja piilottamaan kyseenalaisiet banderollinsa. Lopulta erotuomari teki päätöksen ottelun keskeyttämisestä.

Alemmalla sarjatasolla perjantaina PSG - Metz -ottelu keskeytettiin muutamaksi minuutiksi kotijoukkueen levitettyä esiin homokielteisen banderollin. Noin viikkoa aiemmin Nancy - Le Mans -ottelu keskeytettiin toviksi homokielteisten huutojen vuoksi. Myös muista vastaavanlaisesta huutelusta on kerrottu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Brasilian pääsarjassa puolestaan Vasco da Gama - Sao Paulo -ottelussa peli keskeytettiin elokuun puolivälissä huuteluiden vuoksi.

Keskustelua joukkueurheilun asenneilmapiiristä on jatkunut jo pitkään. Monet urheilutoimijat ovat pyrkineet ottamaan tiukan linjan kaikenlaisia asiattomuuksia kohtaan, homottelu mukaan lukien. Asenteissa on silti yhä ongelmia. Vuonna 2018 julkaistun selvityksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa hlbti-vähemmistöihin kuuluvista jalkapallofaneista on kokenut tai todistanut seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuolisuuteen liittyviä asiattomuuksia.

Suomessa jalkapallon ylin sarja Veikkausliiga on pyrkinyt kiinnittämään huomiota aihepiiriin, eikä vakavia asiattomuuksia ole juuri tullut ilmi. 

1 kommenttia

Ranskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Noël Le Graët, 77, on sitä mieltä, ettei homovihamielisen toiminnan pitäisi olla peruste keskeyttää peliä. Hänen mielestään rasistinen toiminta on peruste, muttei homovihamielinen.

Ranskan urheiluministeri Roxana Maracineanu pitää Graëtin toimintaa häpeällisenä. Myös SOS Homophobie -järjestön johtaja Jeremy Faledam on kritisoinut jalkapalloliiton puheenjohtajan näkemyksiä.