Norjan TV:n nuorisosarjan kolmannen tuotantokauden keskipisteenä poikapari

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 4

Nuorille suunnatun Skam-sarjan kolmannella tuotantokaudella isossa roolissa on poikaparin hissukseen heräävä rakkaustarina. Sarjan norjankielinen nimi Skam on suomeksi “Häpeä”.

Tapahtumat sijoittuvat Norjan pääkaupunkiin Osloon, kaupungin länsiosan varakkaaseen Frognerin kaupunginosaan, jossa sijaitsee Hartvig Nissenin lukio. Sarjan henkilöhahmot ovat lukiolaisia, pohjoismaalaisittain tyypillisiä, vaikkakin monenlaisista perhetaustoista tulevia. Päällimmäisenä ovat nuorten elämään kuuluvat asiat ja kysymykset; ihastumiset, sydänsurut, kännääminen, seksiin liittyvät asiat, ennakkoluulot, ulkonäköpaineet ja vaikkapa arkipäiväinen hengailu kavereiden kanssa. Sarjassa myös käsitellään ajatuksia herättävästi monia mietityttäviä aiheita - mutta ei liian sormi pystyssä.

Sarjan tekijät ovat kertoneet pyrkivänsä esittämään nuorten elämää realistisesti ja uskottavasti. Tekijät kertovat pohjatyöhön kuuluneen runsaasti aikaa nuorten elämään tutustumiseen.

Pienellä budjetilla tehdyn sarjan suunniteltu koderyhmä ovat noin 16-vuotiaat nuoret naiset. Sarjaan on kuitenkin tutustunut laajempikin yleisö; joillain jaksoilla on ollut katselijoita reilusti toista miljoonaa. Tuotantokausien aikana viikottain on julkaistu kokonainen jakso, josta viikon mittaan on ennakkoon katsottavaksi tuotu lyhyitä kohtauksia. Kohtauksen alussa on viikonpäivä ja kellonaika - ajankohta, jossa tarina on ja samalla aika, jolloin kohtaus on alkuaan julkaistu netissä. Varsinaisten jaksojen pituus vaihtelee 15 minuutin ja 50 minuutin välillä.

Sosiaalinen media on vahvasti mukana paitsi itse tarinassa myös sarjan markkinoinnissa: kaikilla sarjan hahmoilla on omat profiilit Facebookissa ja Instagramissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tuottama sarja on ehtinyt jo kolmannelle tuotantokaudelleen, ja jokaisella kaudella päähenkilönä on yksi nuorista. Ensimmäisen tuotantokauden päähenkilönä oli Eva (Lisa Teige), toisella tuotantokaudella Noora (Josefine Frida Pettersen) ja kolmannella Isak (Tarjei Sandvik Moe), jonka seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyi kysymysmerkkejä jo aiemmilla tuotantokausilla. Kolmannen tuotantokauden kantavana juonena on ollut Isakin kasvutarina kaapistatuloineen ja tätä kaksi vuotta vanhempi Even (Henrik Holm) - ja heidän suhteensa, joka on saanut sosiaalisessa mediassa ja sitä myöten itse sarjassakin hahmojen etunimiin perustuvan lempinimen "Evak". Toisesta tuotantokaudesta lukien henkilöhahmoihin on kuulunut myös Isakin homo kämppäkaveri Eskild (Carl Martin Eggesbø).

Sarja on julkaistu Norjan yleisradioyhtiö NRK:n verkkosivuilla ja Suomessa sitä on voinut katsoa Yle Areenassa, johon sarjan kolmas tuotantokausi tuli katsottavaksi perjantaina.

No filter

Käyttäjän @isakyaki jakama julkaisu


Neljättä tuotantokautta odotetaan kevääksi 2017.

Sarjalla on faneja Norjan lisäksi ympäri maailman, sillä Skam on aiheuttanut etenkin kolmannen kauden ja "Evak"-kaksikon myötä sosiaalisen median ilmiön; klippejä jaetaan, fanit tekevät niistä omia koosteitaan ja niitä tekstitetään monille kielille. Vastaavanlaisen ilmiön on synnyttänyt suomalainen Salatut elämät -sarja, etenkin Larin ja Eliaksen tarina.

Yhdysvalloissa Skam-sarjasta on määrä tehdä paikallinen versio nimellä Shame vuoden 2017 aikana.

NRK: Skam
HS: Nuortensarja Skam käsittelee rohkeasti homoutta ja mielenterveyttä, ja siksi siitä on tullut kansainvälinen hitti – sarjan äiti Julie Andem kertoo nyt, miten siinä onnistuttiin
YleX: Skam on parasta nuortendraamaa pitkiin aikoihin – tässä viisi syytä siihen, miksi sarjaa kannattaa katsoa
Yle Areena: Skam

4 kommenttia

Karjan kaikki kolme tuotantokautta on jo nyt ladattavissa YLE-Areenasta omalla tietokoneelle. Ei paha!
  • 2 / 4
  • Elli
  • 31.1.2017, 13.29
Vähän nolottaa, kuinka paljon tästä tykkään. Parasta draamaa.