Kommentti pelikentiltä: kaapistatulo huippu-urheilussa mahdotonta

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 2
Olivier Giroud pahoittelee sitä, että jalkapalloammattilaisen on mahdotonta olla homoseksuaalisuudestaan avoin (kuva: AFP / Lehtikuva / Kirill Kudryavtsev)

Ranskan maajoukkueessa sekä Englannin Valioliigan Chelseassa pelaava hyökkääjä Olivier Giroud pahoittelee sitä, että jalkapalloammattilaisen on mahdotonta olla homoseksuaalisuudestaan avoin. Asia on hänen mielestään suorastaan tabu, eikä hänen mukaansa urheilun piirissä lievästi sanottuna olla valmiita hyväksymään avoimesti homoseksuaalista pelaajaa.

Hän kertoo Le Figaro -lehden haastattelussa kokeneensa Saksan Thomas Hitzlspergerin kaapistatulon vuonna 2014 hyvin tunteikkaasti, ja todenneensa, että jalkapalloilijan on mahdotonta kertoa avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Hitzlsperger kertoi homoseksuaalisuudestaan jo päätettyään peliuransa.

Pukuhuoneessa on hänen mukaansa paljon testosteronia, suunsoittoa ja yhteisöllisyyttä. Hän kertoo ymmärtävänsä ahdistuksen ja vaikeudet ulostulemisessa.

Giroud kertoo itse olevansa avarakatseinen. Hän on aiemminkin ottanut kantaa urheilumaailman asenteisiin. Giroud on kertonut joutuneensa tappeluun poseerattuaan homomiehille suunnatun Tetu-lehden kansikuvassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhdysvalloissa amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL:ssä peliuransa puolustuksen tukimiehenä jo päättänyt Jeff Rohrer puolestaan esitteli uutiskanava CNN:lle antamassaan haastattelussa kihlattunsa Joshua Rossin - ja totesi, ettei hänen olisi avoimesti homona ollut mahdollista aikaisemmin pelata joukkueessa. Hän kuitenkin totesi aikojen muuttuneen; kielteisesti seksuaalivähemmistöihin suhtautuvia on yhä vähemmän.

Dallas Cowboysissa vuosina 1982-1989 pelannut nyt 59-vuotias Rohrer on ollut nykyisen kumppaninsa kanssa yhdessä muutaman vuoden. Kun pari menee naimisiin, tulee Rohrerista ensimmäinen NFL:n pelaaja, joka on avioitunut samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa. Aiemmasta avioliitosta Rohrerilla on kaksi lasta.

Nykyisin huipputasolla aktiivisista pelaajista homoseksuaalisuudestaan ovat avoimesti kertoneet vain Minnesota Unitedissa pelaava Collin Martin sekä Ruotsissa alemmalla sarjatasolla pelaava Anton Hysén.

2 kommenttia

Brittijalkapalloilija Justin Fashanu tuli kaapista ulos vuonna 1990 sensaatiolehti Sunin haastattelussa. Hän oli ensimmäinen ammattilaisjalkapalloilija, joka tuli kaapista. Hänen elämänsä meni sen jälkeen huonoon suuntaan ja päättyi oman käden kautta vuonna 1998. Hän oli silloin 37-vuotias.
Mediassa kerrotaan, että entinen NFL-pelaaja Jeff Rohrer avioitui kumppaninsa Joshua Rossin kanssa sunnuntaina Kaliforniassa.

Urheilu-uransa jälkeen Rohrer siirtyi media-alalle. Hän toimii televisiomainosten tuottajana Los Angelesissa. Ross puolestaan on kosmetologi Länsi-Hollywoodissa.