Turku Pride sai taustalleen yhdistyksen

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Turku Pride kiinnitettiin maanantaina 15. syyskuuta 2014 symbolisesti rakkauslukolla Turkuun. Nyt Turku Pride on saanut tuekseen yhdistyksen.

Turku Pride -yhdistys perustettiin Turussa 12. marraskuuta 2014. Yhdistyksen tarkoituksena on vakiinnuttaa Turkuun Pride-tapahtumaperinne.

Yhdistyksestä kerrotaan, että resurssien salliessa Turku Pride järjestetään vuosittain. Tapahtuman tärkein osa on mielenosoituskulkue, joka pyrkii tekemään näkyväksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteiskunnassa kohtaamaa epäoikeudenmukaisuutta.

Vuoden 2015 tapahtuman koordinaattorihaku käynnistetään yhdistyksen mukaan pian.

Yhdistyksen sääntöihin kirjattiin, että pyrimme toiminnallamme kunnioittamaan Stonewallin mellakoiden muistoa. Tavoitteenamme on toteuttaa ja tukea suuren skaalan aktivismia ilman tiukkapipoisuutta, linjaa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Laura Pohjola.

Pohjola oli toinen Turun syyskuussa järjestetyn pride-tapahtuman ja sen osana olleen pride-kulkueen taustahenkilöistä. Tuolloin kulkue järjestettiin Turussa teemalla "vapaus valita – oikeus olla", ja siihen osallistui yli 3000 mielenosoittajaa.

Stonewall-kapinan katsotaan olevan modernin hlbti-liikkeen alku. Perjantaina 27. kesäkuuta 1969 poliisi teki ratsian suosittuun "Stonewall Inn" homobaariin, Christopher Streetilla, Greenwich Villagessa New Yorkissa. Sillä kertaa asiat eivät menneet normaalin kaavan mukaan, vaan poliisin asenteeseen ja väkivaltaan kyllästyneet baarin asiakkaat nousivat avoimeen vastarintaan. Mellakka levisi kaduille, ja tapahtuma sai paljon julkisuutta tiedotusvälineissä. Mellakat jatkuivat useamman päivän ajan. Se oli ensimmäinen kerta, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat nousseet avoimeen ja laajaan vastarintaan syrjintää vastaan.

Suomessa pride-tapahtumia on viime vuosina alettu järjestää vuosittain useampia, eri kaupungeissa. Sitä ennen pride-tapahtumia, jotka aiemmin tunnettiin "vapautuspäivinä", järjestettiin vuosittain, vuorovuosin eri puolilla maata.

Pride Turussa 20.9.2014
Turku Pride 2014 -kuvagalleria
Pride ja vapautusliike

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta